ANUNȚ România se uită spre cărbune în caniculă: Pune în funcțiune instalații energetice vechi de zeci de ani. La Paroșeni a fost folosită inclusiv munca manuală pentru a încărca cărbunele, cu echipamente din anii 1950

ANUNȚ România se uită spre cărbune în caniculă: Pune în funcțiune instalații energetice vechi de zeci de ani. La Paroșeni a fost folosită inclusiv munca manuală pentru a încărca cărbunele, cu echipamente din anii 1950
scris 17 iul 2024

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, după o întâlnire cu producătorii de energie din România, că zilele trecute s-au făcut eforturi deosebite pentru a putea pune în funcțiune echipamente, instalații vechi de zeci de ani. El a dat exemplul de la Paroșeni, unde a fost folosită inclusiv munca manuală pentru a încărca cărbunele, dar care are echipamente din anii 1950.

”Am convocat această reuniunea cu principalii producători pentru a avea câteva teme importante, pe de o parte să știm pe ce condiție putem miza în această perioadă în sistemul energetic și cum putem mai ales pe vârful de consum de seară, să compensăm, încercăm să calmăm și piețele. Fac un apel pentru investiții în zona de stocare, pentru că noi la Ministerul Energiei ne facem treaba și punem la dispoziție bani nerambursabili, am pus din PNRR 80 de milioane, urmează încă 300 de milioane din Fondul pentru Modernizare”, a spus ministrul, citat de news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO - CEO-ul PPC România, care a cumpărat afacerea Enel, explică ce se întâmplă cu sistemul energetic național și ce va urma: Își arată limitele tehnice. Birocrație și o abordare populistă! CITEȘTE ȘI FOTO - CEO-ul PPC România, care a cumpărat afacerea Enel, explică ce se întâmplă cu sistemul energetic național și ce va urma: Își arată limitele tehnice. Birocrație și o abordare populistă!
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

El a precizat că au și proiecte mature, care se pot implementa rapid și care pot duce la echilibrarea sistemului.

”Zilele trecute s-au făcut eforturi deosebite pentru a putea pune în funcțiune echipamente, instalații vechi de zeci de ani, pentru a mai strânge zeci de megawatti sau sute de megawatti. În mod special Complexul Energetic Oltenia, unde până vineri om putea funcționa cu 5 grupuri și jumătate, inclusiv Ișalnița. În special Valea Jiului, la Paroșeni, unde au folosit inclusiv munca manuală pentru a încărca cărbunele în termocentrale, pentru că au avut probleme cu echipamente din anii 1950 și au găsit aceste soluții.”, a arătat Burduja.

Ministrul Energiei a subliniat că și la Elcen, cu Cet Sud, sunt echipamente din anii 60 care, la temperaturi ridicate, funcționează cu provocări aferente.

ULTIMA ORĂ Pană de curent majoră la două spitale din București. Operații oprite CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Pană de curent majoră la două spitale din București. Operații oprite

”Am ajuns astăzi să tragem de fiecare megawatt pe care îl avem la dispoziție pentru că, de zeci de ani, statul român, din păcate, nu a investit în sistemul energetic. Cele 13,6 miliarde finanțări nerambursabile pe care le-am adus pentru sector în ultimul an de zile își vor face simțite efectele și în sistemul de transport și distribuție, și în producție, și în zona de echilibrare, dar nu de azi pe mâine, din păcate”, a mai afirmat ministrul.

Ministrul a anunțat că, în urma întâlnirii, s-a stabilit că săptămâna viitoare, fiecare parte a doalogului va veni cu soluții, dacă e nevoie de reglementare. 

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
energie
canicula