Engie România, parte a conglomeratului francez omonim de energie și utilități, a finalizat cea mai mare centrală hibridă de producție de energie electrică, eolian-fotovoltaică, din România, totodată prima sa investiție greenfield locală în regenerabile destinată operării proprii din ultimii peste 10 ani, proiect anunțat în premieră de Profit.ro în noiembrie anul trecut.
Proiectul, dezvoltat de Brăila Winds, firmă controlată de Engie România, a constat în construirea unui parc fotovoltaic cu putere instalată de 9,3 MW pe un teren de 14 hectare din extravilanul comunei Gemenele din județul Brăila, lângă parcul eolian de 47,5 MW din imediata vecinătate pe care compania îl operează acolo din 2013.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cele două parcuri de producție de energie regenerabilă, care însumează 56,8 MW, vor fi operate în tandem, având același punct de conectare la rețea. Componenta fotovoltaică a ansamblului regenerabil hibrid se află în prezent în probe de producție și va demara curând operarea comercială.
Investiția în parcul fotovoltaic s-a ridicat la 7 milioane euro. Cu tot cu costurile parcului eolian pus în funcțiune în 2013, de 68 milioane euro, întreaga centrală hibridă a costat 75 milioane euro.
”Suntem încântați să inaugurăm prima centrală hibridă de producție de energie din portofoliul companiei. Este o investiție care ne va permite să le oferim clienților noștri energie electrică din surse regenerabile, având în vedere că, pentru persoane juridice, putem propune contracte de achiziție pe termen mediu și lung, sprijinindu-i astfel să-și atingă obiectivele de reducere a emisiilor de carbon și de predictibilitate asupra costurilor cu energia”, a declarat directorul general adjunct al Engie România, Cristian Buzan.
CITEȘTE ȘI Acțiunile gigantului american Nvidia se prăbușesc cu aproape 10%, ca urmare a scăderii piețelor globale. Optimismul privind dezvoltarea AI se diminueazăÎn prezent, Engie deține în România capacități de producție de energie solară de peste 33 MW, în Arad, Brăila, Buzău, Harghita și Teleorman, plus trei parcuri eoliene cu putere însumată de 178 MW, în Brăila, Galați și Constanța.
Cea mai recentă achiziție a constat în centrala eoliană Chirnogeni, de 80 MW, amplasată în Constanța. În plus, Engie a luat anul trecut decizia finală de investiție și a demarat construirea unei centrale solare de în comuna Ariceștii Rahtivani, județul Prahova, cu o capacitate totală de 37,2 MW.
CITEȘTE ȘI FOTO Leapmotor deschide vânzările în România pentru primele două modele, prin Autoitalia, importatorul FIAT. Când vor fi anunțate prețurile pentru concurentul SpringPrin subsidiarele sale locale, Engie este unul dintre marii furnizori și distribuitori de gaze naturale din România, compania fiind activă și în sectoarele producției, furnizării și tradingului de electricitate, înmagazinării de gaze și serviciilor energetice. Compania Engie România SA a terminat anul trecut cu profit net de aproape 625 milioane lei, în scădere cu 2% față de 2022, la venituri totale de 11,13 miliarde lei, cu peste 28% mai mici decât în anul anterior.
Cei mai importanți acționari ai companiei sunt vehiculul juridic Engie Group Participations din grupul-mamă, cu aproape 63% din titluri, și statul român prin Ministerul Energiei, cu circa 37% din capital. Dețineri simbolice au și consiliile locale din localitățile constănțene Mihail Kogălniceanu, Cogealac, Medgidia și Ovidiu.