CONFIRMARE OMV Petrom a semnat documentele de prelungire a licenței și de preluare a participației Total în zăcământul Han Asparuh din Bulgaria

CONFIRMARE OMV Petrom a semnat documentele de prelungire a licenței și de preluare a participației Total în zăcământul Han Asparuh din Bulgaria

Ministrul interimar bulgar al Energiei, Vladimir Malinov, ambasadorul României în Bulgaria, Brândușa Ioana Predescu, și Rob Dobbins, șeful filialei OMV Petrom din Bulgaria (Sursa: me.government.bg)

scris 28 iun 2024

Cel mai mare producător de petrol și gaze din România, OMV Petrom, a semnat joi 2 documente cu autoritățile bulgare prin care îi este prelungită cu 23 de luni licența de explorare și prin care preia participația de 57,14% deținută de gigantul francez Total în proiectul Han Asparuh.

“În conformitate cu o hotărâre a Consiliului de Miniștri din 9 mai 2024, Ministerul Energiei a fost semnată o anexă la contractul de prospectare și explorare, prin care TotalEnergies EP Bulgaria B.V. și-a transferat cota de 57,14% din drepturile și obligațiile din autorizația către OMV Offshore Bulgaria GmbH - Austria. În urma transferului, OMV Offshore Bulgaria GmbH - Austria (preluată în urmă cu 4 ani de OMV Petrom de la compania mamă, OMV și transferată juridic de la Viena la București- n.r.) deține acum un pachet de 100% din proiect. Blocul 1-21 Khan Asparuh este situat în zona economică exclusivă a Bulgariei, la Marea Neagră”, precizează un comunicat al guvernului bulgar.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Gazele se scumpesc de la 1 iulie. Cu cât cresc facturile CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Gazele se scumpesc de la 1 iulie. Cu cât cresc facturile

Totodată, ministrul interimar bulgar al Energiei, Vladimir Malinov, și Rob Dobbins, șeful filialei OMV Petrom din Bulgaria, numit în octombrie 2023, au semnat și un acord suplimentar de prelungire a unui permis de explorare cu 23 de luni din cauza unei forție majore

Forța majoră, care acoperă perioada 24 februarie 2022 - 24 ianuarie 2024, se explică prin războiul din Ucraina și retragerea TotalEnergies EP Bulgaria B.V. din proiect.

“Mă bazez pe angajamentele luate de OMV pentru continuarea prospectării și explorării în blocul Khan Asparuh în termenele stabilite. Finalizarea cu succes a lucrărilor de explorare și prospectare în bloc va contribui semnificativ la asigurarea securității energetice și la creșterea competitivității pentru consumatorii casnici și industriali bulgari, precum și pentru regiune”, a precizat ministrul bulgar.

Pentru ca OMV Petrom să poată adopta o decizie de investiție în proiectul din Bulgaria, acesta trebuie însă anumite condiții impuse de compania mamă, grupul austriac OMV.

Șeful OMV, Alfred Stern a declarat recent, că OMV va explora alte oportunități la Marea Neagră și își va va construi o poziție mai puternică în Africa de Nord și în Marea Mediterană, alături de activele sale din Emiratele Arabe Unite, dar că proiectele de dezvoltare și exploatare a hidrocarburilor în care OMV este dispusă să investească trebuie să poată returna investițiile efectuate în 10 ani sau mai puțin.

Totodată, rata internă anticipată de rentabilitate (IRR) a investițiilor va trebui să fie superioară procentului de 12%, la fel ca în cazul Neptun Deep. O altă condiție necesară este apropierea de zăcăminte existente (operate probabil tot de OMV sau de OMV Petrom - n.r.) și în imediata apropiere a infrastructurii de transport.

Apropierea Han Asparuh de Neptun Deep și existența infrastructurii de transport în Bulgaria (pentru tranzitul gazului rusesc) sugerează că acesta este principalul proiect vizat de anunțul șefilor OMV.

În cadrul ceremoniei de semnare a celor documente, ambasadorul României în Bulgaria, Brândușa Ioana Predescu, a mulțumit guvernului bulgar pentru acțiunile întreprinse în vederea extinderii perioadei de căutare și explorare în Marea Neagră. Potrivit acesteia, interesul Bulgariei și României coincid, iar beneficiile vor fi incontestabile.

