Au apărut noile companii municipale care trebuie să salveze încălzirea Bucureștiului. Continuă frecușurile între ELCEN și RADET

Au apărut noile companii municipale care trebuie să salveze încălzirea Bucureștiului. Continuă frecușurile între ELCEN și RADET
scris 2 aug 2019

Noile companii municipale Termoenergetica și Energetica Servicii, ale căror hotărâri de înființare au fost aprobate de Consiliul General al Municipiului București (CGMB) în februarie și al căror scop este preluarea sistemului centralizat de termoficare din Capitală, după declararea ca ilegală de către instanță a actualei Companii Municipale Energetica, au fost înregistrate oficial la Registrul Comerțului în ultima parte a lunii iunie.

Urmează acum ca Compania Municipală Energetică să fie divizată, procedură ce va fi urmată de dizolvarea acesteia. Termoenergetica va prelua de la ea serviciul de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice, iar Energetica Servicii, alte activități prestate de actuala Energetica, printre care reabilitarea sistemului bucureștean de termoficare cu fonduri UE disponibile de peste 170 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, Consiliul de Administrație al Energetica a fost mandatat să întocmească proiectul de divizare a companiei, cu sprijinul unui expert independent care urmează să fie desemnat. Ulterior, patrimoniul Energetica va fi transferat celor două societăți nou înființate, iar după aceea, în termen de 90 de zile, Termoenergetica și Energeica Servicii vor trebui fiecare să prezinte CGMB planurile de afaceri pe următorii 2 ani, precum și proiecțiile financiare și de investiții, "cu identificarea surselor sau modalităților de finanțare".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Iohannis promulgă legea PSD prin care condamnații pentru corupție, spălare de bani, delapidare, fals în acte și evaziune fiscală pot să fondeze firme CITEȘTE ȘI Iohannis promulgă legea PSD prin care condamnații pentru corupție, spălare de bani, delapidare, fals în acte și evaziune fiscală pot să fondeze firme

Potrivit hotărârilor CGMB din februarie, cele două noi companii au fost înființate "în scopul continuării serviciului de alimentare cu energie termică", dar și "datorită iminenței intrării în procedura falimentului" a RADET. Între timp, instanța a și pronunțat falimentul RADET, dar decizia judecătorească de declanșare a procedurii falimentului este deocamdată suspendată.

Tot în iunie, municipalitatea Capitalei și Ministerul Finanțelor Publice au semnat o convenție de împrumut prin care Primăria București a contractat un credit în valoare de 462,66 milioane lei, adică aproape 100 milioane euro, pe maxim 20 de ani, pentru plata subvențiilor restante ale Primăriei către RADET.

În prima parte a lunii trecute, Electrocentrale București (ELCEN), furnizorul insolvent de agent termic al RADET, companie controlată de Ministerul Energiei, a trimis o scrisoare membrilor CGMB în care avertiza că, din cauza neachitării de către Primăria Capitalei a subvenției destinate RADET pentru acoperirea diferenței dintre costurile Regiei și prețul redus plătit de gospodăriile populației pentru căldură și apă caldă, RADET avea la acea dată o datorie scadentă față de ELCEN în sumă de 120 milioane lei.

Guvernele UE nu reușesc să ajungă la consens pentru a desemna candidatul la conducerea FMI, în locul lui Christine Lagarde CITEȘTE ȘI Guvernele UE nu reușesc să ajungă la consens pentru a desemna candidatul la conducerea FMI, în locul lui Christine Lagarde

Blocajul se propagă în lanț. Fără banii de la RADET, ELCEN întâmpină dificultăți la plata facturilor aferente gazelor naturale livrate de producătorul de profil Romgaz, deținut tot de Ministerul Energiei.

Cele două entități, inclusiv prin administratorii lor judiciari, sunt "la cuțite" pe mai multe planuri. Recent, ELCEN, care este cel mai mare creditor al RADET, a convocat adunarea creditorilor Regiei pe 7 august pentru a supune la vot reducerea onorariului Rominsolv, administratorul judiciar al RADET, de la 35.000 euro plus TVA la 25.000 lei plus TVA pentru intervalul dintre 17 aprilie 2019 și rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești de intrare în faliment a Regiei. 

În noiembrie anul trecut, Curtea de Apel București a decis definitiv anularea hotărârilor CGMB de aprobare a înființării unui număr de 20 de companii municipale bucureștene, printre care și Energetica. Acestea au fost anulate de instanță ca ilegale din cauza faptului că nu fuseseră adoptate cu voturile a cel puțin două treimi dintre membrii Consiliului ceea ce, în viziunea Curții de Apel, a constituit o încălcare a Legii administrației publice locale.

viewscnt
Afla mai multe despre
radet
elcen
faliment radet
compania municipala energetica
compania municipala termoenergetica
primaria capitalei
caldura
apa calda
pret gigacalorie
incalzire centralizata