CIECH Soda România a intrat în faza de stand-by la unitatea sa din Râmnicu Vâlcea, începând de astăzi, după ce alimentarea cu abur industrial a fabricii a fost suspendată în urma denunțării unilaterale a contractului de către unicul său furnizor, CET Govora.
În timp ce angajații primesc în continuare o ofertă de plecări voluntare, compania spune că rămâne deschisă pentru găsirea unei soluții sustenabile, care să permită reluarea operațiunilor și să vină în sprijinul întregii platforme industriale.
"Acceptarea noului preț al aburului, propus de CET Govora, ar duce la pierderi și mai mari pentru companie, operațiunile sale urmând să devină nesustenabile din punct de vedere economic", afirmă reprezentanții CIECH.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Peste jumătate dintre cei 637 angajați ai fabricii au semnat deja oferta pentru plecarea voluntară, care rămâne deschisă. O parte din personal va fi păstrată pentru a asigura mentenanța instalațiilor, astfel încât producția să poată fi reluată imediat și în siguranță, dacă este găsită o soluție, în timp ce o parte dintre angajați vor avea posibilitatea unei relocări în alte unități ale grupului.
Compania CIECH, al doilea producător european de sodă calcinată și unul dintre cei mai mari investitori polonezi din România, asigură că deocamdată nu a luat decizia de a se retrage din țară și că analizează toate opțiunile. Una dintre soluțiile posibile este un proiect pentru o centrală nouă, eficientă, la care ar putea contribui toți partenerii de la nivel local, precum Consiliul Județean Vâlcea sau Chimcomplex.
“Ne aflăm într-un moment greu pentru fiecare sodist, pentru toți cei care s-au dedicat acestei uzine, toți cei care au pus suflet în această companie. Am căutat mereu cooperare și soluții la partenerii noștri de dialog și nu doar pentru viitorul fabricii, al angajaților noștri, ci pentru avea un proiect durabil care să ajute întreaga platformă industrială, să vină în sprijinul întregii comunități. În acest moment, cu noul preț la aburul industrial, pierderile, pe care deja le înregistrăm, s-ar adânci și mai mult dacă am continua. Însă vă asigur că nu am renunțat nicio secundă să ne gândim la viitor. Îmi mențin convingerea că una dintre cele mai bune opțiuni este să avem o nouă sursă de abur, eficientă, la care să contribuie și ceilalți parteneri locali. Avem nevoie de soluții pe termen scurt, dar și de acest proiect pe termen lung. În acest moment toate opțiunile rămân deschise!”, a declarat Witold Urbanowski, director general al CIECH Soda România.
În urmă cu o lună, compania a anunțat că este obligată să oprească producția la unitatea sa din Râmnicu Vâlcea, începând cu 18 septembrie.
Fabrica a fost preluată în 2006.
Actualul blocaj a apărut după ce CET Govora a denunțat în mod unilateral contractul pentru aburul furnizat către CIECH Soda România, deși abia fusese semnat în aprilie 2019. Conform termenilor contractuali inițiali, CET a cerut, pentru aburul furnizat, un preț în creștere cu 135% comparativ cu 2018 (incluzând prețurile certificatelor CO2) și a anunțat noi reduceri ale volumului de abur.
CIECH a apelat la toți jucătorii de pe plan local și național, dar și la autoritățile care ar fi putut ajuta, trimițând peste zeci de memorandum-uri, cărți albe, notificări și cereri care au atras atenția asupra gravității situației. Compania a dezvolat chiar și propriile planuri de soluționare a acestor probleme.
În luna martie, compania a anunțat că va disponibiliza până la 95 de angajați, echivalentul a 16% din personalul existent, începând din luna mai, după ce CET Govora a majorat prețul aburului industrial furnizat companiei și a anunțat restricționarea livrărilor.
Grupul polonez, care produce, în România, sodă calcinată și alte derivate din sodă, a decis să lanseze procedurile de disponibilizare colectivă la subsidiara locală pentru a-și reduce costurile fixe, urmare a creșterii prețului aburului industrial de la 1 ianuarie 2019 și a riscurilor asupra producției generate de scăderea livrărilor de abur cu circa 20% între 15 mai 2019 și începutul următorului sezon de încălzire, măsură anunțată anterior de CET Govora.
CET Govora, furnizor de energie, căldură și abur industrial deținut integral de Consiliul Județean Vâlcea, aflat în insolvență, este unic furnizor de abur industrial pentru Ciech Soda România.
La finele anului 2016, CET Govora și Ciech au semnat un contract pe zece ani pentru furnizarea aburului industrial, în valoare de 360 milioane euro, după ce contractul încheiat anterior fusese denunțat de administratorul judiciar al CET Govora, cu argumentul că producătorul de energie livra abur industrial la un preț cu mult sub costul de producție.
"Euro Insol a obținut pentru CET Govora o creștere de preț de peste 35% pentru aburul industrial, de la prețul de 79 lei/Gcal din contractul denuntat în august 2016, la o medie de 108 lei/Gcal – 106 lei/Gcal pentru aburul de 6 și 13 bari și 110 lei/Gcal pentru aburul de 35 bari”, a transmis atunci Euro Insol, administratorul CET Govora.
Prețurile stabilite la semnarea contractului au fost valabile până la finele anului 2018, cele două părți angajându-se să negocieze o nouă formulă de preț începând cu 2019, care să includă costurile de producție înregistrate de CET Govora, potrivit Euro Insol.
Ciech Group, fondat în 1945 la Lodz, este unul dintre cei mai mari jucători din industria chimică la nivel european. Grupul deține 8 uzine, în Polonia, România și Germania, având aproximativ 3.700 de angajați.
CITEȘTE ȘI România are una dintre cele mai mici rate ale locurilor de muncă vacante din Uniunea EuropeanăDin 2014, acționarul majoritar al grupului este Kulczyk Investments, fond de investiții înființat de fostul miliardarul polonez Jan Kulczyk, care a decedat în 2015. Kulczyk Investments este condus în prezent de fiul lui Jan Kulczyk, Sebastian, creditat cu o avere de peste 3 miliarde de euro.
Subsidiara din România, achiziționată în 2006, a încheiat anul 2017 cu afaceri de aproape 390 de milioane lei și un profit de 15,6 milioane lei, în scădere de la circa 35,9 milioane lei în anul precedent.
Anul trecut, afacerile au urcat la 420,1 milioane lei, cu un profit de 24,5 milioane lei.