ANRE pretinde că nu mai poate stabili stocuri de gaze pentru iarnă, Ministerul Energiei îi impune atribuția prin lege

ANRE pretinde că nu mai poate stabili stocuri de gaze pentru iarnă, Ministerul Energiei îi impune atribuția prin lege
scris 24 iun 2016

Ministerul Energiei a elaborat un proiect de ordonanță de urgență de modificare a Legii energiei și gazelor naturale, proiect prin care se stipulează expres că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) are obligația de a stabili anual stocurile minime de gaze naturale pe care fiecare furnizor trebuie să le înmagazineze pentru aprovizionare în sezonul rece. Măsura a fost luată după ce ANRE a pretins că, de anul acesta, nu mai are această atribuție legală și, în consecință, nu a stabilit până la această dată cantitățile minime de gaze care trebuie înmagazinate de fiecare furnizor.

Până anul acesta, ANRE își exercita atribuția de stabilire a nivelului stocurilor minime de gaze ce trebuie înmagazinate în temeiul Legii nr. 346/2007 privind măsuri pentru asigurarea siguranței în aprovizionarea cu gaze naturale, act normativ adoptat anterior intrarii in vigoare a Legii energiei electrice și gazelor naturale nr. 123/2012, însă pe perioada de aplicabilitate a fostei legi a gazelor, respectiv a Legii gazelor nr. 351/2004.

Urmărește-ne și pe Google News

În nota de fundamentare a proiectului de OUG elaborat de Ministerul Energiei se arată că ANRE a emis, începând cu anul 2009, metodologii de stabilire a stocului minim de gaze naturale pe care furnizorii de gaze naturale aveau obligația să-l dețină, în depozitele subterane, la sfârșitul ciclului de injecție, precum și decizii anuale prin care a stabilit în concret stocul minim de gaze naturale  pe care fiecare furnizor avea obligația să-l dețină în depozitele subterane, la sfârșitul fiecărui ciclu de injecție.

Greg Konieczny: Fondul Proprietatea va continua să fie listat la Bursa de Valori din Londra CITEȘTE ȘI Greg Konieczny: Fondul Proprietatea va continua să fie listat la Bursa de Valori din Londra

"Începând cu anul 2016, ANRE nu a mai emis decizia prin care se stabilea nivelul minim al stocurilor de gaze naturale pe care furnizorii ar fi avut obligația să-l dețină în depozitele subterane, pentru anul 2016/2017, motivat pe lacune de ordin legislativ care conduc la concluzia că, potrivit actualului cadru legislativ, nu ar avea competenta pentru a reglementa nivelului stocurilor în cauză", afirmă Ministerul Energiei.

Pe de altă parte, obligația ca atare de înmagazinare a gazelor naturale pentru iarnă de către furnizori este prevăzută de Legea energiei și a gazelor naturale aflată în prezent în vigoare.

"Având in vedere faptul ca obligația de înmagazinare a gazelor naturale prevăzută de Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 poate fi realizată de către furnizori doar în perioada 1 aprilie - 30 septembrie a fiecărui an calendaristic, respectiv doar pe perioada ciclului de injecție și faptul că, până în prezent, cantitățile de gaze naturale ce fac obiectul acestei obligații nu au fost determinate, datorită motivelor prezentate, în condițiile prevăzute de textul de lege amintit, și, pe cale de consecință, nici realizată de către furnizori, precum și faptul că în lipsa înmagazinării unor cantități minime de gaze naturale de către furnizori, până la sfârșitul ciclului de injecție, se periclitează, pe de o parte, continuitatea și siguranța aprovizionării consumatorilor, cu gaze naturale și, pe de altă parte, securitatea energetică a țării, este imperios necesară reglementarea în regim de urgență, printr-un act normativ cu putere de lege, competența ANRE de a stabili nivelul minim al stocurilor de gaze naturale pe care furnizorii au obligația să-l înmagazineze", se menționează în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Astfel, acesta prevede că stocurile minime de gaze naturale ce urmează a fi înmagazinate de fiecare furnizor vor fi stabilite anual prin decizie a președintelui ANRE, "având în vedere, în principal, prognozele de consum ale clienților finali, cantitățile achizionate, cantitățile contractate pentru a fi furnizate și capacitățile de înmagazinare existente, astfel încât să se asigure un nivel corespunzător al consumului intern, în condiții de continuitate și siguranță".

