FOTO O jurnalistă candidează la președinția ANRE

FOTO O jurnalistă candidează la președinția ANRE
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 12 apr 2023

Gabriela Moroianu, jurnalistă cu peste 30 de ani de experiență, specializată în domeniul energetic, cu studii de inginerie și doctor în științe economice, candidează pentru funcția de președinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), după ce în 2019 a ″țintit″ postul de vicepreședinte al instituției.

Moroianu (57 de ani), care nu este sprijinită de niciun partid politic, a depus actele necesare pentru înregistrarea candidaturii marți, 11 aprilie, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Italia declară stare de urgență din cauza migranților CITEȘTE ȘI Italia declară stare de urgență din cauza migranților

După cum a relatat Profit.ro, pe 23 aprilie expiră mandatul președintelui ANRE, Dumitru Chiriță, cel al vicepreședintelui Zoltan Nagy-Bege și cele ale membrilor în Comitetul de Reglementare al Autorității Cornelia Sulger (sprijinită de PSD la numire) și Gheorghe-Gabriel Gheorghe (ALDE, partid care n-a mai prins Parlamentul la ultimele alegeri).

Comitetul nu poate lua decizii decât în prezența a minimum 4 membri din 7, iar în urma expirării mandatelor celor menționați ar rămâne cu numai 3 – Mircea Man (vicepreședinte, PNL), Valeriu Steriu (PSD) și Iulian Iancu (PSD), cel mai proaspăt membru. ANRE este ″arbitrul″ instituțional al unor industrii strategice cu rulaje anuale de zeci de miliarde de euro.

FOTO Nicușor Dan: Tribunalul București a anulat PUZ Parcul Tineretului. Prin documentul aprobat în 2015, câteva zeci de hectare din parc au devenit construibile CITEȘTE ȘI FOTO Nicușor Dan: Tribunalul București a anulat PUZ Parcul Tineretului. Prin documentul aprobat în 2015, câteva zeci de hectare din parc au devenit construibile

Inițial, candidaturile pentru cele 4 poziții din Comitetul de Reglementare al ANRE care se vor vacanta pe 23 aprilie puteau fi depuse până pe 13 aprilie, însă termenul a fost prelungit recent până pe 18 aprilie. Ulterior, se va efectua audierea (care a devenit obligatorie prin lege) și selecția candidaților în comisiile de specialitate ale Parlamentului, numirile urmând să fie făcute în ședință a plenurilor reunite ale celor două camere parlamentare.

″Potrivit legislației în vigoare, membrii Comitetului de Reglementare al ANRE trebuie să fie cetățeni români, cu o bună reputație, cu studii superioare și pregătire profesională în domeniul tehnic, economic sau juridic, având o vechime în muncă de minimum 10 ani, precum și experiență de minimum 5 ani în funcții de conducere în instituții publice centrale ori companii din domeniul energiei electrice, termice și al gazelor naturale.

Este, din punctul meu de vedere, restrictiv, pentru că, practic, la conducerea ANRE au acces numai persoane angajate politic. Nu este un secret că instituțiile publice sunt conduse de persoane numite politic, ceea ce, într-o anumită măsură, este normal: aceste persoane trebuie să pună în practică programul de guvernare al partidului sau partidelor ce conduc țara la un moment dat.

Pe de altă parte, iar nu este un secret că, în companiile în care statul este acționar unic sau majoritar, conducerile sunt numite tot politic. Așa ne-am trezit cu agenți imobiliari, angajați de la Registrul Auto Român (RAR), de la salubritate sau specialist în ”Buddhism psihologie modernă și stare de bine” deveniți membri ai conducerilor unor companii sau regii de stat″, spune Gabriela Moroianu.

ULTIMA ORĂ Guvernul, procesatorii și marile magazine au convenit o reducere a prețului pentru laptele de consum timp de 6 luni. Fermierii vor primi peste 43 milioane euro ajutoare pentru producția de lapte CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul, procesatorii și marile magazine au convenit o reducere a prețului pentru laptele de consum timp de 6 luni. Fermierii vor primi peste 43 milioane euro ajutoare pentru producția de lapte

Ea a candidat și în 2019, pentru postul de vicepreședinte al ANRE, în care a fost desemnat atunci Marian Neacșu (Pro România, acum PSD), în prezent secretar general al Guvernului.

″Îmi pare tare rău că adevărații specialiști în orice domeniu, pentru că nu sunt angajați politic, nu au acces la funcții de conducere. M-am hotărât să candidez, din nou, la șefia ANRE tocmai pentru a demonstra că și în rândul ziariștilor sunt oameni cu adevărat specializați″, a mai spus Gabriela Moroianu.

FOTO Firma prin care a fost autorizat proiectul imobiliar Transilvania Smart City, asumat public de Elena Udrea, a intrat în insolvență. Șantierul început în Cluj-Napoca e părăsit CITEȘTE ȘI FOTO Firma prin care a fost autorizat proiectul imobiliar Transilvania Smart City, asumat public de Elena Udrea, a intrat în insolvență. Șantierul început în Cluj-Napoca e părăsit

Ea a absolvit Institutul Politehnic din București în 1991, cu diplomă de inginer specializat în tehnologia construcțiilor de mașini. Între 2006 și 2011 a urmat școala doctorală a Institutului Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu” al Academiei Române, obținând titlul de doctor în științe economice cu teza ″Prețul petrolului și influențele asupra economiei″.

Gabriela Moroianu a lucrat între 1984 și 1992 ca inginer la Turbomecanica SA, după care a intrat în presă, activând la Evenimentul Zilei (1992-1996), Ziua (unde a fost și șef de departament, 1996-2003) și Focus Energetic (din 2003, fiind fondator și director general).

FOTO O jurnalistă candidează la președinția ANRE

viewscnt
Afla mai multe despre
șefi anre
numiri anre
candidați comitetul de reglementare anre
se schimbă conducerea anre
numiri politice anre