Comisia Europeană a închis investigația administrativă deschisă împotriva Transgaz în 2017 în legătură cu o posibilă constituire a unui cartel prin care operatorul de transport și sistem și alte întreprinderi din domeniul gazelor naturale și-ar fi împărțit piața.
“Transgaz informează asupra faptului că, în data de 27.07.2021, Comisia Europeană a comunicat decizia administrativă de închidere a investigației nr. AT. 40483, deschisă în anul 2017 pentru cercetarea anumitor aspecte legate de o potențială încălcare a prevederilor art. 101 din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene”, precizează compania.
Articolul respectiv prevede că “sunt incompatibile cu piața internă și interzise orice acorduri între întreprinderi, orice decizii ale asocierilor de întreprinderi și orice practici concertate care pot afecta comerțul dintre statele membre și care au ca obiect sau efect împiedicarea, restrângerea sau denaturarea concurenței în cadrul pieței interne și, în special, cele care: (a) stabilesc, direct sau indirect, prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare; (b) limitează sau controlează producția, comercializarea, dezvoltarea tehnică sau investițiile; (c) împart piețele sau sursele de aprovizionare; (d) aplică, în raporturile cu partenerii comerciali, condiții inegale la prestații echivalente, creând astfel acestora un dezavantaj concurențial; (e) condiționează încheierea contractelor de acceptarea de către parteneri a unor prestații suplimentare care, prin natura lor sau în conformitate cu uzanțele comerciale, nu au legătură cu obiectul acestor contracte".
Aceasta este cea de-a doua investigație a CE referitoare la Transgaz închisă în ultimul an.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Complexul Energetic Oltenia închide 2 centrale pe cărbune și concediază peste 700 de angajațiÎn urmă cu 5 ani, în luna iunie a anului 2016, Comisia Europeană a anunțat că echipe de inspectori ai săi, însoțite de omologi de la Consiliul Concurenței de la București, au efectuat descinderi inopinate la sediile mai multor companii active pe piața de furnizare și transport de gaze naturale din România, suspectând acte anticoncurențiale având ca scop obstrucționarea exporturilor de gaze naturale din România către alte state membre ale UE. Potrivit unor surse din piața de energie, vizați au fost principalii producători locali de gaze, Romgaz și OMV Petrom, precum și operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, Transgaz. Rezultatul: Transgaz a fost investigată de către autoritățile europene pentru presupuse încălcări ale unui articol, 102, din TFUE, ancheta Comisiei Europene vizând indicii potrivit cărora Transgaz ar fi elaborat o strategie de restricționare a exporturilor de gaze naturale din România către alte state membre ale UE, în speța AT.40335. Această speță a fost încheiată în martie 2020, Comisia Europeană aprobând angajamentele asumate de Transgaz SA.
Pentru a putea scăpa de această investigație, Transgaz s-a angajat oficial față de Comisia Europeană să majoreze de 40 de ori capacitatea de export de gaze a României, de la sub 100 milioane metri cubi pe an la 4 miliarde de metri cubi pe an, și să nu ceară ANRE aprobarea de tarife reglementate de transport mai mari pentru exporturi decât pentru livrări interne de gaze.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Producția Romgaz - în revenire după scăderea abruptă de anul trecut, însă tot mai redusă cu 6,6% decât cea de dinaintea Crizei CovidÎn 2017, în urma unui nou rând de inspecții,Comisia anunța deschiderea unei noi proceduri oficiale de investigare împotriva Transgaz, vizând o potențială încălcare a prevederilor art. 101, de această dată, din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene, investigație închisă marți.
“Această investigație a fost inițiată în luna iunie 2017, vizând clarificarea unor aspecte legate de posibila constituire a unui cartel între SNTGN Transgaz SA și alte întreprinderi din domeniul gazelor naturale în scopul împărțirii pieței. Cu toate acestea, la scurt timp după inițiere, investigația a fost suspendată, având în vedere lipsa unor argumente/dovezi în susținerea continuării sale, pentru ca, în final, să fie închisă pe cale administrativă, astfel cum ne-a comunicat în cursul zilei de astăzi, Direcția Generală Concurență din cadrul Comisiei Europene. Decizia Comisiei Europene reprezintă o veritabilă confirmare a modului pozitiv în care activitatea SNTGN Transgaz SA este apreciată de Comisia Europeană, ca urmare a comunicării permanente dintre cele două entități, atât pe parcursul derulării acestei investigații cât și a investigației cu nr. AT. 40335, încheiată la începutul lunii martie a anului trecut prin aprobarea angajamentelor oferite de SNTGN Transgaz SA.”, a explicat marți Transgaz.