Salariații Complexului Energetic Oltenia care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pentru a se pensiona în termen de 2 ani vor fi disponibilizați, urmând să primească drept compensație până la 4 salarii medii brute pe unitate. În cazul altor categorii de salariați care urmează să fie concediați, compensațiile vor fi de 8 salarii medii brute pe unitate.
Decizia a fost anunțată luni, în urma unei ședințe a comisiei de negociere formate din reprezentanți ai conducerii CE Oltenia și ai sindicatelor.
"Obiectivul măsurilor de eficientizare și restructurare a companiei nu este reducerea numărului de personal, ci asigurarea echilibrului bugetar, pentru continuitatea și eficiența economică a activității. Având în vedere pierderile cumulate de peste 1,65 miliarde lei înregistrate în ultimii doi ani, este imperios necesară păstrarea proporției corecte a cheltuielilor cu personalul în perioada 2016-2020. Pentru această perioadă se estimează o reducere a cheltuielilor totale cu 2,4 miliarde lei", a declarat în debutul întâlnirii directorul general interimar al Complexului, Laurențiu Ciobotărică, potrivit unui comunicat al companiei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În urma negocierilor, s-a stabilit că vor fi disponibilizați salariații care îndeplinesc condițiile de pensionare în termen de 24 de luni de la data concedierii, cu condiția publicării în Monitorul Oficial, înainte de emiterea deciziei de concedieri, a hotărârii de Guvern privind venitul de completare pentru disponibilizații de la CE Oltenia. În funcție de data, respectiv perioada în care sunt îndeplinite condițiile de pensionare, salariații vo beneficia de unul, trei sau patru salarii medii brute pe unitate drept compensație.
În plus, s-a convenit că "încetarea contractelor individuale de muncă ale salariaților cu probleme deosebite, ale căror locuri de munca se desființează", se va putea face numai cu acordul sindicatului din care face parte salariatul. Mai precis, este vorba despre salariații care vor părăsi compania la cerere.
"Alte categorii de personal care vor fi disponibilizate, în afara salariaților care îndeplinesc condițiile de pensionare în următoarele 24 de luni, vor putea beneficia de opt salarii medii brute pe unitate. Salariații ale căror contracte individuale de muncă vor înceta ca urmare a concedierii colective vor beneficia, pe lângă plățile compensatorii acordate de societate, și de indemnizație de șomaj și venit de completare, conform prevederilor OUG nr. 36/2013", se mai arată în comunicatul CE Oltenia.
Bugetul companiei pe 2016 nu a fost adoptat încă de Guvern. Cel pe 2015 prevedea un câștig mediu lunar pe salariat, determinat pe baza cheltuielilor cu salariile, de 3.188 lei.
CITEȘTE ȘI ANAF va contesta amenda pentru lista datornicilor: Problemele sunt de formă, nu de legalitateLa sfârșitul lunii trecute, la sediul companiei a avut loc o întâlnire informală între directorat și sindicate, în care s-au anunțat planul de restructurare al companiei pe perioada 2016-2020, precum și planul de disponibilizări al societății pentru perioada 2016-2017, ambele avizate de Consiliul de Supraveghere. Astfel, anul acesta vor fi disponibilizați, începând cu 1 iulie, 2.000 de salariați, din care 1.067 sunt persoane pensionabile până la 31 decembrie 2019.
"În contextul în care societatea a înregistrat pierderi cumulate în ultimii doi ani în valoare totala de 1,655 miliarde lei și un profit pe primul trimestru al anului 2016 în valoare de 144 milioane lei, trebuie conștientizat faptul că măsurile de eficientizare și restructurare a companiei sunt necesare. Este imperios necesar ca aceste pierderi să fie recuperate în perioada următoare, pentru ca această companie să rămână în piață și să fie eficientă", a declarat directorul general al CE Oltenia, Laurențiu Ciobotărică.
Conducerea companiei de stat a decis, la mijlocul lunii martie, reducerea sau întreruperea activității în fiecare dintre sucursalele/subunitățile acesteia, atât în sectorul energetic, cât și în sectorul minier până în luna iunie inclusiv, motiv pentru care 670 de angajați de la cele două sucursale din Craiova - SE Craiova II și SE Ișalnița - vor intra în șomaj, din cauza cererii scăzute de energie pe bază de cărbune.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Consiliul Concurenței explică firmelor care participă la licitații în asociere noile reguli de achiziție publicăComplexul Energetic Oltenia a terminat anul trecut cu o pierdere contabilă totală de 989,4 milioane lei, iar AGA companiei de luni a votat împotriva aprobării descărcării de gestiune a membrilor directoratului și ai Consiliului de Supraveghere al companiei. Respingerea descărcării de gestiune a fost impusă de acționarul majoritar, Ministerul Energiei, care controlează peste 77% din capitalul CE Oltenia, în timp ce celălalt acționar semnificativ, Fondul Proprietatea, cu 21,5% din acțiuni, a votat "pentru".
Acționarii CE Oltenia au aprobat luni eliminarea din actul constitutiv al companiei a prerogativei AGA CE Oltenia de a aproba orice plan de restructurare și orice planuri de investiții cu durată mai mare de un an. Până acum, acestea trebuiau supuse aprobării acționarilor înainte de a fi implementate de către managementul societății.
O altă modificare aprobată de acționari a fost aceea potrivit căreia directoratul CE Oltenia va avea nu doar îndatorirea de a negocia contractul colectiv de muncă cu reprezentanții salariaților, așa cum prevede forma în vigoare a actului constitutiv, ci și de a-l încheia, urmând ca doar după semnare să prezinte conținutul contractului colectiv de muncă acționarilor, în AGA.
Pe scurt, acționarii Complexului Energetic Oltenia nu vor mai trebuie să "se semneze" pe planurile de restructurare și de investiții pe termen lung ale companiei și nici pe modificările la contractul colectiv de muncă pentru ca acestea să fie adoptate și implementate.