BRM intră pe piața energiei din Republica Moldova

BRM intră pe piața energiei din Republica Moldova
scris 27 oct 2021

Bursa Română de Mărfuri (BRM), pe care este tranzacționat peste 70% din consumul intern de gaze naturale, a înființat o siubsidiară în Republica Moldova, BRM East Energy, compania urmând a se ocupa, începând cu 1 ianuarie 2022, cu realizarea unor platforme pe care vor putea fi tranzacționate atât gaze, cât și energie electrică, cu accent pe piața de echilibrare a sistemului de gaze de peste Prut.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Președintele BRM, Gabriel Purice, a precizat pentru ICIS că instituția care o conduce cooperează cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), ca și cu reprezentanții Comunității Energetice, în vederea finalizării cadrului legal necesar activității de echilibrare.

Urmărește-ne și pe Google News

După clarificarea aspectelor care țin de reglementare, BRM East Energy va putea opera piața de echilibrare, dar și alte piețe de gaze, precum cea pentru ziua următoare (PZU), cea intrazi, lunare, trimestriale și anuale.

Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0 CITEȘTE ȘI Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0

Purice a precizat că ar putea fi oferite și produse pentru tranzacționarea energiei electrice, însă, din păcate, concurența este limitată.

Piața de energie electrică din Republica Moldova este dominată de un furnizor important în Transnistria. Concurența pe piața gazelor este, de asemenea, scăzută, însă șeful BRM este încrezător că s-ar putea dezvolta, deoarece Moldova este acum interconectată cu România și Ucraina prin coridorul transbalcanic și prin gazoductul Iași-Ungheni cu o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi pe an.

Deși Transgaz a scos de aproape o săptămână la licitație capacități în punctul de interconectare Ungheni, deocamdată nu s-a efectuat nicio rezervare de export.

Divizia de trading a grupului polonez PGNiG, în parteneriat cu grupul americano-ucrainean ERU, a câștigat prima licitație de furnizare de gaze naturale finalizată cu succes de Energocom, noua companie mandatată de oficialitățile Republicii Moldova să importe gaz în vederea echilibrării sistemului național de transport, aflat în parametrii critici în urma neînțelegerilor cu fostul și actualul furnizor Gazprom. Aceasta a fost prima furnizare de gaz către Republica Moldova dintr-o sursă non-rusă.

Cele mai mari amenințări informatice pentru companii CITEȘTE ȘI Cele mai mari amenințări informatice pentru companii

Republica Moldova a încheiat și cu compania olandeză Vitol un contract pentru achiziția de gaze naturale, al doilea de acest fel după cel semnat cu Polonia, conform Agerpres. La fel ca în cazul contractului semnat cu compania poloneză PGNiG, cel încheiat cu societatea Vitol este un contract de probă și prevede achiziția unui milion de metri cubi de gaze, volum ce va fi livrat miercuri, relatează mass-media de peste Prut și agenția EFE.

„BRM va contribui la întărirea securității energetice în Republica Moldova, ajutând la formarea celui mai bun preț pentru consumatorul final, iar în acest fel, la prevenirea oricăror crize pe piața de energie. Dorim să întindem o mâină de sprijin autorităților naționale la formarea și consolidarea unei piețe concurențiale a energiei și electricității, oferind mecanisme transparente și nediscriminatorii la achiziționarea și comercializarea de produse energetice. Avantajul major al tranzacționării transparente a energiei pe o piață reglementată este că prețurile se fixează în funcție de cerere și ofertă, iar informațiile despre participanții la piață și volumele tranzacționate sunt accesibile publicului larg, ceea ce nu poate fi decât în beneficiul consumatorilor finali, cetățeni sau întreprinderi”, a declarat Gabriel Purice, președinte al BRM.

BRM este cel mai mare operator a unei burse de mărfuri din România, gestionând un volum mediu anual de peste 5 000 de tranzacții, însumând peste 65 TWh, între altele, cu gaze naturale, energie electrică, produse petroliere, certificate CO2, materiale de construcții sau cereale. BRM este lider de piață în tranzacționarea gazelor naturale în România, licitând peste 70% din consumul intern național, iar la nivelul anilor 2018 și 2020 a tranzacționat un procent circa de 90% din consumul național. În perioada 2017-2019 BRM a tranzacționat un total de 65 TWh pe piața gazelor naturale, iar în 2020 a tranzacționat 71 TWh.

Până la finalul anului 2021, BRM se așteptă să încheie cu un volum de peste 65 TWh. De serviciile BRM în România beneficiază, anual, peste 1500 clienți.

viewscnt
Afla mai multe despre
brm
republica moldova
subsidiara
piața de echilibrare
pzu