Chemgas Slobozia, fostul combinat Amonil, figurează cu datorii de 25,75 milioane lei în planul de reorganizare

Chemgas Slobozia, fostul combinat Amonil, figurează cu datorii de 25,75 milioane lei în planul de reorganizare
scris 17 iul 2017

Fostul combinat Amonil din Slobozia, aflat în insolvență, a realizat un plan de reorganizare în care figurează cu datorii de 25,75 milioane de lei către creditorii înscriși la masa credală, și în care arată că, pentru a-și continua activitatea și a genera venituri, trebuie să-și închirieze o investiție aflată în derulare, "centrala de producere a energiei electrice și termice în cogenerare", către unul din creditorii săi, Chemgas Holding Corporation.

Potrivit presei centrale, firma din Slobozia este controlată indirect de omul de afaceri Ioan Niculae, printr-un offshore înregistrat în Belize. Chemgas Holding Corporation este o firmă din grupul Inter-Agro, controlat tot de Niculae, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În trecut, Amonil prelucra gazele funizate de Chemgas, fiind un simplu prestator de servicii.

În anul 2011, Amonil și-a schimbat obiectul principal de activitate, din producător de îngrășăminte în producător de energie electrică, după ce compania a pierdut în 2009 principalele active de producție în favoarea firmei Chemgas Holding Corporation.

OMV Petrom și-a redus producția trimestrială de petrol, gaze și electricitate, majorându-și în schimb marja de rafinare și vânzările de produse rafinate CITEȘTE ȘI OMV Petrom și-a redus producția trimestrială de petrol, gaze și electricitate, majorându-și în schimb marja de rafinare și vânzările de produse rafinate

Tabelul definitiv al creanțelor, la data deschiderii procedurii, se ridică la 25,75 milioane lei, potrivit planului de reorganizare transmis Bursei de Valori București (BVB).

"Pentru toate categoriile de creanțele din tabel planul prevede achitarea acestora în proporție de 100%, în sumă totală de 25.756.006 lei, pe parcursul trimestrelor de implementare a planului de reorganizare", arată documentul.

Principalul creditor chirografar din tabelul definitiv este Chemgas Holding Corporation, având o creanță în sumă de 10,12 milioane lei.

"Prin aplicarea măsurilor propuse în planul de reorganizare toate creantele din tabelul definitiv al creditorilor vor fi acoperite integral, nefiind necesară procedura de lichidare", menționează documentul.

Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Ploiești figurează cu o creanță de 9,25 milioane lei, iar salariații, cu 118.865 lei.

"Planul prevede ca modalitate de reorganizare închirierea investiției în curs 'Centrala de producere a energiei electrice și termice în cogenerare' și vânzarea activelor (mijloace fixe și cele de natura stocurilor) ce nu servesc la realizarea obiectului de activitate al societății", se precizează în document.

Acesta indică menținerea locurilor de muncă drept "elemente ce reprezintă valori semnificative în contextul unei societăți active".

De asemenea, autorii proiectului spun că demararea procedurii de reorganizare a societății și relansarea activității acesteia va crea posibilitatea de generare a unor fluxuri de numerar suplimentare ce va permite efectuarea de distribuiri către creditori.

"Păstrând în circuit acest agent economic se creează ofertă suplimentară pe piață în beneficiul consumatorilor, se aduc noi venituri la bugetele locale și la cel de stat și se păstrează locuri de muncă pentru orașul Slobozia", arată autorii planului.

Bugetul previzionat pentru următorii trei ani indică venituri totale de 25,61 milioane lei și cheltuieli totale în sumă de 13,44 milioane lei.

VIDEO Italia experimentează „opțiunea nucleară”: să dea vize UE pentru 200.000 de emigranți și să îi trimită înspre nord CITEȘTE ȘI VIDEO Italia experimentează „opțiunea nucleară”: să dea vize UE pentru 200.000 de emigranți și să îi trimită înspre nord

"Societatea are în prezent costuri fixe (utilităti, salarii, pază, asigurări bunuri din patrimoniu, impozite, taxe locale etc.) semnificative, cheltuieli care pot fi amortizate doar prin obtinerea de venituri din închirierea către Chemgas Holding Corporation a investiției în curs 'Centrala de producere a energiei electrice și termice în cogenerare'. Ca să depășească blocajul financiar care a afectat finalizarea investiției în curs 'Centrala de cogenerare', are nevoie de timp și resursele financiare ce ar fi atrase doar ca societate activă, stingându-și datoriile prin planul de reorganizare propus", se arată în plan.

Planul de reorganizare a fost conceput de societatea debitoare Amonil, prin administratorul special, Cristina Matei.

Durata de implementare a planului de reorganizare, în vederea acoperirii într-o cât mai mare măsură a pasivului societătii, ar putea dura trei ani de la data confirmării acestuia de către judecătorul-sindic.

În ceea ce privește cauzele și împrejurările care au dus la intrarea societății în insolvență, raportul întocmit de către administratorul judiciar Expert Insolvență SPRL Filiala București arată că societatea debitoare s-a confruntat pe tot parcursul perioadei analizate printr-o lipsă de lichidităti bănești datorită dificultăților întâmpinate în privința recuperării creanțelor, care a condus la înrăutățirea situației în ceea ce privește lichiditățile societății, generând încetarea plăților.

"Dificultătile majore în achitarea la timp a datoriilor comerciale și a obligațiilor față de bugetele de stat au dus la acumularea de debite, majorări și penalități de întârziere față de creditori", arată planul de reorganizare.

Societatea Amonil Slobozia a fost înființată în anul 1969 sub numele de Combinatul de îngrășăminte Chimice Slobozia, având ca obiect de activitate producerea de îngrășăminte chimice cu azot, el fiind pus în funcțiune în anul 1973.

Amonil Slobozia a devenit societate comercială pe acțiuni în anul 1991.

Înainte de 1989, combinatul chimic din Slobozia era cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din zona Bărăganului. Mai mult, la vremea respectivă combinatul era cel mai mare angajator al orașului Slobozia, peste 2.000 de oameni cu drept de muncă desfășurându-și activitatea pe platforma industrială.

Ca urmare a executării silite efectuată în anul 2009 de creditoarea Chemgas Holding Corporation asupra instalațiilor de producere a îngrășămintelor chimice, în cadrul AGA Extraordinară din data de 29 august 2011 s-a aprobat schimbarea obiectului principal de activitate precum și cel secundar, cu modificarea actului constitutiv al societății.

Combinatul Amonil a pierdut astfel în acel an principalele active în favoarea Chemgas Holding Corporation, o firmă din grupul Inter-Agro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae.

În prezent, domeniul principal de activitate al Amonil a devenit producția, transportul și distribuția energiei electrice, din obiectul de activitate făcând parte și furnizarea de abur și aer condiționat.

În opinia evaluatorului autorizat Chicos C. Constantin, valoarea de piață a proprietății imobiliare este de 55,17 milioane lei (12,44 milioane euro).

"În opinia expertului evaluator, în cazul unei vânzări forțate se estimează o decotare a valorii de piață a activelor, valoarea ce s-ar putea obține în procedura de faliment ar fi de aproximativ 37,12 milioane lei", se subliniază în plan.

viewscnt
Afla mai multe despre
chemgas slobozia
amonil