Decizia președintelui Statelor Unite Donald Trump din 2017 de a retrage SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice și procesul de ieșire a Marii Britanii din UE au fost motivele principale pentru care certificatele de emisii de gaze cu efect de seră s-au scumpit masiv anul trecut pe piețele internaționale, de la 8,5 la 21 euro, ceea ce a făcut ca și costurile Complexului Energetic Oltenia cu achiziția acestor certificate, obligatorie potrivit normelor UE, să ajungă la 42% din cifra de afaceri a companiei, a declarat directorul general al producătorului de energie pe bază de cărbune controlat de stat, Sorin Boza, într-un interviu acordat ziarului Bursa.
"Personal, consider că această mărire a fost cauzată de retragerea SUA din tratatul de la Paris, spunând că ele nu recunosc această piață de certificate și nu vor plăti niciodată. Ca orice bursă, este influențată de orice element. Cred că declarația lui Trump prin care anunța retragerea SUA a fost un element care a influențat această bursă. Un alt element a fost și Brexitul. Pachetul de certificate nu a mai fost alocat și Marii Britanii după anunțarea Brexitului și s-a împărțit la mai puțini participanți. Un al treilea motiv îl văd în creșterea mare a prețurilor certificatelor, care a dat ocazia multor fonduri de investiții europene să investească bani în aces¬tea. Influența unor astfel de fonduri care au jucat pe această bursă doar pentru câștig a dus la această creștere. Acestea sunt elementele pe care eu le consider responsabile de explozia prețului acestor certificate de CO2", a spus Boza.
Potrivit acestuia, pericolul cel mai mare pentru viitor este impredictibilitatea acestui cost pentru următorii 3-4 ani.
CITEȘTE ȘI Reddit a fost evaluată la 3 miliarde de dolari, într-o rundă de finanțare în care a atras 300 de milioane de dolari"Dacă mă uit pe estimările UE care prevedeau că actuala valoare a acestor certificate va fi atinsă abia în 2025, nu mai poți ști ce preț vor avea acestea peste un an. Poate ca până la sfârșitul anului sau anul viitor să se ajungă la o valoare record care să afecteze toate rezultatele financiare ale companiei. În plus, cred că este păcat că numai noi am fost o voce în problema acestei creșteri, ținând cont că mult mai multe companii plătesc aceste certificate. Probabil că ei, plătind cantități mai mici, încă nu au ajuns la nivelul care să-i facă să se simtă sugrumați, dar dacă aceste creșteri vor continua, atunci cu siguranță vor fi afectați. Din punctul meu de vedere, trebuia o voce comună pentru că altfel ești luat în seamă când ești singur și total diferit stau lucrurile atunci când suntem mai mulți", a explicat șeful CE Oltenia.
Potrivit sursei citate, Complexul Energetic Oltenia plătește, pentru 2018, suma de circa 1,4 miliarde lei, respectiv 42% din cifra de afaceri, pentru achiziția certificatelor CO2, impuse de legislația europeană. Cifra de afaceri a CE Oltenia a crescut cu 15% anul trecut, la circa 3,8 miliarde lei.
Bugetul rectificat pe anul trecut al companiei prevede pierderi estimate de peste 975 milioane lei, cauzate de explozia prețului certificatelor CO2.