Companiile din energie au primit anul trecut amenzi de 40 de milioane de lei de la ANRE, în creștere cu 8%

Companiile din energie au primit anul trecut amenzi de 40 de milioane de lei de la ANRE, în creștere cu 8%
scris 16 mar 2016

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aplicat anul trecut 828 de sancțiuni companiilor din energie, în valoare totală de 40,15 milioane lei (9 milioane euro), în creștere cu 8% față de nivelul din 2014, arată datele transmise de autoritate.

În 2014, ANRE a aplicat 645 sancțiuni contravenționale, în valoare de 37,3 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News

ANRE a precizat că a aplicat sancțiunile producătorilor de energie electrică, furnizorilor de electricitate și gaze naturale, operatorilor de sisteme de transport sau distribuție de energie electrică și de gaze naturale, dar și firmelor care se ocupă cu proiectarea sau execuția de obiective din sistemul de transport și distribuție de energie.

Autoritarea de reglementare din energie nu precizează numele companiilor sancționate.

1.200 de salariați au părăsit Electrica anul trecut, dintre care peste o treime voluntar, cu până la 18 salarii compensatorii CITEȘTE ȘI 1.200 de salariați au părăsit Electrica anul trecut, dintre care peste o treime voluntar, cu până la 18 salarii compensatorii

"Totodată, au fost aplicate sancțiuni operatorilor economici care nu și-au îndeplinit obligațiile ce derivă din legislația privind eficiența energetică", se arată în răspunsul ANRE, transmis News.ro..

Principalele motive ale sancțiunilor au fost, în 2015, încălcarea de către firmele din energie a condițiilor de valabilitate asociate licențelor, atestatelor sau autorizațiilor emise de ANRE, dar și încălcarea standardelor de performanță pentru serviciul de distribuție și furnizare.

De asemenea, alte sancțiuni au fost acordate pe motiv că firmele au încălcat regulamentul de furnizare a energiei electrice și gazelor naturale sau regulamentele și procedurile privind  tranzacționarea pe piața centralizată a energiei electrice.

Unele dintre companiile energetice sancționate au încălcat regulamentele și procedurile privind cumpărarea sau facturarea certificatelor verzi, precum și metodologia privind constituirea stocului minim de gaze naturale.

ANRE este autoritatea de supraveghere a pieței energiei din România și are statut de instituție independentă. Conducerea autorității este numită de Parlament.

În prezent, Parlamentul trebuie să numească trei noi membri, dintre care un vicepreședinte și doi membri simpli, în Comitetul de Reglementare al ANRE, posturile fiind rămase vacante din aprilie 2015. Comitetul are în total șapte membri, din care doar patru sunt ocupate în prezent.

Întârzierea numirii celor trei noi membri generează probleme în funcționarea autorității de reglementare în energie, în condiție în care, pentru orice decizie, este nevoie de prezența tuturor celor patru membri rămași. 

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
energie
amenzi