Cel mai mare producător de energie termică al Bucureștiului poate colabora cu gigantul industrial japonez Panasonic

Cel mai mare producător de energie termică al Bucureștiului poate colabora cu gigantul industrial japonez Panasonic
scris 4 nov 2024

Compania de stat Electrocentrale București (ELCEN), controlată de Ministerul Energiei, cel mai mare producător de energie termică și electrică al Capitalei și principalul furnizor de agent termic pentru încălzirea centralizată din București, ar putea colabora cu gigantul industrial japonez Panasonic, la un proiect ce include regenerabile, hidrogen și stocare.

Foarte curând va fi semnat un protocol între ELCEN și Panasonic, prin care vom beneficia la București de un sistem avansat integrat de producție de energie verde, inclusiv hidrogen, și stocare în baterii, cu finanțare din partea partenerului nipon″, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, după prima ediție a Forumului Energiei România-Japonia, anticipată de presa niponă.

Urmărește-ne și pe Google News
„Obiect luminos” la mare altitudine. Air France a suspendat zborurile deasupra Mării Roșii CITEȘTE ȘI „Obiect luminos” la mare altitudine. Air France a suspendat zborurile deasupra Mării Roșii

Principalul anunț de după eveniment a vizat semnarea de către Ministerul Energiei a unui memorandum de înțelegere cu compania japoneză Itochu Corporation, pentru dezvoltarea proiectului centralei hidroelectrice de acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița-Lăpuștești.

În urmă cu aproape 7 ani, în decembrie 2017, primarul de atunci al Capitalei, Gabriela Firea, și ministrul Energiei de la acel moment, Toma Petcu, au semnat cu Itochu Corporation un memorandum de înțelegere privind crearea unui parteneriat având ca scop modernizarea sistemului centralizat de alimentare cu energie termică (SACET) din București, compania japoneză urmând să realizeze un studiu de fezabilitate finanțat de autoritățile de la Tokio.

Craiovenii își închiriază locuințele pentru turiști, în preajma Crăciunului. Prețurile pornesc de la 250 lei pe noapte CITEȘTE ȘI Craiovenii își închiriază locuințele pentru turiști, în preajma Crăciunului. Prețurile pornesc de la 250 lei pe noapte

Înțelegerea de atunci prevedea că implementarea soluțiilor tehnologice de modernizare stabilite în urma studiului, cu cost estimat la 100 milioane euro, urma să fie sprijinită printr-un credit acordat de Banca Japoneză pentru Cooperare Internațională.

Itochu Corporation este activă în România încă din anii ’70 ai secolului 20, implicându-se în proiecte de modernizări industriale sub finanțare japoneză, dar mai ales în reabilitarea termocentralelor București Sud, Brăila, Mintia, Iași și Suceava, precum și la realizarea grupului energetic de 150 MW de la Paroșeni. Japonezii au participat și la modernizarea stației electrice 400/220 kV Brazi Vest, contribuind și la extinderea rețelei de fibră optică operată de Transelectrica.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrocentrale bucurești elcen
itochu corporation
stocare energie
producție hidrogen
producție energie regenerabilă