ANRE: peste 50% dintre consumatorii de electricitate pot fi încadrați în categoria consumatorilor vulnerabili. Majoritatea celorlalți au optat deja pentru piața concurențială

ANRE: peste 50% dintre consumatorii de electricitate pot fi încadrați în categoria consumatorilor vulnerabili. Majoritatea celorlalți au optat deja pentru piața concurențială
scris 6 ian 2021

Majoritatea consumatorilor casnici de electricitate din România, mai exact 4.592.430 sau 52,5% din numărul total al consumatorilor casnici, au un consum de 55 KWh/lună și pot fi încadrați în categoria consumatorilor vulnerabili, susține Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Instituția - aflată în centrul scandalului legat de liberalizare - sugerează că, dintre cei 4,2 milioane de consumatori care nu se încadrează în categoria vulnerabili, majoritatea (peste 2,9 milioane de consumatori) au optat deja pentru piața concurențială încă de la finalul lunii octombrie, dinainte de liberalizarea pieței. Ar mai rămâne un număr de 1,2-1,3 milioane de consumatori care nu s-ar încadra la categoria vulnerabili, dar nici nu și-au ales un furnizor concurențial până la finalul lunii octombrie.

Urmărește-ne și pe Google News
Darius Dumitru Meșca, Directorul General al Electrica Furnizare: Vom continua procesul de transformare. Suntem un partener solid al consumatorului și în piața concurențială CITEȘTE ȘI Darius Dumitru Meșca, Directorul General al Electrica Furnizare: Vom continua procesul de transformare. Suntem un partener solid al consumatorului și în piața concurențială

Consumatorii vulnerabili de energie urmează a fi definiți de guvern ca acele persoane singure sau acele familii care, din motive de boală, vârstă, venituri insuficiente sau alți factori, ar trebui să beneficieze de măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale, potrivit unui mult-așteptat proiect de lege privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru această categorie de consumatori, lăsat "moștenire" de fostul ministru PNL al Muncii Violeta Alexandru înainte de a părăsi Executivul.

“Din cei peste 8.700.000 de clienți casnici, conform raportărilor aferente semestrului I al anului 2020, transmise de furnizori către ANRE pentru a obține datele necesare realizării raportărilor către INS-EUROSTAT, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 1952/2016 al Parlamentului European și al Consiliului, peste 50% din total sunt clienți cu un consum mediu de 55 kWh/lună, care pot fi încadrați în categoria consumatorilor vulnerabili”, susține un comunicat emis miercuri de reglementatorul domeniului energetic.

Potrivit proiectului de lege amintit, persoanele cu venit mediu net lunar de cel mult 810 lei/persoană în cazul familiilor și de 1.445 lei în cazul persoanelor singure vor beneficia și de un supliment lunar pentru energie calculat în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate, în cuantum de 30 lei pentru consumul de energie electrică, de 10 lei pentru consumul de gaze naturale sau energie termică și de 20 lei pentru consumul de combustibili solizi și petrolieri. Suplimentul pentru energie se va acorda pe tot parcusul anului și va fi plătit direct furnizorului, cu excepția celui pentru combustibil solid sau petrolier, care va fi plătit direct titularului.

"Suplimentul pentru energie poate fi solicitat împreună cu ajutorul pentru încălzirea locuinței sau separat, atunci când sunt îndeplinite condițiile de acordare (...). Suplimentul pentru energie se acordă cumulat în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate. În situația în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului se majorează la 50 lei", stipulează draftul de act normativ.

Enel X a lansat în China servicii de mobilitate electrică. Șeful Enel X China, de origine română CITEȘTE ȘI Enel X a lansat în China servicii de mobilitate electrică. Șeful Enel X China, de origine română

ANRE sugerează că restul consumatorilor, care nu ar putea fi asimilați consumatorilor vulnerabili, au optat deja pentru piața concurențială încă dinaintea liberalizării pieței.

“Ca urmare a reglementărilor ANRE emise în vederea finalizării procesului de liberalizare a pieței de energie electrică, creării unor condiții de piață care să contribuie la dezvoltarea concurenței, precum și creșterii gradului de informare a clienților finali și stimularea diversificării ofertelor de furnizare a energiei electrice dedicate segmentului concurențial, la finalul lunii octombrie 2020, dintr-un număr de peste 8.700.000 de consumatori casnici, un procent de peste 32,8% (2.915.243 clienți) au ales să încheie contracte de furnizare la prețuri concurențiale.”, precizează instituția în comunicatul citat.

Totodată ANRE promite că până în anul 2026 procesul tehnic de schimbare a furnizorului să se finalizeze în 24 de ore: “în vederea facilitării procesului de schimbare a furnizorului de energie de către consumatorul final și optimizării procesului operațional, ANRE are în derulare proiectul «Dezvoltarea capacității instituționale a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale», cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Astfel, prin implementarea proiectului se vor putea îndeplini noile cerințe europene care prevăd ca până în anul 2026 procesul tehnic de schimbare a furnizorului să se finalizeze în 24 h”.

viewscnt
Afla mai multe despre
liberalizare
consumatori vulnerabili
anre
guvern