Furnizorul de energie electrică și gaze naturale CEZ Vânzare a anunțat că suspendă temporar emiterea facturilor de consum pentru clienți, pentru a-și adapta sistemul informatic la noua legislație privind compensarea și plafonarea prețurilor, care se aplică de la 1 noiembrie 2021.
"Pentru implementarea măsurilor de compensare/ plafonare a prețurilor în sistemul informatic, conform cu noile prevederi impuse de Legea 259/2021 privind aprobarea OUG 118/2021, CEZ Vânzare anunță suspendarea temporară a facturării serviciilor de energie electrică și gaze naturale", arată CEZ Vânzare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Compania precizează că plafonarea și/ sau compensarea se vor aplica pentru consumul de energie electrică și/ sau gaze naturale realizat începând cu luna noiembrie.
"Clienții CEZ Vânzare care se încadrează în prevederile legislative vor primi facturile cu valorile compensate și la prețurile plafonate de legislația în vigoare. Implementarea acestor modificări impune suspendarea temporară a facturării pentru a fi efectuate modificările tehnice necesare în sistemul de facturare", spun cei de la CEZ.
Furnizorul mai menționează că facturile CEZ Vânzare își vor păstra aceleași termene de scadență agreate în contract (ca număr de zile de la data emiterii) și că formatul facturii CEZ Vânzare va fi optimizat, acolo unde este cazul, cu informații despre tipul și valoarea compensației în care se încadrează clienții, în conformitate cu legislația în vigoare.
"În aceste condiții clienții casnici CEZ Vânzare pot primi facturile aferente lunii noiembrie mai târziu decât în mod obișnuit. Precizăm că intervalul de emitere mai scurt între facturile emise în lunile noiembrie și decembrie nu va afecta datele de scadență ale acestora. După această primă factură primită cu întârziere, procesul de facturare își va relua cursul normal, respectând termenele de emitere programate. Echipa tehnică CEZ Vânzare depune toate eforturile pentru setarea procesului de emitere a facturilor cu valori compensate sau plafonate într-un timp cât mai scurt. Procesul depinde în mare măsură de modul în care Legea 259/2021 va fi aplicată", se mai afirmă în comunicat.
CITEȘTE ȘI VIDEO Un computer Apple-1, vândut la licitație cu 400.000 de dolariAsociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) și Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) au transmis recent că măsurile prevăzute de Legea de aprobare a OUG de compensare pe facturi în această iarnă a scumpirilor galopante din ultima perioadă la energie electrică și gaze naturale riscă să ducă industria de profil în blocaj financiar.
"Nu este ușoară viața furnizorilor. Legea de aprobare a OUG 118 este destul de stufoasă și complicată. Este neclar cum, ce și cui se aplică măsurile de sprijin acordate prin lege în lipsa normelor de aplicare. Am primit notificare la ANRE de la un furnizor care a decis să suspende emiterea facturilor ce includ consum pe luna noiembrie, respectiv valori care nu sunt compensate, tocmai pentru a nu încălca legea. Cred că aceasta este soluția pentru furnizorii care își permit să suspende emiterea acestor facturi. Normele de aplicare a legii ce aprobă OUG 118 nu sunt puse în consultare publică. Săptămâna trecută a fost o întânire între reprezentanții celor trei ministere implicate și operatori, nu este simplu, sunt foarte multe întrebări rămase în aer", a declarat miercuri vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, la un eveniment pe teme energetice.