Cererea mondială de petrol nu va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei mai devreme de 2022

Cererea mondială de petrol nu va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei mai devreme de 2022
scris 16 iun 2020

Cererea mondială de petrol va crește anul viitor comparativ cu anul acesta, pe măsură ce lumea depășește pandemia de coronavirus, dar nu va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei mai devreme de 2022, a apreciat marți Agenția Internațională a Energiei (IEA), informează Reuters.

"Prima noastră estimare pentru întregul an 2021 arată că cererea de petrol va crește cu 5,7 milioane de barili pe zi (bpd), ceea ce înseamnă că la un nivel de 97,4 milioane bpd va fi cu 2,4 milioane bpd sub nivelul din 2019", susține IEA în raportul său pe luna iunie. "Livrările reduse de combustibili pentru avion și kerosen vor afecta cererea totală de petrol până cel puțin în 2022...în condițiile în care industria aeronautică se confruntă cu o criză existențială", adaugă IEA.

Urmărește-ne și pe Google News

În ceea ce privește situația din 2020, IEA s-a arătat marți puțin mai optimist în ceea ce privește efectele pandemiei asupra cererii de petrol. Agenția mizează în continuare pe o cădere istorică de 8,1 milioane bpd a cererii mondiale de petrol în 2020, însă este vorba de o ușoară îmbunătățire, cu aproape 500.000 bpd, comparativ cu estimările din luna mai, grație unor importuri peste așteptări în Asia, scrie News.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Program-pilot 100% românesc - Un sistem integrat de dezinfecție, care reduce cu 95-96% riscul de contaminare inclusiv cu virusul Covid-19, a fost montat pe un autobuz STB CITEȘTE ȘI Program-pilot 100% românesc - Un sistem integrat de dezinfecție, care reduce cu 95-96% riscul de contaminare inclusiv cu virusul Covid-19, a fost montat pe un autobuz STB

"Ieșirea puternică din carantină a Chinei a făcut ca în luna aprilie cererea de petrol să revină în apropierea nivelului înregistrat în urmă cu un an. Am văzut de asemenea o revenire solidă în India în luna mai, însă aici cererea este în continuare cu mult sub nivelul din urmă cu un an", subliniază IEA.

Potrivit IEA, prima jumătate a anului se încheie pe o notă ușor optimistă pentru că pierderile înregistrate pe partea cererii, ca urmare a măsurilor de izolare adoptate pentru a limita răspândirea coronavirusului, nu au fost atât de grave pe cât se preconiza. În plus, reducerile de producție adoptate de marii producători au eliminat stocurile care s-au acumulat până acum în acest an.

Pe partea de ofertă, IEA susține că în luna mai oferta mondială de petrol a scăzut cu 11,8 milioane în luna mai, în condițiile în care Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și alți mari producători precum Rusia, un grup cunoscut sub denumirea de OPEC+, și-au redus producția cu 9,4 milioane bpd.

"Dacă recentele tendințe în materie de producție se mențin și cererea își revine, piața va fi într-o poziție mai stabilă la finele anului" susține IEA.

Barilul de petrol era cotat marți pe bursa de la Londra în jurul valorii de 40 de dolari, dublu față de nivelul înregistrat la finele lunii aprilie, pe măsură ce activitatea economică a fost reluată iar Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi au redus semnificativ livrările.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
iea