După o perioadă constantă în care a exportat energie electrică, România a ajuns anul trecut importator net de energie electrică. Contextul energetic al următorilor ani și viziunea strategică națională în termeni de securitate energetică cer aplicarea unor măsuri clare care să susțină în mod real investițiile în capacități noi de generare a energiei electrice. Avem potențial, dar nu avem legislația potrivită, iar fără ea nu putem avea nici direcția strategică, atrage atenția Coaliția pentru Dezvoltarea României.
INTERZIS LA CONTRACTE BANCABILE NEGOCIATE PE TERMEN LUNG
Ce trebuie să facă legiutorii? Un cadru legislativ care să faciliteze și stimuleze investițiile în noi capacități de generare a energiei electrice în sistem. Concret, reprezentanții Coaliției trag un semnal de alarmă asupra modificării OUG 74/2020 de către comisiile de specialitate din Senat, care elimină posibilitatea semnării de acorduri contractuale negociate bilateral, utilizate drept instrumente de garantare pentru obținerea de finanțare pentru proiecte noi.
Securitatea energetică a României poate fi periclitată de lipsa investițiilor în capacități de generare a energiei electrice, subliniază reprezentanții CDR. Iar în ultimii ani, prevederi din legislația primară au descurajat aproape în totalitate investițiile private și intențiile unor instituții financiare de a sprijini asemenea investiții.
Constituită ca o inițiativă privată, apolitică, CDR este alcătuită din cele mai reprezentative organizații ale mediului de afaceri din România - Camera de Comerț Americană în România (AmCham Romania), Asociația Oamenilor de Afaceri din România, Camera de Comerț și Industrie Română-Germană și multe alte structuri asociative care compun comunitatea de afaceri din România.