Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, ce a ieșit marți din insolvență, are de vineri un Consiliu de Supraveghere provizoriu, până la listarea companiei, din care fac parte vicepreședintele Bursei de Valori (BVB) Robert Pană, directorul general al Azomureș, Mihai Aniței și specialistul în sectorul energetic Ionuț Purica, a anunțat vineri ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
„Azi dimineață a avut loc Adunarea Generală a Acționarilor. Hidroelectrica are azi un Consiliu de Supraveghere. Consiliul de supraveghere are șapte membri, trei dintre ei sunt colegi de-ai noștri din Ministerul Energiei”, a spus Grigorescu, într-o conferință de presă, scrie News.ro.
În ceea ce privește membrii independeți, aceștia sunt Mihai Aniței, directorul general al combinatului Azomureș, Robert Pană, vicepreședinte al Bursei de Valori București, și Ionuț Purica, absolvent al Facultății de Energetică și specialist în sectorul energetic.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Fondul Proprietatea propune al șaptelea membru în boardul companiei, care ar putea fi Oana Truță, potrivit informațiilor din piață.
Următorul pas important pentru companie este listarea la bursă, prin vânzarea unui pachet de 15% de către stat, prin Ministerul Energiei, care deține o participație de 80,06%.
În plus, față de participația de 15% pe care statul intenționează să o listeze, acționarul minoritar Fondul Proprietatea a propus vânzarea în cadrul IPO-ului a unei participații de 5% din propria deținere de aproape 20%.
CITEȘTE ȘI Președintele Iohannis, liniștit de Mugur Isărescu după referendumul pentru BrexitPachetul statului care va fi scos la vânzare este evaluat la circa 2 miliarde lei, iar valoarea totală a listării ar putea ajunge la 2,65 miliarde lei, cu participația FP.
Cea mai mare listare a unei companii de stat a fost realizată cu Electrica în 2014, din care statul a încasat circa 444 milioane euro.
Hidroelectrica se află în insolvență din iunie 2012, însă în două faze, pentru că în perioada iunie 2013 - februarie 2014 a ieșit din procedura judiciară.
Pe perioada insolvenței, compania a fost administrată de administratorul judiciar Remus Borza, care a eliminat contractele păguboase cu "băieții deștepti" din energie și a redus personalul companiei.
Borza estimează că Hidroelectrica va înregistra în 2016 un profit record de 1,3 miliarde de lei, față de 899,4 milioane lei în 2015.
În plus, Hidroelectrica avea la 31 mai lichidități de 1,6 miliarde lei (circa 350 milioane euro cash).