Cheltuielile de capital cu proiecte de explorare de zăcăminte de hidrocarburi ale grupului rus Lukoil în România au crescut cu 81% anul trecut în monedă americană, la 343,38 milioane dolari. În 2015, Lukoil a descoperit un zăcământ important de gaze naturale pe concesiunea offshore Trident din apele teritoriale românești ale Mării Negre, cu resurse estimate preliminar la echivalentul consumului pe 3 ani al României. Rușii au a renunțat la celălalt perimetru concesionat în Marea Neagră, Rapsodia, după ce lucrările de explorare derulate acolo nu au dus la rezultate încurajatoare.
Potrivit raportului pe 2015 al Lukoil, cheltuielile de capital ale grupului rus în upstreamul românesc au crescut anul trecut cu 81% față de 2014, de la 189,35 la 343,83 milioane dolari. În monedă națională rusă, aceste cheltuieli aproape s-au triplat în 2015, de la 7,275 la 20,933 miliarde ruble. Anul trecut, rubla s-a depreciat masiv față de dolar, în medie cu peste 58%, de la un curs mediu de 38,42 ruble/dolar la unul de 60,96 ruble/dolar.
De asemenea, Lukoil a marcat anul trecut drept pierderi costuri totale de peste 410 milioane dolari cu forajul de sonde declarate neproductive, în special în România. După primele 9 luni din 2015, suma respectivă se ridica la 371 milioane dolari.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Lukoil a anunțat, în octombrie anul trecut, descoperirea unui zăcământ important de gaze naturale în sectorul românesc al Mării Negre, estimările preliminare, care urmează a fi confirmate de forajul de evaluare, indicând prezența de resurse de gaze în cantitate care poate depăși 30 miliarde de metri cubi, echivalentul consumului pe 3 ani al României. Descoperirea a fost făcută pe perimetrul offshore Trident din apele teritoriale românești ale Mării Negre.
Concesiunea este deținută de subsidiara Lukoil înregistrată în Olanda Lukoil Overseas Atash BV, care are și statut de operator al perimetrului, cu 72% din drepturi, în parteneriat cu PanAtlantic Petroleum (18%) și Romgaz (10%).
Aceiași parteneri, și în aceleași proporții, dețin și concesiunea offshore Rapsodia din Marea Neagră. În februarie anul acesta, aceștia au decis să renunțe la concesiune, după ce lucrările petroliere desfășurate pe perimetru nu au dus la rezultate de natură să justifice continuarea explorărilor după zăcăminte de hidrocarburi.
CITEȘTE ȘI Mai multe bănci, Fiscul, zeci de primării și reasigurători internaționali, în tabelul creditorilor Astra. Datorii totale de peste 1 miliard de euroAmbele perimetre au câte circa 1.000 km pătrați, acordurile de concesiune fiind semnate în 2011.
Profitul net al grupului Lukoil a scăzut anul trecut cu 26%, la 4,3 miliarde dolari, după ce scăderea masivă a cotațiilor mondiale la țiței i-a obligat pe ruși să revizuiască în scădere cu peste 2,6 miliarde dolari valoarea activelor lor din sectorul de explorare și producție. Pe de altă parte, producția de țiței a Lukoil a crescut cu 3,6% anul trecut, la 100,7 milioane tone.
Față de iunie 2014, când a atins un maxim de 115 dolari/baril, prețul țițeiului s-a prăbușit cu circa 60%.