CONFIRMARE Chirițoiu: statul român va ajuta CE Oltenia să cumpere certificatele CO2

CONFIRMARE Chirițoiu: statul român va ajuta CE Oltenia să cumpere certificatele CO2
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 mar 2021

Investigația derulată de Comisia Europeană referitoare la planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia va mai dura câteva luni, însă statul român va ajuta compania să achiziționeze certificatele de emisii până la finele lunii aprilie fără penalități, a declarat, pentru Agerpres, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, confirmând o informație prezentată anterior de Profit.ro.

Întrebat ce se va întâmpla cu certificatele de emisii pe care compania trebuie să le achiziționeze până la finalul lunii aprilie, Chirițoiu a precizat: "Certificatele trebuie achiziționate. Compania deja se află în dificultate și nu putem să o lăsăm să încaseze alte sute de milioane de euro amendă. Deci sunt convins că Guvernul o să sprijine compania în continuare, nu văd alternativa. Planul de restructurare este una, discuțiile cu Comisia continuă, dar între timp activitatea companiei trebuie să continue. Ar fi foarte riscant să lăsăm o companie cu probleme să se împovăreze cu alte penalități. Aici nu avem încotro, va trebui să sprijinim compania să achiziționeze aceste certificate".

Urmărește-ne și pe Google News

El nu a putut preciza care va fi forma legală a ajutorului pe care îl va da statul pentru achiziția certificatelor de emisii aferente anului trecut, dar a subliniat că suma necesară este bugetată.

Vivre Deco, unul dintre cei mai mari retaileri online de home&deco din Europa Centrală și de Est (ECE), vine din nou cu obligațiuni la bursă, acum de până la 7 milioane euro. Primul business e-commerce care a listat la BVB obligațiuni în euro CITEȘTE ȘI Vivre Deco, unul dintre cei mai mari retaileri online de home&deco din Europa Centrală și de Est (ECE), vine din nou cu obligațiuni la bursă, acum de până la 7 milioane euro. Primul business e-commerce care a listat la BVB obligațiuni în euro

"Banii sunt prinși în bugetul de stat, care este aprobat de Parlament, și vom găsi o soluție. Sunt convins că certificatele vor fi achiziționate, iar compania își va putea continua activitatea", a mai spus oficialul Concurenței.

Profit.ro a relatat anterior că CE Oltenia vizează obținerea a încă unui împrumut masiv de urgență de la Ministerul Finanțelor, pentru a face rost de banii necesari îndeplinirii obligației legale de achiziție de certificate de emisii de gaze cu efect de seră pentru producția de energie a anului trecut, dar și pentru unele cheltuieli curente.

Conducerea Complexului a avizat "obținerea unui împrumut în limita sumei de 241 milioane euro de la Ministerul Finanțelor Publice, pe o perioadă de 6 luni, în condiții de piață", se arată într-un document al companiei analizat de Profit.ro.

INFOGRAFIC 4 din 10 români consumă vin cel puțin o dată pe săptămână. Cramele din Moldova au cea mai mare notorietate CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC 4 din 10 români consumă vin cel puțin o dată pe săptămână. Cramele din Moldova au cea mai mare notorietate

Creditul ar urma să fie garantat cu bunuri mobile și imobile aflate în patrimoniul societății, în valoare de maximum 120% din valoarea împrumutului și provenind atât de la unitățile de producție de electricitate, cât și de la sucursala minieră a CE Oltenia.

"Întrucât până la această dată Comisia Europeană nu a finalizat analiza în vederea aprobării Planului de restructurare, iar termenul limită de conformare a societății privind achiziționarea certificatelor de gaze cu efect de seră aferente anului 2020 este 30 aprilie 2021, mai puțin de 2 luni, se impune ca societatea să dispună de lichiditățile necesare achiziționării certificatelor de gaze cu efect de seră aferente anului 2020. În acest sens, pentru a nu afecta desfășurarea în condiții de siguranță tehnico-economice a activității de producere a energiei electrice și implicit a Sistemului Energetic Național, societatea trebuie să obțină un împrumut pentru acoperirea necesarului de lichidități aferente atât cheltuielilor cu certificatele de CO2, cât și a altor cheltuieli curente", se menționează în document.

Comisia Europeană a anunțat pe 5 februarie că a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autoritățile române Complexului Energetic Oltenia, prevăzute în planul de restructurare a companiei, sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate, arătând în detaliu că are mari îndoieli atât cu privire la legalitatea planului, cât și la șansele de reușită ale acestuia. Problema este că cea mai recentă decizie luată de Comisia Europeană după o investigație "aprofundată" asupra unui ajutor de stat național, care a vizat Italia, a venit după mai bine de un an de la declanșarea formală a anchetei.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic oltenia certificate co2
ce oltenia plan restructurare
ce oltenia comisia europeana