Compania norvegiană specializată în energie regenerabilă Scatec, listată la Bursa din Oslo și la care cel mai mare acționar este gigantul de stat Equinor (fostul Statoil), a semnat un contract pe 15 ani pentru subvenții prin intermediul așa-numitelor contracte pentru diferență (CfD) în România, pentru un portofoliu de fotovoltaice solare, confirmând informațiile anunțate anterior de Profit.ro.
Acordul a fost cu operatorul de pe piața energiei electrice OPCOM. CfD va acoperi aproape 70% din producția unui portofoliu de fotovoltaice solare de 190 MW. Capacitatea rămasă va fi vândută pe piața angro de energie electrică din România.
Portofoliul de proiecte fotovoltaice solare este situat în județele sudice Dolj și Olt și va fi dezvoltat în colaborare cu IPP și contractorul de inginerie, achiziții și construcții (EPC) Defic Globe.
CITEȘTE ȘI Ministerul Apărării: Elemente ale unei posibile drone, identificate în zona Nufărul și Victoria, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri
Cel mai mare acționar al Scatec, un business cu rulaj anual de peste 590 milioane euro și profit operațional EBITDA de circa 250 milioane euro în 2022, este Equinor, gigantul petrolier și energetic de stat al Norvegiei, cu peste 16% din acțiuni. Al doilea ca mărime, cu 8,89% din capital, este Scatec Innovation AS, societatea fondatorului afacerii, Alf Bjorseth, înființată în 1987.
Printre acționarii semnificativi ai Scatec se numără și giganți financiari multinaționali, precum JP Morgan, Citibank, State Street, Raiffeisen Bank International.
CITEȘTE ȘI VIDEO Coca-Cola a lansat o băutură răcoritoare a cărei aromă a fost creată cu ajutorul inteligenței artificialeScatec este specializată în dezvoltarea, construirea, deținerea și operarea de active de producție de energie regenerabilă pe piețe emergente, în special parcuri fotovoltaice de mari dimensiuni.
Scatec operează centrale de producție de energie de peste 3.100 MW, în Filipine, Laos, Africa de Sud, Egipt, Ucraina, Uganda, Malaezia, Brazilia, Argentina, Honduras, Iordania, Mozambic, Vietnam, Cehia și Rwanda.
Portofoliul total de proiecte aflate în diferite stadii de dezvoltare al companiei însuma, la aceeași dată, o putere de peste 12.000 MW, din care circa 1.300 MW deja în construcție.