În pofida faptului că a amânat decizia finală de investiție în ceea ce privește proiectul Midia pentru anul viitor, Black Sea Oil & Gas SRL (“BSOG”), împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources SRL (“Petro Ventures”) și Gas Plus International B.V. (“Gas Plus”), a semnat deja un acord cu Engie de vânzare a gazelor naturale care ar urma să fie extrase din Marea Neagră.
În urmă cu zece zile, BSOG, controlată de gigantul de asset management Carlyle, a semnat cu operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale (SNT), Transgaz, contractul de transport și de introducere în sistemul național a gazelor care vor proveni din eventuala producție a proiectului de dezvoltare Midia (MGD) din Marea Neagră, deși americanii nu au luat încă decizia finală de a investi în acest proiect.
Atât contractul cu ENGIE, cât și cel cu Transgaz vor fi aplicabile doar în cazul obținerii deciziei finale de a investi în proiectul Midia.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Imediat după adoptarea Legii offshore, prin care impozitarea din domeniu a fost majorată considerabil, BSOG a declarat că nu va putea lua o decizie în ceea ce privește proiectul Midia Gas Development (descoperirile Ana și Doina) în cursul acestui an, având în vedere noua lege ce impune un regim fiscal necompetitiv.
“Deși BSOG a estimat că va fi în măsură să ia decizia finală de investiție în anul 2018, acum este clar că nu vom putea face acest lucru anul acesta”, a precizat compania într-un mail adresat Profit.ro.
“Evaluarea inițială a Legii Offshore ne arată că, în privința reglementării procedurilor de autorizare a proiectelor, formularea pare utilă în multe privințe pentru ca un investitor să îndeplinească cerințele de autorizare, deși se pare că încă există anumite chestiuni care ar putea în continuare să creeze întârzieri sau eventuale blocaje. În ceea ce privește dispozițiile fiscale, propunerile de taxare contravin asigurărilor și dispozițiilor legale oferite de statul român la momentul intrării investitorilor în concesiune, sunt foarte împovărătoare și probabil vor face România necompetitivă în comparație cu alte jurisdicții offshore”, se preciza în mail-ul primit de Profit.ro.
CITEȘTE ȘI FOTO Încă o legendă a industriei românești, cu istorie de 114 ani, se pregătește de faliment, neputând fi salvată nici de "Elefantul Arab" vândut șeicilor din Kuweit. Ce se va întâmpla cu firmele din energie - anunț la Profit Energy.forumÎn paralel cu realizarea acestei evaluări, BSOG susținea că va continua să avanseze cu toate activitățile necesare pentru a ajunge în punctul în care partenerii și acționarii vor putea lua o decizie în privința proiectului Dezvoltare Gaze Naturale Midia, ceea ce a și făcut prin semnarea contractelro cu Transgaz și ENGIE.
BSOG a semnat contractul cu ENGIE prin intermediul filialei sale ENGIE Energy Management România S.R.L..
Potrivit acordului, ENGIE va achiziționa gaze naturale din zăcămintele Ana și Doina pe o perioadă de minimum 10 ani, în conformitate cu legislația românească. Volumele contractuale preconizate la finalizarea proiectului reprezintă 0,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Gazele vor fi livrate la punctul de intrare Vadu în Sistemul Național de Transport al gazelor naturale din România.
CITEȘTE ȘI Italia vrea să renegocieze cu Franța împrumutul tablourilor lui Da Vinci pentru cea de-a 500 comemorare a artistuluiProiectul MGD constă în săparea a cinci sonde de producție (o sondă submarină la Doina și patru sonde de producție la Ana), un ansamblu submarin de producție pe zăcământul Doina care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producție monitorizată și operată de la țărm, amplasată pe zăcământul Ana. O conductă submarină de 126 kilometri va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la țărm, până la noua stație de tratare a gazelor (STG).
"Suntem încântați că am încheiat acest acord important pentru vânzarea gazelor noastre. BSOG lucrează în mod constant pentru realizarea tuturor etapelor rămase din proiect pentru a ajunge în punctul în care partenerii și acționarii vor putea lua decizia de a investi. Rezultatul evaluării impactului Legii Offshore asupra proiectului rămâne un factor cheie în stabilirea luării unei decizii favorabile de a investi”, spune Mark Beacom, CEO-ul BSOG.
Ulterior, Beacom a precizat, pentru Profit.ro, că acordul cu Engie vizează doar jumătate din producția de gaze care urmează să fie livrată din perimetrele concesionate de BSOG, compania respectând astfel prevederile Legii offshore, recent promulgată de președintele Klaus Iohannis. Aceasta impune producătorilor offshore de gaze obligația de a vinde pe piețele centralizate din România minimum 50% din cantitatea anuală de gaze naturale contractate cu livrare în anul calendaristic respectiv, cu precizarea că este vorba de 50% din cantitatea de gaze naturale din producția proprie.
CITEȘTE ȘI FOTO Atenție șoferi: De astăzi, în benzinării, carburanții vor avea noi etichete"ENGIE este mândră să susțină partenerii proiectului MGD și așteptăm cu nerăbdare să gestionăm prima producție de gaze naturale din Marea Neagră, o sursă nouă și foarte interesantă în România. Gazele din proiectul MGD pot reprezenta o sursă stabilă de aprovizionare pe termen lung care să asigure dezvoltarea poziției ENGIE în România și în regiune și credem că acest lucru va îmbunătăți siguranța aprovizionării cu gaze pentru România în anii următori.”, a afirmat, la rândul său,Edouard Neviaski, CEO-ul diviziei ENGIE Global Energy Management.
Black Sea Oil & Gas SRL, deținută de Carlyle International Energy Partners și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, este o companie independentă de petrol și gaze cu sediul în România care desfășoară operațiuni de explorare, dezvoltare și exploatare a resurselor convenționale de țiței și gaze naturale. În prezent portofoliul companiei este alcătuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia - Zona de Apă de Mică Adâncime și XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre, în care BSOG deține o participație de 65% și calitatea de operator.
Gas Plus este al patrulea cel mai mare producător de gaze naturale din Italia activ în principalele sectoare ale industriei gazelor naturale, în special în domeniul explorării, producției, achiziției, distribuției și vânzării cu amănuntul. La 31 decembrie 2017 grupul avea 45 de concesiuni de exploatare situate pe întreg teritoriul Italiei, un total de aproximativ 1.600 de kilometri de rețea de distribuție în 39 de municipalități deservind peste 72.000 de utilizatori finali, și un număr de 181 de angajați. Gas Plus deține o participație de 15% în concesiunea privind perimetrele XV Midia - Zona de Apă de Mică Adâncime și XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre.
Petro Ventures, un grup privat de investiții, deține o participație de 20% în concesiunea privind perimetrele XV Midia - Zona de Apă de Mică Adâncime și XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre.
ENGIE este lider mondial în domeniul energiei și al serviciilor energetice, axat pe trei activități principale: producția de energie cu emisii scăzute de carbon bazată în special pe gaze naturale și energii regenerabile; rețele globale și soluții pentru clienți. În România, Grupul activează în distribuția gazelor naturale (rețea de 19.000 kilometri), în furnizarea de gaze naturale (1.7 milioane de clienți) și electricitate, precum și în servicii conexe și în producția de energie regenerabilă (două parcuri eoliene cu o capacitate instalată totală de 98 MW).