Comisia parlamentară de anchetă a activității Autorității Naționale de Reglementară în domeniul Energiei (ANRE) va audia joi, în premieră, reprezentanți ai companiilor private și de stat. Până în prezent, la audieri au fost invitați doar reprezentanți guvernamentali și conducerea ANRE.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Potrivit unui comunicat al Comisiei, “pentru ședința de joi au fost invitați conducătorii următorilor operatori: Dispecerul Energetic Național, Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz, Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia, Elcen București”.
Potrivit Hotărârii 68/2017 pentru constituirea Comisiei parlamentare de anchetă a activitatea ANRE, Comisia parlamentară de anchetă poate invita orice persoană care poate avea cunoștință despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activității comisiei și care acceptă să fie audiată. Persoana invitată poate răspunde și în scris Comisiei parlamentare de anchetă, furnizând informațiile solicitate, sau poate transmite prin poștă documente sau celelalte mijloace de probă pe care le deține și care sunt utile Comisiei parlamentare de anchetă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Refuzul persoanelor invitate la comisia parlamentară de anchetă de a furniza informațiile solicitate sau de a pune la dispoziția acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deținute utile activității comisiei poate fi considerat ca obstrucționare sau împiedicare a aflării adevărului și poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmărire penală.
În ceea ce privește instituțiile administrației publice sau Guvernul, Comisia parlamentară de anchetă poate cita orice membru al acestora. În cazul refuzului nemotivat de a răspunde solicitărilor Comisiei parlamentare de anchetă, aceasta poate propune sesizarea conducătorului autorității sau instituției unde desfășoară activitatea persoana citată, în vederea aplicării în mod corespunzător a prevederilor regulamentelor de organizare și funcționare a instituției respective, sau poate propune sesizarea organelor de urmărire penală pentru infracțiunea prevăzută la art. 267 din Codul penal, Omisiunea sesizării.