Consumatorii germani s-ar putea confrunta cu o triplare a prețurilor la gaze în următoarele luni, după limitarea livrărilor de către Rusia către Europa, a declarat un înalt oficial în domeniul energiei, relatează The Guardian.
Moscova a redus fluxul de gaz prin conducta Nord Stream 1 cu 40% săptămâna trecută, invocând motive tehnice - pe care Berlinul le respinge ca fiind un pretext - ceea ce a determinat o creștere de patru până la șase ori a prețurilor pieței, a declarat șeful agenției federale de distribuție a Germaniei, Klaus Müller, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Este puțin probabil ca astfel de „salturi enorme de preț” să fie transferate în întregime consumatorilor, a spus Müller, dar cetățenii germani trebuie să se pregătească pentru creșterea dramatică a costurilor. „Este posibilă o dublare sau o triplare”, a declarat el pentru postul public ARD.
Muller a spus că costurile în creștere care apar acum pe facturile de energie ale oamenilor au fost rezultatul prețurilor mai mari de pe piața gazelor din toamna anului trecut.
Ministerul german al Economiei a anunțat joi a doua dintre cele trei faze ale planului de urgență energetică, avertizând asupra riscului reducerii pe termen lung a furnizării de gaze.
Așa-numita „fază de alarmă” permite firmelor de utilități să transmită clienților prețuri mari la gaze și, prin urmare, să contribuie la reducerea cererii.
Robert Habeck, ministrul afacerilor economice, a spus că există o anumită îngrijorare că vor fi oprite complet livrările de gaze rusești după 13 iulie, când Nord Stream 1 trebuie să fie închis timp de 10 zile pentru o inspecție anuală.
Întrebat lal RTL Nachtjournal dacă este îngrijorat de faptul că Vladimir Putin ar putea să nu mai deschidă robinetul de gaz după întreruperea programată, Habeck a replicat: „Aș minți dacă aș spune că nu este un lucru care mă îngrijorează”.
Müller a spus că Germania ar putea rămâne în aproximativ două luni fără aprovizionarea cu gaz rusesc. „Dacă facilitățile de depozitare din Germania ar fi pline 100% din punct de vedere matematic... ne-am putea lipsi complet de gazul rusesc... pentru aproximativ două luni și jumătate și apoi rezervoarele de stocare vor fi goale”, a declarat el.
Pentru a se pregăti pentru criza aprovizionării, Germania trebuia să economisească gaze și să-și diversifice rapid furnizorii, a spus el. „Majoritatea scenariilor nu sunt frumoase și înseamnă prea puțin gaz până la sfârșitul iernii sau chiar – și aceasta este o situație foarte dificilă – toamna sau iarna”, a conchis expertul.