OPEC și aliații săi au convenit, miercuri, să majoreze producția comună de petrol, în urma apelurilor făcute de SUA și de alți mari consumatori pentru creșterea ofertei, însă volumul suplimentar agreat nu este așteptat să aibă un impact vizibil asupra prețurilor țițeiului.
OPEC+, numele sub care este cunoscută alianța extinsă dintre Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și o serie de alți mari producători de țiței, printre care Rusia, a agreat creșterea producției cu 100.000 de barili pe zi în septembrie - o majorare mult mai mică decât cele convenite în ultimele luni.
Cotațiile petrolului au trecut pe creștere în urma informațiilor. În jurul orei 16:00 (ora României), petrolul Brent era în urcare cu 1,52% față de referința de marți, la 102,07 dolari/baril, după ce a atins un minim intraday de 99,05 dolari în prima parte a zilei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Petrolul West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piața americană, avansa cu 1,83%, la 96,15 dolari/baril.
OPEC, organizație condusă de facto de Arabia Saudită, a fost supusă presiunilor internaționale după ce președintele american, Joe Biden, a declarat că se așteaptă ca Riadul să contribuie la creșterea ofertei globale, în urma unei vizite în Regat luna trecută, scrie Wall Street Journal.
Dar OPEC trebuie să își coordoneze planul de producție cu aliații externi, în frunte cu Rusia, care preferă prețurile ridicate.
În iunie, alianța convenise să majoreze producția cu 648.000 de barili pe zi în iulie și în august. Anterior, OPEC+ a implementat creșteri lunare de 432.000 de barili pe zi, în cadrul unui acord pentru readucerea producției la nivelurile dinaintea pandemiei. Acest acord se încheie în august, însă mulți dintre membrii alianței produc sub cotele care le-au fost alocate.