Cancelarul german Olaf Scholz a deschis calea unei prelungiri a duratei de exploatare a ultimelor trei centrale nucleare aflate în activitate în Germania, din cauza unor temeri tot mai mari față de izbucnirea unei crize energetice din cauza unui conflict în domeniul gazelor naturale cu Rusia, relatează AFP.
Ultimele centrale nucleare ”nu sunt pertinente decât pentru producția de electricitate și doar pentru o mică parte a acesteia”, însă ”poate avea. cu toate acestea, sens” să nu fie scoase din rețea așa cum s-a prevăzut, a anunțat cancelarul german.
Germania a decis anterior să iasă din energia nucleară până la sfârșitul acestui an, scrie News.ro.
Scăderea puternică a livrărilor de gaze naturale rusești în Germania, din cauza Războiului din Ucraina, a repus însă pe tapet problema păstrării ultimelor centrale nucleare aflate în activitate mai multe decât s-a prevăzut
Berlinul urmează să tranșeze în acest dosar în săptămânile următoare, pe baza unei expertize aflate în curs, a doua de acest fel.
”Vom trage, apoi, concluziile”, a anunțat cancelarul într-o vizită la Mülheim an der Ruhr.
TURBINĂ
El s-a dus la instalația industrială Siemens Energy, unde o turbinmă de gaze naturale raparată recent în Canada este destinată să echipeze gazoductul Nord Stream 1 care asigură o legătură între Rusia și Germania.
Însă turbina rămâne în prezent blocată în Germania, iar Berlinul și Moscova fac declarații divergente cu privire la motivul blocării.
Olaf Scholz a acuzat miercuri Rusia de faptul că este vinovată de blocarea livrării acestui echipament, fără care gazoductul nu poate, potrivit Moscovei, să funcționeze în mod normal.
”Țeava” mai livrează gaze naturale rusești de la jumătatea luii ulie doar la 20% din capacitate.
”Nu există niciun motiv care să împiedice ca livrarea să aibă loc”, iar Moscova trebuie doar ”să furnizeze informațiile vamale necesare pentru (ca turbina) să fie transportată în Rusia”, a subliniat el.
Operatorul rus Gazprom acuză Siemens Energy de faptul că nu a trimis documentele necesare care să permită o repunere pe piață a turbinei, ceea ce compania dezminte.
”Această situație tensionată și absurdă a fost provocată de restricții și sancțiuni” occidentale, a denunțat miercuri un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
NORD STREAM 2
Gazprom a primit miercuri susținerea fostului cancelar german Gerhard Schröder - foarte legat de Kremlin și grupurile energetice rusești - și care a acuzat Siemens.
Berlinul suspectează Moscova că se folosește de turbină ca ”pretext” în presiuni politice pe care le exercită asupra Occidentului în Războiul rus din Ucraina.
Într-o întâlnire recentă cu Gerhard Schröder, președintele rus Vladimir Putin a dat asigurări că este ”posibil din punct de vedere tehnologic”, având în vedere că nu poate fi folosit deplin gazoductul Nord Stream 1, să se procedeze la livrări de gaze naturale prin gazoductul Nord Stream 2, care ”este pregătit să fie utilizat în orice moment”, a anunțat Peskoiv.
Sub presiunea aliaților săi, Germania a sfârșit prin a suspenda - înainte de darea în folosință - acest gazoduct foarte controversat, din cauză că ar crește dependența Uniunii Europene (UE) față de gazele naturale rusești.
Această decizie a fost luată cu două zile înainte ca Putin să invadeze Ucraina, la 24 februarie.
Din cauza împotmolirii în criza gazelor naturale, Germania, la fel ca multe alte țări europene, încearcă să compenseze din alte surse de energie.
O punere în discuție a ieșirii din energia nucleară la sfârșitul acestui an - decisă în 2011 e către Angela Merkel, după catastrofa nucleară de la Fukushima - ar fi, din punct de vedere politic, o măsură foarte puternică.
Cele trei centrale nucleare aflate în activitate - în Bavaria, Saxonia Inferioară și Baden-Württemberg - contribuie cu 6% la producția netă de energie a Germaniei.
CITEȘTE ȘI Premierul cere investigație pe piața spot angro de energie: Verificați dacă sunt elemente speculative! România - cel mai ridicat preț mediu zilnic spot la energie electrică din întreaga EuropăAceastă problemă împarte coaliția guvernamentală a lui Scholz - Verzii sunt sceptici, iar FDP (liberali) sunt favorabili.
Scholz și-a justificat luarea de poziție prin faptul că Germania este necesar să se arate ”solidară” cu alte țări europene ale căror centrale sunt oprite, dar și printr-o dezvoltare a energiei regenerabile în Germania, mai lentă decât s-a prevăzut.
”Este extrem de valabil mai ales în Bavaria, care a înaintat lent în extinderea energiei eoliene” a acuzat el această regiune condusă istoric de către conservatori.