Cele mai noi gaze din Marea Neagră au ajuns la judecătorie

Cele mai noi gaze din Marea Neagră au ajuns la judecătorie
scris 26 ian 2023

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) i-a amendat cu peste 10 milioane de lei cumulat, anul trecut, pe concesionarii perimetrului offshore de gaze naturale Midia din Marea Neagră, unde producția de gaze a debutat în vara lui 2022, iar companiile au contestat sancțiunile contravenționale în instanța de judecată.

Concesionarii sunt Black Sea Oil&Gas (BSOG, cu 70% din drepturi, plus calitatea de operator), Petro Ventures Resources (20%) și Gas Dacia Plus (10%).

Urmărește-ne și pe Google News
Câciu: Ajustări fiscale din 2025-2026, cu dezbatere nu mai devreme de 2024 CITEȘTE ȘI Câciu: Ajustări fiscale din 2025-2026, cu dezbatere nu mai devreme de 2024
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Fiecare dintre companii a fost amendată anul trecut în total cu câte 3,4 milioane lei. În cazul fiecăreia, ANRE a aplicat 3 amenzi, câte una în lunile septembrie, octombrie și decembrie 2022.

BSOG, Petro Ventures și Gas Dacia Plus au contestat sancțiunile contravenționale la judecătorie, procesele fiind pe rol.

Guvernul a stabilit plafonul pentru garantarea creditelor imobiliare din Programul Noua Casă CITEȘTE ȘI Guvernul a stabilit plafonul pentru garantarea creditelor imobiliare din Programul Noua Casă

Nici companiile și nici ANRE nu au comentat informația, însă dat fiind cuantumul semnificativ al sumelor dictate drept sancțiuni, cel mai probabil este vorba despre obligația impusă prin OUG anul trecut tuturor producătorilor români de gaze, de a vinde la prețul de 150 lei/MWh cantitățile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă curentă pentru asigurarea consumului clienților casnici și al producătorilor de energie termică care alimentează sistemele centralizate de încălzire a populației.

Legislația în vigoare prevede că nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amendă contravențională cuprinsă între 1% și 5% din cifra de afaceri anuală din anul financiar anterior sancționării. Nu este limpede cum a calculat ANRE amenzile în cazul concesionarilor de la Midia, dat fiind că, potrivit raportărilor lor financiare către MFP, toate au avut cifră de afaceri zero în 2021, întrucât nu începuseră încă extracția de gaze de pe perimetru.

42 de milioane de euro investite de Supercom în sistemul integrat de management al deșeurilor din județul Cluj CITEȘTE ȘI 42 de milioane de euro investite de Supercom în sistemul integrat de management al deșeurilor din județul Cluj

BSOG și partenerii săi la concesiune au vândut în avans, din 2018, producția de gaze de la Midia celor de la Engie. Inițial, înțelegerea cu subsidiara grupului francez omonim, cel mai mare furnizor de gaze din România, viza numai jumătate din producție, în acord cu prevederile Legii offshore de la acea dată.

După cum a relatat Profit.ro, toamna trecută, BSOG a inițiat demersuri de majorare a producției, pentru îndeplinirea obligațiilor legale de livrare la preț reglementat, demersuri care au fost însă îngreunate de probleme de reglementare.

SURPRIZĂ Guvernul ia în calcul să revină la schema de compensare a prețului la carburanți cu 50 de bani, dacă se ajunge la 9 lei pe litru CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Guvernul ia în calcul să revină la schema de compensare a prețului la carburanți cu 50 de bani, dacă se ajunge la 9 lei pe litru

ANRE a inițiat un proiect de ordin, care propunea introducerea unei excepții de la normele secundare în vigoare în cazul producătorilor și al operatorului de transport Transgaz. Draftul prevedea că producătorii și transportatorul se pot înțelege, pe o perioadă de 6 luni, asupra parametrilor de funcționare ai stațiilor de măsurare “în scopul creșterii capacității de livrare și a preluării în SNT a cantităților suplimentare de gazele naturale”.

Asta pentru că stația de măsurare a BSOG era calibrată pentru producția de la acea dată, de 3 milioane de mc pe zi, iar oricare din soluțiile identificate - adăugarea unei noi linii de măsurare sau înlocuirea sa cu un modul cu o capacitate mai mare de măsurare – cerea timp. Astfel, pentru a putea majora cât mai rapid producția, cea mai rapidă soluție ar fi fost folosirea liniei de măsurare de rezervă pe care BSOG este obligată să o dețină, însă pe care reglementările ANRE nu-i permiteau să o utilizeze.

FOTO Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, în centrul unui nou scandal. Congresmenii republicani vor să-i ancheteze afacerile cu artă: Cine ar plăti bani grei pentru munca lui aparent inutilă? Cu siguranță nu este un Picasso CITEȘTE ȘI FOTO Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, în centrul unui nou scandal. Congresmenii republicani vor să-i ancheteze afacerile cu artă: Cine ar plăti bani grei pentru munca lui aparent inutilă? Cu siguranță nu este un Picasso

Astfel, proiectul de ordin al ANRE prevedea că “pentru o perioadă de maxim 6 luni, părțile, respectiv producătorul și OTS (Operatorul de Transport și Sistem, Transgaz - n.r.), prin semnarea unei convenții tehnice privind condițiile de predare-primire a gazelor naturale în condiții de siguranță în exploatare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, se pot înțelege asupra modificării parametrilor de funcționare a SRMP (Stației de reglare, măsurare și predare - n.r.), în scopul creșterii capacității de livrare și a preluării în SNT a cantităților suplimentare de gazele naturale″.

Draftul de act normativ secundar nu a fost însă adoptat deocamdată de ANRE.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale marea neagra
pret reglementat gaze
amenzi gaze marea neagra
anre gaze marea neagra
bsog midia