OMV Petrom anunță, în noua sa Strategie 2030, că va investi 11 miliarde de euro în următorii 10 ani, cel mai mare plan de investiții private în sectorul energetic din România, peste o treime dintre acestea urmând a fi efectuate în proiecte cu emisii de carbon reduse și zero. Ponderea investițiilor în activitățile tradiționale, de hidrocarburi, în totalul investiților companiei, urmează a se diminua de aproape 100%, cât este în prezent, la 45%.
„Strategia 2030 va transforma OMV Petrom într-o companie energetică integrată, cu emisii reduse de carbon, aducând valoare tuturor părților noastre interesate. Pentru a realiza acest lucru, vom investi 11 miliarde euro până în 2030, cel mai mare plan de investiții private în sectorul energetic din România, peste 35% fiind destinate oportunităților cu emisii de carbon reduse și zero”, susține Christina Verchere, Director General Executiv al OMV Petrom.
Potrivit Strategiei, compania va efectua investiții de 3,7 miliarde euro pentru proiecte cu emisii de carbon reduse și zero până în 2030, iar ponderea gazelor naturale în producția de hidrocarburi ar urma să ajungă la 70% în 2030, ca urmare a declanșării producției în Neptun Deep.
CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante„Ambiția OMV Petrom este de a atinge neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de carbon din operațiuni până în 2050. Compania va acționa în trei domenii-cheie: decarbonizarea operațiunilor curente, extinderea afacerilor în domeniul gazelor naturale cu emisii mai reduse de carbon, urmărirea oportunităților de afaceri cu emisii de carbon reduse și zero. Se preconizează că intensitatea emisiilor de carbon din operațiunile noastre va scădea cu aproximativ 30%, iar intensitatea emisiilor Scope 1-3 va scădea cu aproximativ 20% până în 2030. Țintim o reducere a intensității emisiilor de metan la mai puțin de 0,2% până în 2025, în linie cu țintele internaționale”, afirmă Verchere.
OMV Petrom anunță că va va pune în funcțiune mai mult de 1 GW de capacitate de energie din surse regenerabile în România până în 2030. De asemenea, compania intenționează să depășească 15% biocombustibil din producția totală de combustibil în 2030, cu 150 mii tone pe an etanol celulozic din paie și 450 mii tone pe an de combustibil durabil pentru aviație și motorină din surse regenerabile.
Totodată, compania va dezvolta o infrastructură de mobilitate cu emisii reduse de carbon, cu peste 500 de puncte de alimentare cu combustibili alternativi. Aceasta include cea mai mare rețea pentru vehicule electrice din regiunea operațională a OMV Petrom până în 2030, precum și mobilitatea GNL și investițiile GNC.
În a doua jumătate a deceniului, compania promite că va intensifica investițiile pentru a profita de oportunitățile în captarea și stocarea carbonului, precum și în hidrogen, care se anticipează a avea o contribuție semnificativă la decarbonizarea țării.
Ca atare, portofoliul companiei va fi extins pentru a include cinci noi activități cu emisii de carbon reduse și zero, care, împreună, vor reprezenta aproximativ 35% din valoarea cumulată a investițiilor până în 2030 și aproximativ 15% din veniturile operaționale în 2030.