Contractul de explorare offshore pentru blocul 1-21 Han Asparuh a fost atribuit inițial în septembrie 2012. În 2022, TotalEnergies și OMV Petrom au primit o prelungire cu doi ani a autorizației, valabilă până în acest an.

În iulie anul trecut, directorul general al TotalEnergies EP Bulgaria, Yves Le Stunff, a declarat că perimetrul offshore de hidrocarburi Han Asparuh are un potențial estimat de extracție de 13 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, în 2 blocuri.

Din blocul Vinekh, situat aproape de apele turcești, se estimează că se vor extrage circa 5 miliarde de metri cubi pe an între 2030 și 2040, după care câte 3 miliarde de metri cubi anual până în 2050, a spus managerul francez, citat de presa de la sud de Dunăre. La rândul său, blocul Krum are un potențial estimat de producție de 8 miliarde metri cubi pe an între 2031 și 2044 și de 4 miliarde metri cubi pe an ulterior, până în 2050.

Energia regenerabilă a fost anul trecut principala sursă de electricitate în UE CITEȘTE ȘI Energia regenerabilă a fost anul trecut principala sursă de electricitate în UE

În total, din zăcământul bulgăresc offshore este așteptată o producție de 221 miliarde metri cubi de gaze naturale, din care celor de la OMV Petrom le-ar reveni 42,86%, adică 94,7 miliarde metri cubi.

Prin comparație, la perimetrul offshore Neptun Deep, cel mai mare din Marea Neagră românească și adiacent celui bulgăresc Han Asparuh, este așteptat un volum total de producție de circa 100 miliarde metri cubi, care urmează să fie împărțit în mod egal de către cei doi concesionari, OMV Petrom și Romgaz. Cele două companii dețin fiecare câte 50% din concesiune, operator fiind OMV Petrom.

Chiar dacă nu a identificat încă parteneri în cele 2 concesiuni pe care le deține în Marea Neagră, pe lângă cea din România, Neptun Deep, unde este asociată cu Romgaz, cea mai importantă companie de petrol și gaze autohtonă, OMV Petrom a decis să aplice strategii diferite: se retrage din Georgia, însă va rămâne cel puțin într-o primă etapă, concesionar unic, precum și operator al perimetrului offshore de hidrocarburi Han Asparuh din Bulgaria.

“În mod normal, este destul de comun să existe un partener în acest tip de activitate. Este o formă de reducere a riscului, iar noi nu am reușit să ne asigurăm un partener, așa că am ales să ieșim din această activitate (din Georgia - n.r.)”, spune CEO-ul companiei, Christina Verchere.

În ceea ce privește perimetrul offshore din Bulgaria, deși partenerul TotalEnergies a notificat OMV Petrom în trimestrul al patrulea aferent anului 2023, privind decizia de a se retrage din proiect, compania română a luat o decizie total opusă celei din Georgia.

“Pe de altă parte, când vorbim despre Bulgaria, poate ați văzut că suntem în proces de preluare a operării perimetrului Han Asparuh de la TotalEnergies și suntem în curs de a continua activitatea de explorare în această licență. Deci, continuăm să vedem un potențial semnificativ, în special în partea de vest a Mării Negre, și suntem dornici să dezvoltăm acest proiect”, susține Verchere.

Recent, ministrul bulgar al Energiei, Vladimir Malinov, și reprezentanții OMV Petrom au discutat despre perspectivele explorării de petrol și gaze în Blocul Han Asparuh 1-21 din Marea Neagră, după retragerea din proiect a firmei franceze Total, în urma discuțiilor reieșind că OMV Petrom se află în prezent în proces de căutare a unui nou acționar în consorțiu și are în vedere cooperarea cu o companie locală.

CONFIRMARE OMV Petrom a semnat documentele de prelungire a licenței și de preluare a participației Total în zăcământul Han Asparuh din Bulgaria

 

Total deținea 57,14% din drepturile aferente concesiunii și statutul de operator al acesteia, iar OMV Petrom – restul de 42,86% din Han Asparuh. 

Pe de altă parte, anul trecut, TotalEnergies a convenit cu OMV AG să preia de la austrieci participația de 50% a acestora la producătorul de țiței și gaze Sapura din Malaezia, estimându-se că tranzacția va fi finalizată în până la jumătatea lui 2024. 

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom bulgaria
omv petrom georgia
omv petrom han asparuh
omv petrom neptun deep
omv petrom totalenergies