ANRM vrea să concesioneze 70 de perimetre pentru explorare și 50 de perimetre de exploatare în 2016

ANRM vrea să concesioneze 70 de perimetre pentru explorare și 50 de perimetre de exploatare în 2016
scris 9 dec 2015

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) intenționează să concesioneze, în 2016, 70 de noi perimetre pentru explorare și 50 de perimetre de exploatare resurse minerale, se precizează în proiectul de buget al Secretariatului General al Guvernului (SGG), instituție în subordinea căreia se află ANRM.

Totodată, ANRM vrea să negocieze și să închidă un număr de 10 acorduri petroliere și acte adiționale, precum și un număr de 82 de licențe de concesiune, 920 permise de exploatare, 30 permise de prospecțiune mine și 10 permise de prospecțiune petrol. Totodată, vor fi realizate documentații de închidere a 30 de mine și vor fi adoptate 15 decizii de încheiere a unor acorduri petroliere.

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul de buget al SGG nu precizează suma alocată ANMR, precizând doar că ea este suportată integral de la bugetul de stat. În 2014, ultimul an pentru care este disponibil Raportul ANRM, instituția susține că, în primele 9 luni, a încasat de la bugetul de stat 18,99 milioane de lei sau 1,66% din totalul încasărilor bugetare. Veniturile aduse bugetului din redevențe miniere și petroliere, taxe și tarife au fost de 1,14 miliarde de lei în primele trei trimestre ale anului 2014.

ROPEPCA: ANRM este subfinanțată și trebuie modernizată

De altfel, principala asociație a companiilor petroliere, Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) susține că ANRM este subfinanțată.

“Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) este subfinanțată, are personal insuficient și capacități organizaționale care ar trebui modernizate. Toți operatorii din sectorul upstream datorează ANRM sume pentru dezvoltare profesională și transfer de tehnologie, sume ce sunt stabilite prin acordurile de concesiune și sunt folosite pentru achiziții direct de la furnizori. Aceste sume nu se pot cheltui la nivelul prevăzut datorită capacității insuficiente de absorbție a ANRM. În beneficiul tuturor părților implicate ar fi ca toate aceste sume să fie adăugate bugetului anual al ANRM și să abiliteze această instituție să activeze la nivel înalt cu servicii rapide și de calitate”, au declarat, pentru Profit.ro, oficialii ROPEPCA.

Potrivit acestora, agenția similară din Polonia are un număr de două ori mai mare de angajați, deși Polonia are o producție de țiței de patru ori mai mică și o producție de gaze naturale de două ori mai redusă decât România.

“Modernizarea ANRM ar presupune și o relaxare a regimului datelor clasificate. Odată realizată transparența informațională, ANRM va putea să realizeze o bază de date digitală modernă pentru a permite accesul rapid și facil al investitorilor la date geologice și geofizice istorice, conservându-le totodată”, susține ROPEPCA.

viewscnt
Afla mai multe despre
anrm
perimetre
concesiune
redevente
ropepca