Compania americană Last Energy, care a semnat pentru construcția unui minireactor nuclear la Mioveni, susținută de investitori implicați și în dezvoltarea proiectelor Space X, a deschis filială în România

Compania americană Last Energy, care a semnat pentru construcția unui minireactor nuclear la Mioveni, susținută de investitori implicați și în dezvoltarea proiectelor Space X, a deschis filială în România
scris 27 iul 2022

Last Energy, companie americană susținută de investitori implicați și în dezvoltarea proiectelor Space X, care furnizează soluții pentru reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni, și-a deschis filială în România, la câteva luni după ce a semnat un memorandum pentru construcția unui reactor demonstrativ la Mioveni, în colaborare cu RATEN.

Compania americană l-a numit la conducerea Last Energy România pe Mihai Darie, fost director financiar al Electrica și, anterior, al Nuclearelectrica.

Urmărește-ne și pe Google News

În martie, Last Energy și Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN) au semnat un memorandum pentru realizarea unui proiect demonstrativ pe platforma de la Mioveni.

Ministrul Finanțelor insistă să se intervină pe piață, cum a cerut repetat PSD: Reglementarea prețurilor la energie poate tempera inflația! CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor insistă să se intervină pe piață, cum a cerut repetat PSD: Reglementarea prețurilor la energie poate tempera inflația!

Reprezentanții companiei s-au întâlnit atunci cu premierul Nicolae Ciucă și cu ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Ulterior, în iunie, americanii au anunțat un acord cu compania poloneză Enea Group pentru dezvoltarea de reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR) în Polonia.

Last Energy proiectează, produce și comercializează un nou reactor nuclear de mici dimensiuni, complet modular, cu o putere instalată de 20 MWh. Potrivit propriei descrieri, centrala electrică a companiei se bazează pe un proiect dovedit de reactor cu apă sub presiune, cuplat cu un proces de fabricație complet modulară, o abordare unică, care reduce dramatic timpul și costurile de construcție a centralelor nucleare, pentru a furniza energie curată în bandă.

Cum a relatat anterior Profit.ro, România are deja un acord pentru construcția de minireactoare nucleare, cu compania americană NuScale.

NuScale, controlată majoritar de către conglomeratul industrial texan Fluor Corp., a semnat în noiembrie un acord cu Nuclearelectrica, operatorul de stat al centralei nucleare Cernavodă, în baza căruia România ar putea dezvolta prima centrală bazată pe reactoare nucleare modulare mici din Europa. Profit.ro a mai relatat că modelul de business al NuScale presupune încasarea de la clienți a 90% din veniturile aferente unui contract de construire și operare a unei unități de producție de energie înainte de punerea în funcțiune a acesteia.

Primul minireactor din România produs de NuScale urmează să fie instalat pe amplasamentul fostei termocentrale Doicești.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
last energy
reactoare nucleare mici dimensiuni
minireactoare nucleare
last energy romania
filiala
mihai darie