Guvernul va veni cu noi soluții privind creșterea facturilor la energie, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, care, în acest context, a făcut o serie de considerații cu privire la piața de energie. Câciu a fost de acord că există o ”speculă” pe piață și a afirmat că ”reglementarea” nu înseamnă comunism, iar suprataxarea veniturilor este analizată în continuare, deși nu reprezintă o soluție optimă pentru economie.
Câciu a arătat că, la nivel de prim-ministru sau Guvern, va fi anunțată ”decizia de optimizare” a modului în care.statul acționează pentru protejarea cetățenilor și economiei.
Întrebat dacă nu cumva pe piață există și speculă, ministrul s-a arătat de acord.
”Dacă v-ați uita pe piața OPCOM, ați vedea că prețul la termen în 2022, în decembrie, este de 540 lei pe Megawatt și la 2022, decembrie, la piața la termen este 840 de lei, dar pe PZU prețul a ajuns 2.800 de lei. Mai mult decât atât, piața de ziua următoare în România, deși era de 10 % la începutul acestui an, a ajuns de 50%. Evident că se pot naște, că și Consiliul Fiscal spune, și noi le avem în vedere, tocmai de aceea ne strângem să ne uităm mai atent, pentru că nu poți lăsa lucrurile să derapeze și furnizorii, neavând până la urmă nicio vină, sunt cumpărători ai unui bun care este din ce în ce mai scump. Deci, nu furnizorii sunt în zona vizată, dar undeva se întâmplă niște lucruri. Și am mai spus lucrul ăsta și în alt briefing. Dacă lași lucrurile așa, de la 2.800 ajungi la 3.000 de lei Megawattul”, a declarat ministrul.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ INFOGRAFICE România - Importurile de gaze rusești destinate pieței interne au fost sistate bruscÎntrebat dacă suprataxarea ar putea fi o variantă pentru Guvern, Câciu a arătat că este analizată în continuare, dar este bine ca prețurile să nu ajungă atât de ridicate.
”Nu vreau să vă dau nicio soluție, doar vă zic ca principiu, este mai bine să nu se întâmple exprimarea unui preț decât să îl suprataxezi, pentru că un preț deja exprimat, facturat la cineva, înseamnă că cineva a plătit acel preț și a suferit un cost suplimentar, suferind un cost suplimentar și-a pus afacerea în pericol. Cred că trebuie să ne uităm foarte atent pe această piață de energie, inclusiv cea europeană până la urmă, și să venim cu soluțiile împreună, cu soluțiile cumpătate, prudente și realiste. Pentru că lucrurile, încă o dată, aș putea să confirm, sunt în zona pe care ați spus-o”, a mai spus Adrian Câciu.
Acesta a adăugat însă că suprataxarea nu ajută economia:
”Încă o dată, ca sens, o impozitare apare după ce s-a terminat o acțiune economică, da? O acțiune economică ca să se întâmple produce efecte. Deci, tu impozitezi ceva care a produs efecte. Și ca să înțelegeți, și mai simplu, dumneavoastră, publicul: cineva a vândut cu 2.000 de lei Megawattul către o companie; compania aceea în costuri avea prinsă energie de 200 de lei. Va trebui să recupereze prin profit, prin adaus comercial, acest cost de 2.000 de lei, de 10 ori mai mare. Cineva va trebui să cumpere acea marfă care este scumpită și care deja creează inflația. Păi, unde-i puterea de cumpărare, economică sau la capăt? Nu te încălzește cu nimic că impozitezi diferența asta de 10 ori mai mult, pentru că efectul este că la final nu mai ai creștere economică, s-a dus toată economia în cap.”
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Promisiune oficială: Subvenția pentru panouri fotovoltaice - și în cazul blocurilor și caselor înșiruiteCâciu a a arătat că la începutul lunii noiembrie va avea loc a doua rectificare bugetară, când vor exista noi măsuri de ”oprimizare” a sprijinului statului față de prețurile din energie, și în acest context ministrul a făcut consiedrații legate și de ”reglementare”.
”În acel moment avem, pe de o parte, măsurile de optimizare a acestei ordonanțe, pe de altă parte, avem modul în care se reglementează și aș vrea să fiu bine înțeles, că discutam chiar cu domnul președinte al Autorității Naționale de Reglementare (în Energie - n.red): domnule, reglementarea nu este sindicalizare și nici comunism! Reglementarea înseamnă reguli, reguli. Orice piață liberă este reglementată, inclusiv bursele sunt reglementate. Deci, există reglementare, nu înseamnă comunism, înseamnă modul în care o piață liberă se poate exprima.
CITEȘTE ȘI Centrala de la Cernavodă va fi inspectată cu drone, pentru construcția reactoarelor 3 și 4”Nu se mai poate continua o perioadă lungă pe această OUG și în acest moment există două-trei variante pe care o să le discutăm în coaliție. Nu putem aloca 3% din PIB speculă, fiindcă e o speculă, în energie. Momentan avem compensare”, a mai declarat Ciolacu.