Complexul Energetic Oltenia, producătorul de energie pe bază de cărbune controlat de statul român cu peste 77% din acțiuni, a raportat pe primele 6 luni ale anului un profit net de peste 307,2 milioane, față de pierderea de 138,2 milioane lei din perioada similară din 2016, în urma creșterii cu 43% a cifrei de afaceri, la 1,463 miliarde lei. Rezultatul a venit ca urmare a avansului producției de cărbune și de electricitate, a măsurilor de restructurare luate de companie, dar și a majorării semnificative a prețurilor de vânzare a energiei electrice pe bursa de profil OPCOM.
Valoarea producției vândute a Complexului a crescut cu 42,3%, la 1,425 miliarde lei, iar veniturile totale – cu 28,4%, la 2,176 miliarde lei.
Pe de altă parte, și cheltuielile CE Oltenia au crescut ușor în primul semestru din 2017, cu circa 1%, de la 1,833 la 1,851 miliarde lei.
În iunie, compania a anunțat că a înregistrat în primele cinci luni din 2017 un profit brut de 260 milioane lei, de la pierderi de 20 milioane lei în perioada similară a anului trecut, ca urmare a creșterii producției de cărbune cu 20% și a cantității de energie cu 25%. După primul semestru al anului, profitul brut al CE Oltenia s-a ridicat la 324,87 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Economia României a crescut în al doilea trimestru cu 5,9%, depășind estimărileComplexul a beneficiat de majorarea amplă a prețurilor de vânzare energiei electrice pe bursa de profil OPCOM. Potrivit rapoartelor lunare ale operatorului de piață, prețurile medii de închidere de pe platforma PZU (piața spot) au fost mai mari (în lei) în fiecare lună a intervalului ianuarie-iunie 2017, față cele din lunile corespunzătoare ale anului trecut, procentele de majorare fiind de 83% în ianuarie anul acesta, 105% în februarie, 42% în martie, 33% în aprilie, 60% în mai și 43,5% în iunie.
De exemplu, în iunie 2017, prețul mediu de închidere al PZU a fost de 194 lei/MWh, față de 135 lei/MWh în iunie 2016. Pe parcursul anului trecut, când CE Oltenia a consemnt o pierdere de aproape 140 milione lei, Complexul și-a vândut energia produsă cu un preț mediu de 170,05 lei/MWh, în condițiile în care prețul mediu ponderat al tranzacțiilor de anul trecut de pe bursa de energie OPCOM a fost de 149,74 lei/MWh pe PZU și între 156 și 161 lei/MWh pe piețele centralizate de contracte bilaterale.
La începutul acestei luni, Ministerul Energiei a anunțat că a transmis Consiliului Concurenței semnalele primite din piață privind posibile înțelegeri neconcurențiale între producătorii de energie din România, pentru a fi analizate de către autoritatea compententă. Ulterior, Consiliul Concurenței și Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) au decis constituirea unui grup de lucru format din experți din cadrul celor două instituții, care să se întâlnească cu regularitate pentru a analiza evoluția pieței de energie și a se consulta în privința demersurilor care ar trebui întreprinse, în situații ce ar necesita intervenția celor două structuri.
CITEȘTE ȘI VIDEO Aplicația Facebook de smartphone va primi un discret redesignDupă primul semestru al anului, CE Oltenia nu mai avea datorii la bugetul de stat și nici alte plăți restante. Numărul de angajați al companiei a scăzut cu peste 1.600 de persoane în perioada de raportare, ca urmare a aplicării planului de restructurare, de la 15.129 la 13.496.
Ministerul Energiei deține 77,15% din acțiunile companiei, în timp ce Fondul Proprietatea este al doilea acționar ca importanță, cu o participație de 21,55% din capitalul Complexului.
Complexul Energetic Oltenia a fost înființat în 2011, prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni și Craiova cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia. Compania generează în prezent circa 30% din energia produsă în România.