CONFIRMARE Fabrica de alumină Alum Tulcea, singura de profil din România, oprește producția din cauza scumpirii galopante a energiei și gazelor. Sute de angajați disponibilizați

CONFIRMARE Fabrica de alumină Alum Tulcea, singura de profil din România, oprește producția din cauza scumpirii galopante a energiei și gazelor. Sute de angajați disponibilizați
scris 21 iul 2022

Fabrica de alumină Alum Tulcea, controlată de producătorul de aluminiu Alro Slatina, își va sista activitatea de producție de la 1 august, pe o perioadă estimată la 17 luni, din cauza scumpirii galopante a energiei electrice și gazelor naturale, care a făcut să fie mult mai ieftină aducerea din import a aluminei, anunță proprietarul uzinei, confirmând astfel informațiile transmise de Profit.ro luna trecută.

Aproximativ 500 de angajați urmează să fie disponibilizați la fabrica din Tulcea. Compania are circa 700 de salariați.

Urmărește-ne și pe Google News
Elveția pregătește cea mai dură măsură - Electricitatea, oprită zilnic iarna CITEȘTE ȘI Elveția pregătește cea mai dură măsură - Electricitatea, oprită zilnic iarna
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Alum este singura rafinărie de alumină calcinată din România.

Închiderea va fi efectuată concomitent cu păstrarea specialiștilor cheie din toate departamentele fabricii, pentru a
fi pregătiți pentru reluarea producției atunci când evoluția preturilor produselor energetice o va permite, conform propunerii avansate pentru AGA.

Alum va continua să desfășoare activități de cercetare și dezvoltare și operațiuni de logistică a aluminei și, de asemenea, va demara acțiuni de reparații și mentenanță a echipamentelor sale, pentru a fi pregătită pentru o repornire rapidă a producției de alumină atunci când piața o va permite.

Ministrul Energiei anunță că se duce în SUA: Dorim să mai construim două reactoare nucleare! CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei anunță că se duce în SUA: Dorim să mai construim două reactoare nucleare!

"Prețurile prohibitive la energie electrică și gaze naturale obligă Grupul Alro să ia măsuri decisive pentru conservarea valorii activelor Grupului. Din cauza costurilor ridicate și a disponibilității limitate a produselor energetice, compania trebuie să-și schimbe strategia de a fi integrat pe verticală și să se adapteze la contextul nou și dificil prin închiderea temporară a unității de producție de alumină din Tulcea", explică Alro.

"Criza economică generată de pandemie a fost intensificată de criza energetică din 2021 ca urmare a creșterii accelerate a prețurilor la electricitate și la gazele naturale, cu un impact negativ asupra costurilor de producție pentru alumina calcinată și aluminiul electrolitic. Costul gazelor naturale pentru o tonă de alumină este semnificativ mai mare decât prețul unei tone de alumină importată și livrată către Alro.

Concret, alumina produsă de Alum ar ajunge la un cost de peste 900 dolari/tonă, în timp ce prețul aluminei pe piețele internaționale este de aproximativ 500 dolari/tonă. Ponderea produselor energetice doar în costul total al aluminei este remarcabil de mare, ajungând la aproximativ 500 dolari/tonă în 2022”, a declarat Gheorghe Dobra, Director General Alro și Președinte al Consiliului de Administrație al Alum.

Importurile record de gaze ale României din Rusia și, posibil, Grecia continuă. Prețul spot, în scădere CITEȘTE ȘI Importurile record de gaze ale României din Rusia și, posibil, Grecia continuă. Prețul spot, în scădere

Prețul gazului a crescut de zece ori de la 18 euro/MWh în T1 2021, la peste 180 euro/MWh în T4 2022. Prețul energiei electrice a urmat aceeași tendință și de la 60 euro/MWh în T1 2021, a depășit 500 euro/MWh în T4 2022.