Brexitul va afecta economia Germaniei \ CITEȘTE ȘI Brexitul va afecta economia Germaniei "puternic și imediat" - federație germană

ANRE nu a trimis o solicitare oficială Ministerului Energiei prin care să ceară modificarea sau abrogarea calendarului de liberalizare a prețului gazelor naturale livrate consumatorilor casnici, a declarat, recent, secretarul de stat din Ministerul Energiei, Aristotel Jude, citat de News.ro.

Potrivit unor declarații anterioare date de președintele ANRE, Niculae Havrileț, instituția a propus recent Guvernului înghețarea prețului gazelor naturale pentru populație la nivelul actual până în octombrie, deși calendarul actual convenit de executiv cu Comisia Europeană și FMI prevede o creștere a prețului cu 10% de la 1 iulie, sau modificarea calendarului de liberalizare în acord cu noile prețuri de pe piață.

Potrivit calendarului de liberalizare a prețului gazelor naturale, prețul gazelor din producția internă ar trebui să crească de la 1 iulie cu 10%, de la 60 la 66 lei lei/MWh, în timp ce gazele din import ar putea costa 63 lei/MWh în perioada 1 iulie - 1 octombrie.

”Pentru a corecta niște informații din spațiul public, fac precizarea că până la primirea adresei respective, ANRE nu a solicitat oficial Ministerului Energiei, prin transmiterea unei adrese, analiza sau modificarea după caz a calendarului prevăzut de HG 488/2015”, a afirmat Jude, în cadrul Forumului Energetic Regional FOREN 2016, organizat de către Consiliul Național Român al Comitetului Mondial al Energiei (CNR-CME).

Jakobsen, CIO Saxo Bank: Brexit e o veste bună pentru europeni, chiar daca primele efecte sunt dureroase CITEȘTE ȘI Jakobsen, CIO Saxo Bank: Brexit e o veste bună pentru europeni, chiar daca primele efecte sunt dureroase

ANRE a trimis către Ministerul Energiei o adresă înregistrată în data de 10 iunie, dar prin care doar a prezentat o analiză a prețurilor la gaze naturale din producția internă, a prețurilor ponderate din import și a prețurilor gazelor din principalele hub-uri europene.

Anterior, șeful ANRE declarase că prețul mai scăzut al gazelor din import, estimat la 67 lei/MWh pentru ultimul trimestru al acestui an, față de 86 lei/MWh pentru gazele înmagazinate după 1 iulie 2016, ar putea obliga furnizorii de gaze să importe masiv în această iarnă, ponderea importurilor putând depăși 50%.

”Personal, nu consider corect să pui presiune pe întreaga producție internă din România pentru a face sustenabilă activitatea de transport, înmagazinare și distribuție. În acest mod, prin a pune presiune administrativă în ceea ce privește determinarea unui preț al producției interne doar pentru a face sustenabil un tarif de înmagazinare riscăm să ne îndepărtăm de la fondul corect al problemei”, a declarat Jude, care este și membru în consiliul de administrație al Romgaz.

Oficialul consideră că ANRE ar trebui să susțină eficientizarea tarifelor de înmagazinare, transport și distribuție și nu să le facă rentabile și sustenabile prin presiuni exercitate asupra producției interne.

În plus, calendarul de liberalizare nu ar trebui eliminat acum, ci menținut până în 30 iunie 2021.

Cât costă cele mai vechi proprietăți de vânzare din România care datează de la 1800 CITEȘTE ȘI Cât costă cele mai vechi proprietăți de vânzare din România care datează de la 1800

Jude susține că există furnizori de gaze naturale care livrează gaze naturale consumatorului la un preț final reglementat de aproximativ 127 lei/MW, în condițiiile în care ANRE a publicat în raportul de monitorizare a lunii decembrie 2015 un preț mediu ponderat al gazelor naturale - fără tarife de înmagazinare, transport și distribuție - de circa 60 lei/MW.

Secretarul de stat consideră că sustenabilitatea procesului de liberalizare a prețurilor gazelor naturale pentru populație trebuie susținută prin stabilirea unui preț real al gazelor din producția internă pe piața en gros și en detail.

Prețul real al gazelor poate fi fi stabilit doar de piață, prin mecanisme concurențiale și transparente, și nu prin decizii administrative, a subliniat oficialul.

Jude a precizat că Ministerul Energiei vrea să modifice legea energiei, 123/2012, și să impună producătorilor de gaze naturale să vândă pe piața liberă minimum 40% din producția internă de gaze, iar furnizorilor de gaze să cumpere minimum 40% gaze din producția internă din totalul cantității achiziționate în anul respectiv.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale
pret gaze naturale
tarif gaze naturale
scumpire gaze naturale
ieftinire gaze naturale
anre
gaze naturale consumatori casnici