Un oficial al Comisiei de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite (U.S. Nuclear Regulatory Commission - NRC) a dispus personalului instituției să adune documente care ar putea duce la o revizuire a certificării de proiectare și design acordate în 2020 de Comisie modelului de reactor nuclear modular de mici dimensiuni (SMR) pe care compania americană NuScale vrea să îl vândă și României, scrie Reuters, preluată de Yahoo Finance.
Mini-reactorul a primit certificare în toamna lui 2020 cu 17 exceptări de la normele de licențiere în vigoare, scria recent Bloomberg, într-o analiză în care erau citați reprezentanți ai industriei nucleare care susțineau că instituțiile de reglementare de profil nu înțeleg noile tehnologii inovative din domeniu și sunt incapabile să le evalueze.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dan Dorman, director executiv de operațiuni la NRC, a analizat o plângere formulată de John Ma, un inginer al Comisiei, pe tema certificării designului mini-reactorului. Acesta a scris într-o opinie profesională separată că designul clădirii care va încapsula unitățile reactorului și bazinul de combustibil nuclear uzat nu ar prezenta asigurări suficiente că aceasta va putea rezista la cel mai mare cutremur luat în considerare fără să se prăbușească și, în plus, ar putea fi vulnerabilă și la seisme mai mici.
"Prăbușirea clădirii reactorului ar putea avea potențialul de a provoca o eliberare timpurie de materiale radioactive în atmosferă de mari dimensiuni, care ar putea ucide oameni", a scris Ma.
În februarie anul acesta, Dorman i-a scris lui Ma că a ajuns la concluzia că decizia NRC de a accepta calculele de rezistență a clădirii reactorului prezentate de companie "a fost insuficient documentată", potrivit unui document al Comisiei. În consecință, directorul executiv a ordonat Oficiului de Reglementare a Reactoarelor Nucleare din cadrul NRC să își documenteze evaluarea asupra calculelor prezentate de NuScale, să updateze aplicația și să evalueze dacă "există vreun impact" asupra certificării de design acordate în 2020. Documentul poate fi citit aici.
Potrivit Reuters, nu este limpede dacă eventualele acțiuni suplimentare care ar putea fi întreprinse de autoritatea de reglementare sunt sau nu de natură să afecteze termenele de implementare a proiectului NuScale, care a suferit deja mai multe întârzieri.
CITEȘTE ȘI Bruxelles-ul vrea să interzică rușilor să cumpere proprietăți în UENici NRC, nici Dorman și nici NuScale nu au comentat asupra informației. Profit.ro a contactat la rândul său compania americană cu o solicitare de reacție, fără a primi vreun răspuns până la acest moment.
"Argumentul de business al NuScale se bazează pe aserțiunea că reactorul său nuclear este mai sigur. Acum este momentul să dovedească acest lucru, înlăturând aceste îngrijorări cu privire la siguranță", a declarat Edwin Lyman, director însărcinat cu probleme de siguranță a energiei nucleare la organizația Union of Concerned Scientists.
CITEȘTE ȘI Peste 10.000 de muncitori străini au cerut viză de muncă în România în primele 3 luni. Autoritățile nu fac față cererilor. Schimbare decisăNuScale, controlată majoritar de către conglomeratul industrial texan Fluor Corp. și care a semnat în noiembrie anul trecut un acord cu Nuclearelectrica (SNN), operatorul de stat al centralei nucleare Cernavodă, în baza căruia România ar putea dezvolta prima centrală bazată pe reactoare nucleare modulare mici din Europa, a anunțat recent că procesul de fabricare a componentelor reactoarelor va începe anul acesta.
Pe 3 mai, NuScale s-a listat la bursa americană Nasdaq, prin fuziune cu un vehicul juridic aflat deja la cota acesteia, Spring Valley Acquisition Corp., sponsorizat de fondul de investiții Pearl Energy din Dallas. Prospectul de listare menționează că tehnologia NuScale va fi livrată în România cel mai devreme în 2027, preconizându-se instalarea unei centrale cu 6 module care să înceapă operarea comercială în 2028.
CITEȘTE ȘI CIA le oferă rușilor de rând instrucțiuni despre cum să spioneze în favoarea Statelor UniteListarea a adus companiei venituri brute de circa 380 milioane dolari, mai mici decât cele preconizate inițial, de 413 milioane dolari. NuScale a intrat la cota NYSE la un preț de 10,70 dolari/acțiune și se tranzacționează în prezent la un nivel de 10,19 dolari/acțiune, după ce a trecut și printr-un minim de 9,94 dolari/acțiune pe 5 mai.
Extras din document. Sursă: U.S. Nuclear Regulatory Commission