INFOGRAFICE Prețul gazului pe BRM a sărit de 250 lei/MWh, peste cotațiile de pe bursa austriacă

INFOGRAFICE Prețul gazului pe BRM a sărit de 250 lei/MWh, peste cotațiile de pe bursa austriacă
scris 2 sep 2021

Prețul gazului pe bursele operate de Bursa Română de Mărfuri (BRM), atât pe cele spot, cât și pe cele pe termen mediu, a crescut cu peste 10% - sau 25 de lei - în ultimele zile, ajungând la un record de peste 250 lei/MWh.

În prima zi a lunii septembrie au fost efectuate licitații pentru gaz, cu livrare în lunile octombrie și noiembrie, la prețuri de 255 lei/MWh (51,63 euro/MWh), respectiv 256 lei/MW (51,84 euro/MWh).

Urmărește-ne și pe Google News

Prețurile de pe 1 septembrie sunt cu 14% mai ridicate decât cele obținute la licitația precedentă pentru gazul furnizat în octombrie și cu 11% pentru gazul furnizat în noiembrie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Volumele tranzacționate au fost reduse, de 51 GWh pe octombrie și de 68 GWh pe noiembrie, echivalente cu 1,11% din actualul nivel al consumului autohton.

Transilvania Residence: un proiect imobiliar exclusivist în Brașov CITEȘTE ȘI Transilvania Residence: un proiect imobiliar exclusivist în Brașov

Și prețul pe cele 2 piețe spot, cea Intraday și cea pentru ziua următoare, a sărit de 252 lei/MWh (51,3 euro/MWh), cu 25 de lei peste cel înregistrat cu numai 2 zile în urmă.

Volumele tranzacționate au fost de 7,5 GWh în cazul pieței Intraday și 8,3 GWh în cazul celei pentru ziua următoare, reprezentând 8,77% din consumul zilnic intern de 180 de GWh.

Comparativ, pe cea mai importantă bursă regională, cea austriacă CEGH, prețul spot al gazului era de 50,3 euro/MWh (cu un euro sub cel de pe piața autohtonă), cel pentru octombrie de 49,5 euro/MWh (cu 2,1 euro/MWh sub cel tranzacționat pe BRM), iar cel pentru noiembrie de 49 euro/MWh (cu aproape 3 euro sub cel de pe BRM).

eMAG Seller Credit – finanțare cu dobândă zero pentru cei care vând prin eMAG Marketplace CITEȘTE ȘI eMAG Seller Credit – finanțare cu dobândă zero pentru cei care vând prin eMAG Marketplace

Joi, Gazprom a sugerat că actuala situație tensionată de pe piața gazelor va persista, ca și nivelul ridicat al prețurilor.

Motivul: Așa cum a anunțat Profit.ro, nivelul înmagazinărilor de gaze din Europa se află la minimul ultimilor ani.

Mai mult, susține Gazprom, în ipoteza actualei rate de injectare a gazelor în depozitele europene, pe 12 octombrie (data la care a debutat în 2020 procesul de scoatere a gazelor înmagazinate), va fi depozitată o cantitate de 78 de miliarde de metri cubi de gaz, cu o pătrime sau 17 miliarde metri cubi sub nivelul de anul trecut. Similar, la actualele rate, și depozitele din Ucraina vor conține cu 30% (sau 8 miliarde de metri cubi) mai puțin gaz comparativ cu anul trecut.

În mai multe state europene (de exemplu Spania, Grecia), ca și în România, consumatorii casnici au fost informați de furnizori că li se vor majora considerabil facturile, în special la gaze, ca urmare a aprecierii cotațiilor de pe principalele burse europene.

Importurile de gaze rusești nu au putut compensa creșterea cererii, ca urmare a repornirii economilor post-Coronavirus, reducerea producției europene ca urmare a închiderii unor zăcăminte din Europa (Norvegia, Danemarca, Olanda) și a declinului natural (România) sau majorarea cererii de gaz natural lichefiat de pe piețele asiatice. 

viewscnt
Afla mai multe despre
preț
gaze
brm
spot
octombrie
noiembrie