GRAFICE Doar 10% dintre furnizori oferă companiilor gaze sub plafonul impus de Guvern, chiar dacă prețul pe BRM se situează și cu 100 de lei/MWh sub cel din oferte

GRAFICE Doar 10% dintre furnizori oferă companiilor gaze sub plafonul impus de Guvern, chiar dacă prețul pe BRM se situează și cu 100 de lei/MWh sub cel din oferte
scris 28 iun 2024

Doar 6 din cei peste 50 de furnizori de gaze de pe piața de retail aveau, la începutul acestei luni, oferte pentru companii inferioare celei “plafonate” de Guvern, de 370 lei/MWh, în pofida faptului că prețul gazelor, inclusiv al celor cu furnizare în trimestrul al patrulea, de pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) este net inferior celui din ofertele postate pe site-ul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Iar numărul lor se va diminua, în urma deciziei ANRE de a majora cu aproximativ 10 lei/MWh tarifele de distribuție gaze (creștere de 19%), relevă analiza Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important Spre deosebire de gazul destinat clienților casnici și producătorilor de energie termică, pe care îl pot cumpăra direct de la producători la preț plafonat de Guvern la 120 lei/MWh, pentru alimentarea clienților non-casnici, furnizorii trebuie să cumpere gazul de pe piață, la prețul pieței. Iar cantitățile alocate la preț plafonat diminuează volumele disponibile pe piața liberă.

Urmărește-ne și pe Google News
Oficial: Azomureș, cel mai mare consumator de gaze din România, va fi redeschis. Capacitate de 50% CITEȘTE ȘI Oficial: Azomureș, cel mai mare consumator de gaze din România, va fi redeschis. Capacitate de 50%
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Nova Power&Gas (cu mai multe oferte, unele cu preț fix, majoritatea cu preț variabil), MET România Energy, Engie, Energy Core Development, Entrex Core Services și MVM Future Energy Tehnology sunt companiile care vând companiilor din România gaze sub plafonul impus de guvern.

Restul furnizorilor au oferte de exact 370 lei/MWh, ceea ce demonstrează că piața este distorsionată de intervenția Guvernului, care pur și simplu a stabilit un preț țintă, pe care companiile și-l asumă.

Iar numărul furnizorilor care au oferte inferioare plafonului impus de Guvern se va diminua, majorarea tarifului de distribuție cu 10 lei/MWh făcând, de exemplu, ca oferta MVM Future Energy Tehnology, de 369,69 lei, să sară de plafonul de 370 lei, iar clienți săi să achite doar prețul plafonat.

CONFIRMARE Digi se împrumută masiv la ING Bank CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Digi se împrumută masiv la ING Bank

Pentru ca prețul final al gazelor (cu toate tarifele incluse) să fie de 370 lei/MWh, prețul de achiziție al furnizorilor nu trebuie să depășească aproximativ 240-245 lei/MWh.

În prezent însă, prețul pe piața spot este cu 100 de lei mai redus, de 142-145 lei/MWh, iar pe piețele futures, el se situează sub 180 lei/MWh.

Prețul gazelor cu furnizare în luna iulie și august este de aproximativ 150 lei/MWh.

Gazul cu furnizare în ultimul trimestru al anului este cel mai scump, joi fiind efectuată o tranzacție de 18,4 GWh la un preț mediu de 177 lei/MWh, în scădere cu 0,56% față de prețul din licitația anterioară, de 22 GWh, realizată miercuri.

Cu alte cuvinte, și dacă luăm în calcul prețul gazului cu furnizare în lunile de iarnă, de 177 lei/MWh, prețurile din ofertele majorității furnizorilor sunt cu 63 lei/MWh peste prețul de achiziție din piață, care le permite să acopere inclusiv tarifele de înmagazinare, de aproximativ 45 lei/MWh pentru acest an. Iar gazul depozitat este doar o parte din gazul furnizat, restul fiind din producția curentă și/sau importuri.

Mesajul BERD după ce a vândut din acțiunile la Banca Transilvania: Rămânem încrezători CITEȘTE ȘI Mesajul BERD după ce a vândut din acțiunile la Banca Transilvania: Rămânem încrezători

În plus, prețurile de pe BRM sunt probabil mai mari decât cele din contractele bilaterale semnate de furnizori direct cu producătorii.

Interesant este că și unul din cei doi mari producători autohtoni, OMV Petrom, are o ofertă către consumatorii non-casnici tot de 370 lei/MWh, cu tot cu tarife. Prețul exclusiv al gazelor din oferta OMV Petrom este de 240 lei/MWh.

În cazul OMV Petrom, probabil că oferta este făcută doar pentru că așa prevede legislația, compania neavând deocamdată niciun interes să devină furnizor pe piața de retail, ci doar pe piața angro.

Situația s-ar putea schimba în cazul în care cea mai importantă companie de petrol și gaze din România va achiziționa activitatea de furnizare a E.On, cu infrastructura și know-how-ul aferent, pe care OMV Petrom, ca și Romgaz, nu le deține în prezent.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
oferte
companii
preț
plafon