Bucureștiul mai are gaze pentru încălzire centrală încă 2 săptămâni. ELCEN a cumpărat gaze de la Romgaz cu 87 mil. lei

Bucureștiul mai are gaze pentru încălzire centrală încă 2 săptămâni. ELCEN a cumpărat gaze de la Romgaz cu 87 mil. lei
scris 30 oct 2015

Romgaz a vândut Electrocentrale București (ELCEN), pe 15 octombrie, gaze naturale destinate încălzirii Bucureștiului în valoare de 86,87 milioane lei, în baza unui contract care prevede furnizarea de gaze producătorului bucureștean de energie termică până pe 15 noiembrie, data-limită până la care, potrivit ultimatumulului Romgaz, ELCEN trebuie să prezinte un program ferm de stingere a datoriilor restante față de producătorul de gaze. 

Potrivit unui anunț al Romgaz remis Bursei de Valori București (BVB), pe 15 octombrie, Romgaz a semnat cu ELCEN un act adițional la contractul de furnizare de gaze dintre cele două companii care prevede continuarea livrărilor până pe 15 noiembrie. Pentru cantitățile de gaze primite în intervalul 15 octombrie-15 noiembrie 2015, ELCEN va plăti Romgaz suma de 86,87 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Prelungirea contractului cu ELCEN a fost hotărâtă de Consiliul de Administrație al Romgaz chiar pe 15 octombrie, compania anunțând atunci public pentru a doua oară consecutiv că va sista furnizarea dacă ELCEN nu va prezenta, până pe 15 noiembrie, un program ferm de stingere a datoriilor restante față de Romgaz.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"O posibilă continuare a relațiilor contractuale după data de 15 noiembrie 2015 se va putea realiza numai în condițiile în care Electrocentrale București va prezenta, până la data de 15 noiembrie 2015, un program ferm de stingere a datoriilor restante înregistrate față de Romgaz", se afirma într-un comunicat al Romgaz de la acea dată.

Romgaz preciza că neprezentarea programului menționat va conduce la sistarea furnizărilor de gaze naturale către ELCEN începând cu data de 16 noiembrie.

"Decizia (de prelungire a contractului de furnizare de gaze - n.r.) are la bază discuții avansate la cele mai înalte foruri de decizie în ceea ce privește identificarea și întrevederea de soluții favorabile pentru asigurarea plății contravalorii gazelor naturale furnizate către Electrocentrale București, dar în situația în care acestea nu pot fi dovedite în mod real se va proceda la sistarea furnizărilor de gaze naturale începând cu data de 16 noiembrie 2015", se sublinia în comunicatul Romgaz.

CA al Romgaz a mai decis atunci ca, pentru gazele livrate ELCEN până pe 15 noiembrie, să nu ceară producătorului bucureștean de energie termică să plătească în avans sau să prezinte scrisoare de garanție bancară prin care să garanteze plata facturilor aferente acestor livrări, ceea ce constituie o excepție de la politica de garantare a furnizării stabilită anterior de Consiliul de Administrație al Romgaz.

Cantitățile de gaze naturale ce vor fi contractate de ELCEN pentru perioada 16 octombrie – 15 noiembrie vor fi nominalizate în baza plăților efectuate anterior nominalizărilor pentru luna în curs, se mai preciza în comunicatul Romgaz.

În perioada 1 octombrie - 15 octombrie, Romgaz a furnizat ELCEN gaze naturale în valoare de 33,9 milioane lei.

Romgaz a mai amenințat că întrerupe furnizarea de gaze către ELCEN pe 28 septembrie. Atunci, producătorul de gaze a anunțat că a decis prelungirea contractului de furnizare de gaze către ELCEN până pe 15 octombrie și că va opri furnizarea pe 16 octombrie, dacă ELCEN nu prezintă până atunci un program ferm de stingere a datoriilor.

A doua zi, pe 29 septembrie, ELCEN a anunțat că a ajuns la un acord cu Romgaz pentru reeșalonarea pe doi ani a datoriilor față de producătorul de gaze, cifrate la 362 milioane lei, inclusiv penalități.

"ELCEN a ajuns la un acord împreună cu Romgaz, astfel încât furnizarea de gaze să nu fie întreruptă dupa 15 octombrie, iar bucureștenii să beneficieze de apă caldă și căldură în sezonul de iarnă. Cele două companii vor decide modul în care se va realiza reeșalonarea", se arăta într-un comunicat al ELCEN.

Ambele companii sunt controlate de către Ministerul Energiei, iar Romgaz este acționar minoritar la ELCEN, cu 2,5% din acțiuni.

ELCEN arăta în comunicatul din 29 septembrie că a acumulat datorii față de Romgaz și alți furnizori de gaze naturale pentru că nu a încasat de la RADET, în ultimii doi ani, facturile aferente energiei termice livrate, datoriile RADET față de ELCEN ajungând la 3,58 miliarde lei la finalul lunii august a acestui an.

Consiliul de Administrație al RADET a avizat, recent, documentele necesare transformării RADET în societate comercială, variantele luate în calcul de autorități fiind ca RADET să intre fie într-o formă de asociere cu ELCEN, fie în faliment, caz în care Primăria Capitalei ar urma să înființeze o nouă societate de termoficare. 

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
elcen
radet
incalzire centrala
caldura apartamente