Câți clienți a preluat Premier Energy de la AIK și ce facturi au fost achitate

Câți clienți a preluat Premier Energy de la AIK și ce facturi au fost achitate
scris 5 mar 2021

În urma problemelor AIK Energy, Premier Energy a preluat de la cel mai mai mare importator al ultimilor ani, în calitate de furnizor de ultimă instanță (FUI), 3.639 de clienți, dintre care 3.201 au semnat, în perioada legală de 3 luni, un contract concurențial.

Profit.ro a anunțat anterior că Transgaz, operatorul național al rețelei de transport, a reziliat contractele de echilibrare și de acces la punctele virtuale de tranzacționare (PVT) încheiate cu societățile din cadrul grupului AIK Energy, solicitând, totodată, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) desemnarea unui furnizor de ultimă instanță (FUI) care să preia toți clienții finali ai companiei.

Urmărește-ne și pe Google News

În urma acestei decizii, potrivit datelor transmise de ANRE către Profit.ro, Premier Energy a preluat de la AIK Energy un număr de 3.639 clienți, dintre care 2.785 clienți casnici și 854 clienți non-casnici.

EXCLUSIV Viorel Cataramă și fostul europarlamentar Petru Luhan s-au asociat și vor să construiască parcuri eoliene și solare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Viorel Cataramă și fostul europarlamentar Petru Luhan s-au asociat și vor să construiască parcuri eoliene și solare

Până pe 18 februarie, data la care expira perioada de 3 luni până la care respectivii clienți puteau beneficia legal de furnizarea de gaze în regim de ultimă instanță, un număr de 3.201 clienți - sau 88% din numărul total al foștilor clienți AIK Energy - au semnat un contract concurențial fie cu FUI-ul, Premier Energy, fie cu alți furnizori de pe piață, conform datelor ANRE.

Dintre cei 2.785 foști clienți casnici ai importatorului, 2.387 au semnat până pe 18 februarie contracte concurențiale, un număr de 398 - sau 14% - nereușind să încheie un astfel de contract până la expirarea perioadei până la care Premier Energy era obligată legal să le furnizeze gaze la preț de FUI.

În ceea ce privește clienții non-casnici, majoritatea covârșitoare a acestora (814 din 854) au semnat contracte concurențiale.

Potrivit e-nergia.ro, la începutul lunii februarie, foștii consumatori ai AIK Energy care nu semnaseră un contract pe piața concurențială au primit o notificare din partea noului lor furnizor de ultimă instanță, Premier Energy, în care erau avertizați că, în cazul în care nu semnează un contract care să între în vigoare până pe data de 18 februarie, vor rămâne fără gaze:

EXCLUSIV Familia Bîlteanu vrea să vândă infrastructura energetică a fostei platforme IMGB. Enel este potențial cumpărător CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Bîlteanu vrea să vândă infrastructura energetică a fostei platforme IMGB. Enel este potențial cumpărător

“Vă informăm că transferul către noul furnizor poate fi realizat cu data imediat următoare încetării perioadei furnizării de ultimă instanță (18.12.2021). Pentru a exista continuitate între perioada furnizării de ultimă instanță și contractul încheiat cu noul furnizor, vă recomandăm să vă adresați acestuia astfel încât noul contract cu noul furnizor să înceapă cu data de 18.02.2021. De la data de 18.02.2021, în conformitate cu prevederile ordinelor ANRE nr.173/2020 respectiv 234/2019, obligația și dreptul societății Premier Energy de a asigura furnizarea de gaze naturale în regim de ultimă instanță încetează. Prin urmare, în lipsa unui nou contract de furnizare a gazelor naturale semnat (cu unul dintre furnizorii licențiați, inclusiv cu societatea Premier Energy) se va ajunge la sistare”, indică sursa citată.

