Apare un prosumator masiv: operatorul de stat al transportului de țiței vrea să-și instaleze panouri solare la 5 stații de pompare

Apare un prosumator masiv: operatorul de stat al transportului de țiței vrea să-și instaleze panouri solare la 5 stații de pompare
scris 21 mai 2020

Compania de stat Conpet Ploiești, operatorul sistemului național de transport prin conducte al țițeiului, condensatului, gazolinei și etanului, vrea să devină prosumator de energie electrică și intenționează să își instaleze panouri fotovoltaice la un număr de 5 stații de pompare țiței.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Fiecare companie energetică aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri este obligată să adopte, până pe 15 iunie 2020, un plan de investiții pe următorii cinci ani, potrivit unui ordin semnat luna trecută de ministrul de resort, Virgil Popescu.

Urmărește-ne și pe Google News

Conpet, unde ministerul deține peste 58% din capital, arată că operațiunile de transport al țițeiului și produselor petroliere, presupun un consum semnificativ de energie electrică, de circa 20 GWh anual.

CONFIRMARE H&M extinde oferta din online cu 5 noi mărci pentru România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE H&M extinde oferta din online cu 5 noi mărci pentru România

"În prezent, Conpet dispune de suprafețe de teren neproductiv în cadrul stațiilor de pompare. Dezvoltarea unui parc fotovoltaic pentru producția energiei electrice conduce practic la utilizarea în procesul tehnologic a energiei electrice produse, reducând astfel costurile generate de achiziționarea energiei electrice din SEN (sistemul electroenergetic național – n.r.). Energia electrică suplimentară generată de parcul fotovoltaic va fi valorificată prin intermediul platformei OPCOM și preluată de către SEN prin intermediul stației electrice situate în vecinătatea terenului deținut de Conpet. În urma unei analize interne privind posibilitatea dezvoltării unui parc fotovoltaic pentru producția energiei electrice, Conpet își propune să devină prosumator. Energia produsă va fi consumată intern de companie, iar surplusul va fi injectat în rețeaua națională", indică un document oficial analizat de Profit.ro.

Pentru instalarea de panouri fotovoltaice sunt propuse ca locații stațiile de pompare țiței Poiana Lacului, Cartojani, Bărbătești, Băicoi și Călăreți, iar valoarea totală a investiției este estimată la circa 3 milioane lei.

Proiecte similare au fost propuse și de către Hidroelectrica și Romgaz.

Academia americană de film ia în calcul amânarea galei Oscar 2021 CITEȘTE ȘI Academia americană de film ia în calcul amânarea galei Oscar 2021

Pentru perioada 2020-2025, Conpet își propune realizarea de investiții în valoare totală estimată de 450 milioane lei, ponderea cea mai mare având-o reabilitările și înlocuirile de conducte. Cel mai mare proiect individual, estimat la aproape 160 milioane lei, constă în înlocuirea firelor de legătură la traversarea Dunării și a Brațului Borcea, în lungime de 24 kilometri.

Conpet a raportat un profit net de 16,3 milioane lei pe primele trei luni din 2020, în creștere cu aproape 13% față de perioada similară a anului trecut. Veniturile din exploatare ale companiei au crescut cu 7,3%, la 113,69 milioane lei, în timp ce cheltuielile au avansat cu numai 6,7%, la 96,6 milioane lei.

Rezultatele au fost obținute grație creșterii cu 11,1% a cantităților transportate, la 1,838 milioane tone. În timp ce cantitățile de țiței de producție internă transportate s-au majorat doar marginal, cu 0,5%, la 874.000 tone, cele provenite din import au crescut cu aproape 23%, la 964.000 tone. De la finalul anului trecut, tarifele reglementate practicate de Conpet, aprobate de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), au fost majorate cu 3,74% pentru transporturile de țiței intern și cu 3,94% (tranșa de sub 120.000 tone pe lună), respectiv 6,25% (tranșa de peste 120.000 tone pe lună) pentru cele provenite din import.

viewscnt
Afla mai multe despre
prosumatori energie regenerabila
conpet plan investitii
conpet panouri fotovoltaice