Compania austriacă OMV se pregătește să adopte anul viitor o decizie finală de investiție în proiectul Neptun Deep, fiind încurajată de evoluția din România, unde Guvernul pare decis să declanșeze procedura parlamentară de modificare a Legii offshore, iar Romgaz a depus o ofertă angajantă pentru achiziționarea filialei ExxonMobil care deține 50% din proiect, a transmis CEO-ul OMV Rainer Seele.
Nu este prima dată când Seele anunță “iminenta” adoptare a unei decizii de investiții finale în Neptun Deep. În fiecare an de la adoptarea Legii offshore, șeful OMV este chestionat de analiști pe această temă, iar răspunsul său este similar: dacă Guvernul modifică Legea offshore, anul următor va fi adoptată decizia finală de investiție. Cum modificarea Legii offshore a fost însă amânată an de an, de aceeași soartă a avut parte și adoptarea deciziei de investiție.
De ce este important: În acest an, Seele a venit însă cu o noutate: dacă va fi adoptată o decizie favorabilă de investiție în proiectul Neptun Deep, OMV va analiza renunțarea la exercitarea opțiunii pentru achiziționarea unei participații de 24,9% din proiectul Gazprom destinat dezvoltării blocurilor 4 și 5 ale formațiunii Achimov, parte a zăcământului de gaze Uregoy din Siberia,.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
“Ne pregătim pentru adoptarea în cursul anului viitor a unei decizii de investiție (în proiectul Neptun Deep). Apoi, evident că ne vom pune întrebări referitoare la oportunitatea exercitării opțiunii achiziționării Achimov 4/5. Pot să vă reconfirm că țintim o producție de maximum 450.000-500.000 barili pe zi în 2025. Acesta (o eventuală începere a producției în Neptun Deep până la acea dată - n.r.) este motivul pentru care, cel mai târziu anul viitor, va trebui să discutăm dacă vom continua sau nu procesul achiziționării Achimov 4/5”, a transmis Seele.
De asemenea interesant: Invocarea Neptun Deep în contextul analizei oportunității achiziționării participației de 24,9% din proiectul Gazprom poate fi doar un pretext pentru evitarea semnării contractului destul de costisitor cu rușii.
În urma achiziției Borealis exact înainte de declanșarea pandemiei, OMV are probleme cu finanțarea proiectelor planificate. Iar participația la Achimov 4/5 ar urma să coste 1 miliard de dolari.
CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afaceriiFinalizarea tranzacției era prevăzută inițial la finalul anului 2019. Cele două companii anunțau în martie anul trecut că intenționează să semneze documentele finale ale tranzacției până în iunie 2022.
Seele și-a manifestat totodată satisfacția că, în ipoteza în care oferta Romgaz se va concretiza prin semnarea unui contract, OMV Petrom va deveni operator al Neptun Deep.
“Din ce am citit în presă, Romgaz a depus o ofertă angajantă pentru acțiunile Exxon. Foarte important pentru noi este faptul că, în cazul în care Romgaz va prelua participația de 50% de la Exxon, statutul de operator va fi transferat către OMV Petrom. Din punctul nostru de vedere, era foarte important ca OMV să obțină acest statut, dată fiind experiența noastră tehnică în executarea proiectului. Cred că vom minimiza riscurile tehnice, drept urmare am semnat (contractul de preluare a statutului de operator - n.r.)”, a declarat Seele.
Directorul economic al Romgaz, Răzvan Popescu a anunțat, la Profit Piața de Capital.forum, că deja a fost primit un prim răspuns la oferta fermă de preluare a subsidiarei românești a gigantului petrolier american ExxonMobil, care deține jumătate din drepturile și obligațiile concesiunii offshore de gaze naturale Neptun Deep din sectorul românesc al Mării Negre, restul fiind în posesia OMV Petrom.