În prezent, pe piață există un deficit de energie electrică și de gaze naturale pentru consumatori.

Prețul certificatului de emisii de CO2 a crescut de la circa 25 euro/certificat la sfârșitul anului 2020, până la peste 90 euro/certificat, în prezent.

Alro și Alum au dezvoltat scenarii de funcționare la un prag minim de rentabilitate sau de reducere apierderilor financiare prin suspendarea anumitor activități de producție și trecerea unor echipamente de producție în stand-by. Alro a redus producția de aluminiu primar cu 60% prin închiderea a trei hale de electroliză și Alum și-a revizuit programul de producție în funcție de nivelul de alumină calcinată necesar pentru Alro, dar odată cu creșterea continuă a prețurilor, costul aluminei a atins un nivel nesustenabil.

INFOGRAFICE Paza bună trece iarna grea. Noi recorduri în România la înmagazinarea și importul de gaze CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Paza bună trece iarna grea. Noi recorduri în România la înmagazinarea și importul de gaze

"Costurile de producție ale Alum au fost grav afectate începând cu luna aprilie 2022 din cauza prețului gazului, achiziția pentru Alro atingând un nivel de 913 dolari/Mt DDP Slatina începând cu luna mai. Din informațiile despre piață publicate de rapoarte de specialitate, prețul indicativ actual de piață este de aproximativ 515 dolari/Mt DDP Slatina. Alro/Alum are opțiunea de a cumpăra 25.000 – 30.000 Mt +/-5% alumină calcinată la un preț de 477 dolari/Mt CIF Cta ~ 505 USD/Mt DDP Slatina. Prețurile pentru gazele naturale si energia electrică au cea mai mare influență asupra costurilor de producție de la Alum, cu o pondere de aproximativ 500 dolari/tonă alumină la nivelul costului total pentru alumina fabricată în anul 2022", se arată în documentele prezentate anterior de Profit.ro.

Grupul ceh de investiții PPF vrea să își vândă operațiunile de creditare din China și să își concentreze achizițiile în Europa CITEȘTE ȘI Grupul ceh de investiții PPF vrea să își vândă operațiunile de creditare din China și să își concentreze achizițiile în Europa

Potrivit sursei citate, Alro și Alum vor aduce alumină din import, prin portul Constanța.

"În noile condiții de activitate în Alum, s-a revizuit organigrama societății, luându-se în calcul menținerea unui nucleu de specialiști din toate departamentele uzinei, pentru a pregăti reluarea activității de producție în momentul în care evoluția prețurilor la energie electrică și gaze naturale o va permite", se precizează în documente.

La finalul anului trecut, compania-mamă Alro a anunțat oficial că își reduce producția de aluminiu cu 60%, din cauza scumpirilor și penuriei de pe piețele energetice, prin păstrarea a doar 2 hale de electroliză dintr-un total de 5.

Consiliul Concurenței: Prețul carburanților în România urmează cotațiile internaționale; nu avem indicii că s-a încălcat legea CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței: Prețul carburanților în România urmează cotațiile internaționale; nu avem indicii că s-a încălcat legea

Alum Tulcea are în plan construcția unei centrale proprii în cogenerare de 12 MW, cu fonduri europene, prin PNRR sau Fondul de Modernizare. Compania a terminat anul trecut cu pierderi de peste 29 milioane lei, după profitul net de 57,5 milioane lei din 2020, deși cifra de afaceri a crescut cu 20%, la peste 809 milioane lei.

La rândul său, Alro a elaborat, printr-una din firmele sale afiliate, Conef SA, pe care o controlează în proporție de peste 99%, planul urbanistic zonal (PUZ) pentru construirea unei noi centrale de producție de energie în ciclu combinat pe bază de gaze naturale la Slatina, cu putere instalată de 470 MW, și așteaptă acum aprobarea documentației de către autoritățile locale.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
scumpire gaze
alum tulcea oprire productie
alro slatina