Ce se întâmplă cu achizițiile centralizate de energie la preț reglementat în caz de avarii grave

Ce se întâmplă cu achizițiile centralizate de energie la preț reglementat în caz de avarii grave
scris 7 dec 2022

Obligațiile cantitative ferme de vânzare către OPCOM la preț reglementat de 450 lei/MWh stabilite în sarcina producătorilor de energie electrică în baza mecanismului de achiziție centralizată care va intra în funcțiune de anul viitor vor fi reduse corespunzător în caz de avarii grave sau alte motive de indisponibilitate pe termen mai lung a capacităților energetice, potrivit comisiilor Senatului.

Senatorii din comisiile raportoare la proiectul legii de aprobare a OUG privind mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică la preț reglementat de 450 lei/MWh, au introdus mai multe amendamente în ordonanță, care vor fi ulterior supuse votului plenului Senatului, ce are calitatea de primă cameră sesizată.

Urmărește-ne și pe Google News
Ungaria a blocat prin veto ajutorul european de 18 miliarde de euro acordat Ucrainei pentru 2023 CITEȘTE ȘI Ungaria a blocat prin veto ajutorul european de 18 miliarde de euro acordat Ucrainei pentru 2023
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Prin derogare (...), în situația în care există o reducere de disponibilitate pe o durată mai mare de 15 zile, cauzată de o indisponibilitate tehnică a capacității de producere sau a rețelelor de utilități care deservesc respectivele capacități de producere a energiei electrice, obligațiile de vânzare (în baza mecanismului de achiziție centralizată – n.r.) vor fi reduse direct cu valoarea scăderii de disponibilitate cauzată de indisponibilitatea tehnică; producătorul va notifica cu celeritate OPCOM diminuarea de capacitate și durata preconizată în vederea reducerii obligațiilor contractuale (...)″, este unul dintre amendamente.

Motivarea este ″acoperirea echitabilă a riscului de nelivrare aferent producătorului de energie electrică, în situații de avarii prelungite″, care ″este mare mai ales în situația producătorilor cu un portofoliu redus de capacități de producere a energiei electrice″.

VIDEO Cum arată din dronă Autostrada Sibiu - Pitești, secțiunea până la Curtea de Argeș. „Avans mediocru. Lotul nu e ușor, deși nu traversează relief accidentat” CITEȘTE ȘI VIDEO Cum arată din dronă Autostrada Sibiu - Pitești, secțiunea până la Curtea de Argeș. „Avans mediocru. Lotul nu e ușor, deși nu traversează relief accidentat”

Senatorii din comisii au reglementat și situațiile excepționale în care vânzătorii și cumpărătorii obligați să participe la mecanismul de achiziție centralizată nu semnează contractele-cadru cu OPCOM aferente acestuia sau nu mai îndeplinesc condițiile legale de participare la mecanism, de exemplu le expiră sau li se retrage licența sau nu depun garanții financiare suficiente, la nivelul obligațiilor de vânzare sau cumpărare stabilite prin mecanism.

În aceste situații, ″OPCOM va organiza sesiuni extraordinare pentru ajustarea cantităților alocate (la achizițiile anuale sau lunare – n.r.) prin procedura de achiziție centralizată″.

Ministrul Muncii: Trebuie să le arătăm copiilor că a fi strungar nu mai ești murdar de vaselină din cap până în picioare CITEȘTE ȘI Ministrul Muncii: Trebuie să le arătăm copiilor că a fi strungar nu mai ești murdar de vaselină din cap până în picioare

O altă modificare introdusă este cea potrivit căreia la stabilirea obligațiilor de vânzare prin mecanismul centralizat ale producătorilor se va ține cont și de prognoza acestora privind cantitatea de energie proprie necesară alimentării propriilor locuri de consum, care se va scădea din prognoza de producție totală, alături de cantitățile deja contractate spre vânzare pe piața liberă.

Mecanismul de achiziție centralizată se va aplica de la 1 ianuarie 2023 până pe 31 martie 2025. În baza sa, OPCOM va cumpăra energie de la unii producători, cu preț fix reglementat de 450 lei/MWh, și o va vinde la același preț furnizorilor cu clienți finali în portofoliu, operatorului de transport Transelectrica și operatorilor de distribuție.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret reglementat energie
piata semi-reglementata energie
mecanism achizitie centralizata energie