Grupul petrolier american Chevron intenționează să investească 600 milioane de dolari în două facilități de procesare de soia boabe deținute de traderul american de produse agricole Bunge Ltd, în ideea de a-și asigura materia primă necesară pentru a putea produce combustibili regenerabili, au anunțat cele două companii, transmite Reuters.
Potrivit unui memorandum de înțelegere convenit de cele două companii, investiția Chevron va crea un joint venture deținut în proporții egale de cele două companii. Grație investiției sale, Chevron va avea drept de preemțiune la uleiul din soia procesat de Bunge, scrie Agerpres.
În ultima vreme companiile americane care se ocupă cu rafinarea de petrol și-au majorat producția de carburanți regenerabili, ca urmare a stimulentele financiare acordate de autoritățile federale și centrale, iar în prezent se grăbesc să își asigure un acces garantat la uleiuri vegetale, grăsimi animale și uleiul de gătit folosit, care potrivit unor firme sunt deja greu de găsit.
Companiile de rafinare au în vedere parteneriate cu producătorii de produse agricole pentru a-și asigura și procesa uleiuri vegetale astfel încât să poată produce carburanți verzi precum motorină regenerabilă. În plus, marile companii petroliere vor să utilizeze și actualele lor rafinării în ideea de a evita unele modernizări costisitoare.
Joint venture-ul dintre Chevron și Bunge va permite dublarea capacității de procesare a facilităților Bunge din Destrehan, Louisiana, și Cairo, Illinois, până în 2024. În prezent aceste facilități pot procesa până la 7.000 de tone de soia boabe pe zi, din care pot fi produse aproximativ 330.000 de galoane (aproximativ 1,2 milioane litri) de motorină pe bază de soia.
Spre deosebire de alți combustibili verzi, cum este biodieselul, motorina regenerabilă poate fi utilizată în motoarele automobilelor fără a fi amestecată cu dieselul produs din țiței brut, ceea ce înseamnă că este o opțiune mai puțin poluantă.