ANRE modifică regulile de comercializare a energiei electrice produse de micii producători în centrale electrice

ANRE modifică regulile de comercializare a energiei electrice produse de micii producători în centrale electrice
scris 14 mai 2020

Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a modificat regulile de comercializare a energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile aparținând prosumatorilor, acei producători care consumă dar și vând în rețea energie produsă în centrale regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 27 kW.

"Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, în ședința din data de 13 mai 2020, Ordinul nr. 77/2020 privind  modificarea și completarea Ordinului ANRE nr. 226/2018, care aduce modificări ce vizează, în principal, fluidizarea operațiunilor desfășurate în cadrul programului derulat prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), precum și alte măsuri de optimizare a funcționării cadrului de reglementare aferent prosumatorilor", a informat ANRE.

Urmărește-ne și pe Google News

Între modificările aduse cadrului de reglementare existent, ANRE menționează că au fost eliminate restricțiile de compatibilitate din reglementare în cazul contoarelor de măsurare a energiei electrice produse din surse regenerabile (E-SRE), inclusiv sistemul de comunicație aferent acestora, impuse în cadrul programului gestionat de Administratia Fondului de Mediu, a căror costuri sunt recunoscute în cadrul acestui program, scrie News.ro.

CONFIRMARE OMV Petrom și Romgaz, obligate să oferteze 30% din producția internă pe piețele centralizate. Prețul maxim de licitare: o combinație între media prețurilor de pe bursa austriacă CEGH și cea internă CITEȘTE ȘI CONFIRMARE OMV Petrom și Romgaz, obligate să oferteze 30% din producția internă pe piețele centralizate. Prețul maxim de licitare: o combinație între media prețurilor de pe bursa austriacă CEGH și cea internă

"Precizăm că aceste contoare sunt montate suplimentar față de contoarele de decontare, pentru care exista obligația de montaj gratuit pentru operatorii de distribuție", precizează ANRE.

De asemenea, a fost instituită obligația pentru prosumatori de a asigura accesul operatorilor de distribuție ȋn instalațiile proprii, pentru asigurarea activităților de montare și sigilare a contoarelor de măsurare a energiei electrice inclusiv pentru activitățile ulterioare de verificare ale contoarelor de măsurare a energiei electrice din instalațiile acestora.

O altă modificare adusă este citirea de către operatorii de distribuție a contoarelor de măsurare a energiei electrice produse din surse regenerabile, montate în cadrul programului derulat AFM se realizează doar la cererea prosumatorului persoană fizică, ȋn baza unei convenții încheiate ȋn acest sens ȋntre operatorul de distribuție și prosumator.

Mai mult, ANRE a instituit obligația pentru operatorii de distribuție de a stoca informațiile referitoare la cantitățile de energie electrică măsurate pentru o perioadă de un an calendaristic.

În plus, s-a introdus posibilitatea suspendării de către ANRE a acreditării pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi și în cazul în care prosumatorul informează autoritatea asupra încheierii contractului de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse de centrala de E-SRE cu putere electrică instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum si livrată ȋn rețea.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
energie electricam centrale electrice