Canadienii de la Gabriel Resources își cresc pretențiile financiare împotriva României în procesul pentru Roșia Montană

Canadienii de la Gabriel Resources își cresc pretențiile financiare împotriva României în procesul pentru Roșia Montană
scris 12 nov 2018

Compania canadiană Gabriel Resources, principalul acționar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), și-a majorat la aproape 4,8 miliarde de dolari pretențiile financiare ridicate împotriva României în procesul de la Washington privind proiectul minier aurifer blocat de la Roșia Montană.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Canadienii au depus replica la contramemoriul României în litigiul în care statul român este acuzat că a blocat proiectul Roșia Montană cu încălcarea unor tratate bilaterale privind protejarea investițiilor, document în care evaluează despăgubirile totale care i s-ar cuveni la 4,75 miliarde de dolari, în creștere față de suma de aproximativ 4,4 miliarde de dolari estimată inițial.

Urmărește-ne și pe Google News

“Proiectul Roșia Montană a îndeplinit toate cerințele aplicabile pentru eliberarea permisului de mediu, însă, în cele din urmă, Guvernul României a blocat în mod ilegal procesul de autorizare. Replica companiei evidențiază dovezi abundente și contemporane, care stabilesc răspunderea creată prin comportamentul României, comportament pe care contramemoriul nu îl dispută și care justifică fără echivoc temeiurile de fapt și de drept ale cererii noastre, detaliate în memoriul depus de Gabriel Resources în iunie 2017, care a evaluat pagubele cauzate de România, incluzând dobânzile acumulate, la 4,4 miliarde de dolari. Ținând cont de timpul care a trecut de la depunerea memoriului și de dobânzile acumulate în continuare, pagubele totale se ridică în prezent la 4,75 miliarde de dolari”, spune directorul general al Gabriel Resources, Dragoș Tănase.

OMV a semnat un act adițional prin care-și majorează volumul de gaze importat anual de la Gazprom cu echivalentul producției trimestriale a Petrom CITEȘTE ȘI OMV a semnat un act adițional prin care-și majorează volumul de gaze importat anual de la Gazprom cu echivalentul producției trimestriale a Petrom

Vara trecută, compania canadiană a depus, la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, un memoriu prin care solicita României despăgubiri de aproape 4,4 miliarde de dolari în urma blocării proiectului Roșia Montană.

După cum a relatat Profit.ro pe larg aici, compania a calculat că i se cuvin despăgubiri de 4,37 miliarde dolari, deși a investit efectiv în proiect, potrivit propriilor declarații, doar circa 760 milioane dolari. Calculele înaintate tribunalului se bazează pe pretenția companiei de a fi identificat cu precizie momentul în timp de la care presupusul prejudiciu ar fi devenit efectiv: 29 iulie 2011. Întâmplător sau nu, la data respectivă, acțiunile Gabriel Resources erau cotate pe bursa din Toronto la prețul de 7,79 dolari/titlu, cu doar circa 9% sub maximul istoric de 8,60 dolari/titlu, consemnat în iunie 2010. În prezent, acțiunile companiei sunt cotate la mai puțin de 30 de cenți bucata.

Statul român a respins acuzațiile Gabriel Resources potrivit cărora, prin acțiunile și inacțiunile sale, i-ar fi expropriat companiei investițiile în proiectul minier aurifer blocat de la Roșia Montană, provocându-i daune de peste 4 miliarde de dolari, și arată, în contrapledoaria depusă la tribunalul arbitral de la Washington, fără să-și recunoască vreo culpă, că teoretic, în cel mai rău caz, Gabriel Resources ar putea fi îndreptățită la despăgubiri din partea Guvernului doar pentru eventuala întârziere a începerii proiectului, însă în sumă substanțial mai mică.

Dat fiind însă că Gabriel Resources a acuzat România doar de exproprierea investițiilor în proiect, nu și de întârzierea acestuia, ca variantă alternativă, și nu a estimat și solicitat daune și pentru această a doua variantă, compania nu este îndreptățită la niciun fel de despăgubiri. În consecință, tribunalul ar trebui să respingă reclamația și pretențiile Gabriel Resources și să oblige compania să-i deconteze statului român cheltuielile de arbitraj, se arată în contrapledoaria elaborată de echipa de avocați care reprezintă România în litigiul de la Washington.

În cadrul procesului, România trebuie să trimită un răspuns la noua documentație depusă de Gabriel Resources până pe 10 mai 2019. Ulterior, Gabriel Resources va trebui să răspundă, până pe 14 iunie 2019, la contestația României privind implicarea Gabriel Resources (Jersey) Ltd. în arbitraj în baza tratatului bilateral de protejare reciprocă a investițiilor dintre România și Marea Britanie. În perioada 2-13 decembrie 2019 va avea loc o audiere la tribunal în care se va analiza justificarea pretenției la despăgubiri a Gabriel Resources.

Statul român este reprezentat în acest moment în litigiul cu Gabriel Resources de la ICSID de către consorțiul format din casa elvețiană de avocatură Lalive din Geneva și firma românească Leaua și Asociații. De cealaltă parte, acționarul majoritar al RMGC se bazează pe americanii de la White&Case și pe românii de la Țuca, Zbârcea și Asociații.

Gabriel Resources Ltd. Canada deține 80,69% din acțiunile Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roșia Montană, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roșia Montană.

viewscnt
Afla mai multe despre
gabriel resources
rosia montana
proces
washington
despagubiri
pretentii financiare
litigiu
proiect aurifer