Senatul a adoptat luni, în calitate de cameră decizională, o propunere de modificare a legislației de funcționare a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), arbitrul instituțional al unor industrii strategice cu rulaje anuale de zeci de miliarde de euro, prin care devine obligatorie audierea efectivă în Parlament a candidaților la funcțiile de președinte, vicepreședinte și membru în Comitetul de Reglementare al ANRE.
"Numirea membrilor neexecutivi ai Comitetului de reglementare al ANRE, a președintelui și a vicepreședinților, se face la propunerea comună a Comisiei pentru industrii și servicii a Camerei Deputaților, a Comisiei pentru infrastructură energetică și resurse minerale a Senatului și a Comisiei economice, industrii și servicii a Senatului, în termen de 30 de zile de la vacantarea funcției/funcțiilor respective. Comisiile reunite (…) vor efectua selecția propunerilor dintr-o listă care conține un număr mai mare de candidați decât numărul membrilor ce urmează a fi numiți pe baza audierilor desfășurate la Palatul Parlamentului sau prin mijloace electronice (…)", prevede proiectul de lege aprobat de senatori, care va merge acum pentru promulgare la președintele Klaus Iohannis.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Proiectul a fost inițiat anul trecut de către grupurile parlamentare ale USR-PLUS și UDMR și a fost adoptat de Camera Deputaților în decembrie 2021.
"În momentul de față, nu există o procedură specifică a ședințelor comisiilor parlamentare în care se acordă avizele, pozitive sau negative, candidaților pentru Comitetul de reglementare al ANRE. Cu alte cuvinte, nu este actualmente necesară audierea candidaților sau dezbaterea pe baza competențelor acestora, premergător acordării avizelor pozitive sau negative pentru candidaturile depuse. Acest vid procedural descurajează dialogul deschis și votul pe baza competențelor candidaților. Prin lipsa audierilor și dezbaterilor este încurajat votul politic pe linie de partid al unor persoane care vor avea în atribuții reglementările sectorului și pieței energiei electrice, termice și a gazelor naturale, fără a avea neapărat și competența profesională necesară", se arăta în expunerea de motive a proiectului.
Obligativitatea audierii candidaților la funcțiile de președinte, vicepreședinte și membru în Comitetul de Reglementare al ANRE este, astfel, impusă prin lege la foarte scurt timp după ce Comisiile parlamentare cu atribuții în materie l-au votat fără audieri, pentru un post în Comitetul de Reglementare, pe fostul deputat PSD Iulian Iancu, care timp de 16 ani, între 2004 și 2020, a fost președinte al Comisiei pentru industrii și servicii a Camerei, poziție din care a acționat ca un veritabil "ministru din umbră" informal al PSD pe chestiuni energetice.
Pentru a deveni efectivă, numirea lui Iancu mai trebuie aprobată de plenul reunit al celor două Camere parlamentare. Iancu îi va lua locul în Comitetul de Reglementare al ANRE lui Alexandru Stănescu, fratele liderului PSD Paul Stănescu, în urma demisiei acestuia.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Moratoriul bancar. Persoanele fizice cu cheltuieli în creștere cu 25% pot cere amânarea ratelor pe 9 luni. Beneficiază și firmele cu rezultate în scădere cu 25%. Proiectul - aproape identic cu cel anunțat de Profit.ro și negat de CâciuPotrivit declarațiilor de avere publice, președintele ANRE a câștigat în 2020 din salariu suma totală de 707.000 lei, în medie circa 59.000 lei pe lună. Veniturile anuale ale unui vicepreședinte ANRE au fost în anul respectiv de 610.105 lei, în medie 50.800 lei pe lună, iar cele ale unui membru simplu al Comitetului de reglementare – de aproape 521.000 lei, adică aproximativ 43.500 lei lunar.