ANRE a explicat, într-un răspuns la o solicitare a Profit.ro, că, “având în vedere faptul că furnizarea gazelor naturale în regim de ultimă instanță are caracter temporar, în situația în care clientul preluat (în regim de FUI - n.r.) nu are încheiat un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial care să intre în vigoare cel târziu la data limită până la care i se asigură furnizarea gazelor naturale în regim de ultimă instanță, astfel încât să aibă asigurată furnizarea gazelor naturale și după această dată, operatorul sistemului de distribuție care asigură alimentarea cu gaze naturale a respectivului loc de consum va fi nevoit să aplice prevederile legale în vigoare, respectiv să întrerupă alimentarea cu gaze naturale”.

Această prevedere se aplică însă numai în perioade normale. Cum în prezent în România este instituită o perioadă de alertă, ANRE a decis, pentru ca cei 438 de foști clienți AIK care nu și-au găsit furnizor concurențial să nu rămână fără gaze după 18 februarie, ca Premier Energy să continue să-i alimenteze și după această dată, până la expirarea stării de alertă.

EXCLUSIV Discuții cu miliardarul indian Sanjeev Gupta pentru preluarea combinatului COS Târgoviște CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Discuții cu miliardarul indian Sanjeev Gupta pentru preluarea combinatului COS Târgoviște

“Luând în considerare condițiile legislative excepționale din contextul situației epidemiologice SARS-CoV-2, respectiv ale art. 72 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2020, conform cărora «pe perioada stării de alertă, operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situația în care este incident un motiv de debranșare/deconectare, amână efectuarea acestei operațiuni până la încetarea stării de alertă», coroborate cu prevederile din Regulamentul privind furnizarea de ultimă instanță a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr. 173/2020, aplicabile în cazul apariției altor situații identificate de către ANRE ca urmare a unor sesizări primite de la participanții la piața de gaze naturale (clienți finali, furnizori, operatori etc.), ANRE a stabilit ca societatea PREMIER ENERGY S.R.L., în calitate de furnizor de ultimă instanță de gaze naturale pentru clienții finali preluați din portofoliul societății AIK ENERGY ROMÂNIA S.R.L., să continue să asigure furnizarea gazelor naturale în regim de ultimă instanță, începând cu data de 18 februarie 2021 și până la terminarea stării de alertă, clienților preluați care nu încheiaseră un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurențial cu intrare în vigoare de la data de 18 februarie 2021”, precizează ANRE.

Faptul că respectivii consumatori rămân alimentați cu gaze vine însă cu un cost. “Este important să se cunoască faptul că, în domeniul gazelor naturale, furnizarea de ultimă instanță este concepută ca un mecanism de asigurare a furnizării gazelor naturale clienților care au rămas fără furnizor, din motive independente de voința acestora, oferind posibilitatea clientului să-și găsească un alt furnizor în acest timp”, precizează ANRE. Spre deosebire de consumatorii care au semnate contracte concurențiale, unde prețul este în general unul fix pe perioada contractuală, în cazul consumatorilor alimentați în regim de FUI acesta este variabil.

Astfel, clienții preluați de Premier Energy de la AIK Energy au plătit pe gaze în prima lună de preluare un preț cuprins între 93,56 lei/MWh și 141,58 lei/MWh (în funcție de zona de distribuție. Excepție este localitatea Zimnicea, unde Premier Energy este distribuitor și unde consumatorii achită un preț mai redus, fără tarif de distribuție).

În cea de-a doua lună, prețurile s-au majorat, ajungând la 105-153 lei/MWh. În cea de-a treia lună, acestea au ajuns la 110-157 lei/MWh, în patra la 128,45-176,21 lei/MWh, pentru ca prețurile FUI raportate de Premier în prezent să fie cuprinse între 140,41 și 188,13 lei/MWh.

Cu alte cuvinte, în prezent, cei 438 de foști clienți AIK Energy care nu au semnat contracte concurențiale achită către Premier Energy prețuri mai mari cu 30-50% față de cele plătite în prima lună de preluare în calitate de FUI.

viewscnt
Afla mai multe despre
premier energy
aik
anre
fui
prețuri
stare de alertă