ANALIZĂ Ce se va întâmpla din iulie. Vrei gaze ieftine? Contează unde stai: mută-te de la Ghercești la Zimnicea!

ANALIZĂ Ce se va întâmpla din iulie. Vrei gaze ieftine? Contează unde stai: mută-te de la Ghercești la Zimnicea!
scris 13 feb 2020

Cele mai ieftine oferte de furnizare de gaze naturale către consumatori casnici în regim concurențial ale momentului, analizate de Profit.ro, prevăd un tarif de furnizare (fără acciză și TVA) cu aproape 4% mai mic decât prețul reglementat practicat în prezent de unul dintre cei doi furnizori dominanți de pe piața reglementată, E.ON Furnizare, și unul cu 5,7% mai mare decât al celuilalt jucător de top din sector, Engie.

De Valentine’s Day, sărbătoriți iubirea printr-o cină romantică - cele mai bune idei pentru o seară de neuitat CITEȘTE ȘI De Valentine’s Day, sărbătoriți iubirea printr-o cină romantică - cele mai bune idei pentru o seară de neuitat
Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Ofertele sunt valabile până la 30 iunie 2020, în condițiile în care legislația în vigoare prevede liberalizarea totală, adică dispariția prețurilor reglementate pentru consumatorii casnici, de la 1 iulie anul acesta.

E.ON și Engie controlează autoritar furnizarea de gaze în regim reglementat pentru populație, cu o cotă de piața cumulată de aproape 93% în septembrie anul trecut, potrivit celor mai recente date publice ale ANRE (44,02% - E.ON, 48,81% - Engie), fiind și cei mai mari operatori de rețele de distribuție a gazelor din România, prin subsidiarele Delgaz Grid și Distrigaz Sud Rețele.

Ce așteptări avem de la anul fiscal 2020? CITEȘTE ȘI Ce așteptări avem de la anul fiscal 2020?

După cum a relatat Profit.ro, liberalizarea pieței gazelor de la 1 iulie are mai multe necunoscute, printre care prețul gazelor la consumatorii finali odată cu eliminarea prețului reglementat, dar și cum își vor împărți producătorii și furnizorii marjele de profit rezultate de pe urma dereglementării pieței. Unii furnizori au transmis deja clienților oferte cu prețuri de furnizare mai mari decât actualul preț reglementat. În replică, într-un comunicat, Federația patronală a producătorilor de gaze (FPPG), printre membrii căreia se numără și principalii producători de pe piața locală, Romgaz și OMV Petrom, "atrage atenția opiniei publice că, în condițiile de piață actuale și fără distorsiuni de natură politico-administrativă, creșterile de prețuri anunțate de unii distribuitori la furnizarea de gaze naturale nu au un fundament economic real".

VIDEO Curierul din Turcia care a scuipat pe o pizza - condamnat la doi ani și jumătate de închisoare. Procurorul solicitase 18 ani de închisoare CITEȘTE ȘI VIDEO Curierul din Turcia care a scuipat pe o pizza - condamnat la doi ani și jumătate de închisoare. Procurorul solicitase 18 ani de închisoare

Cele două companii asigură distribuția gazelor în 34 de municipii-reședință de județ, în București, precum și în multe alte localități din țară. În acestea, Engie sau E.ON sunt și furnizori impliciți sau de ultimă instanță pentru consumatorii casnici care nu au trecut în piața liberă, preferând să beneficieze în continuare de prețuri reglementate, aprobate de ANRE.

În prezent, E.ON Furnizare practică un preț reglementat, aprobat de ANRE, de furnizare a gazelor pentru clienții casnici cu cel mai mic consum anual (de cel mult 280 MWh pe an) de 136,49 lei/MWh, iar Engie – unul de 125,17 lei/MWh. Distribuitorii de gaze asociați, Delgaz Grid (E.ON) și Distrigaz Sud Rețele (Engie) au tarife reglementate de distribuție (care intră în componența prețului de furnizare) de 30,27, respectiv 31,49 lei/MWh.

Cea mai ieftină ofertă de furnizare concurențială pentru clienții casnici din localitățile unde distribuitor este Delgaz Grid din grupul E.ON, cum ar fi Iași, Timișoara sau Cluj-Napoca, este în prezent de 131,09 lei/MWh, cu 3,95% sub prețul reglementat al E.ON Furnizare. Nu este singura: mai sunt propuse prețuri de 133,28 lei, 133,97 lei, 135,33 lei, 135,50 lei și 135,92 lei/MWh. Cei de la E.ON Furnizare au în prezent, pe piața concurențială, o ofertă de preț similar cu cel reglementat practicat tot de ei, de 136,49 lei/MWh.

Pentru populația racordată la rețele de distribuție operate de Distrigaz Sud Rețele din grupul Engie, cum ar fi cele din București, Constanța sau Craiova, cel mai mic preț concurențial disponibil pe piață în acest moment este de 132,31 lei/MWh, cu 5,7% peste cel reglementat al Engie. Practic, consumatorii casnici de gaze din aceste zone nu pot găsi în piața liberă prețuri mai mici decât cel reglementat. Engie însuși propune un preț concurențial de 166,49 lei/MWh, semnificat mai mare decât cel reglementat din momentul de față.

Șeful OMS: Lumea trebuie să considere coronavirusul din China drept inamicul public numărul unu, mai periculos decât terorismul CITEȘTE ȘI Șeful OMS: Lumea trebuie să considere coronavirusul din China drept inamicul public numărul unu, mai periculos decât terorismul

Situația se poate însă schimba în perioada următoare, fiind de așteptat ca mai mulți jucători să încerce să "fure" prin preț clienți de la giganții E.ON și Engie, în perspectiva liberalizării.

Prețurile prezentate, aferente categoriei de consum de cel mult 280 MWh pe an, nu includ TVA-ul și acciza specifică, fiind formate din prețul de achiziție a gazelor de la producătorii locali (în care intră și toate taxele plătite de aceștia) sau din import, inclusiv costurile de înmagazinare, tariful de transport și cel de distribuție a gazelor, precum și marja furnizorilor.

În ofertele concurențiale cele mai ieftine menționate, costul de achiziție al gazului ca marfă este de 88,86 lei/MWh, cel de transport fiind de 11,96 lei/MWh. Pe lângă costul de achiziție al gazelor și de marjele vânzătorilor, chiar și costurile de transport și înmagazinare depind într-o oarecare măsură de strategia fiecărui furnizor și, deci, sunt supuse concurenței.

Ministerul Educației: Dintr-o eroare, în Monitorul Oficial a fost publicată OUG privind transportul elevilor într-o altă formă; va fi o rectificare / S-a eliminat din textul inițial sintagma \ CITEȘTE ȘI Ministerul Educației: Dintr-o eroare, în Monitorul Oficial a fost publicată OUG privind transportul elevilor într-o altă formă; va fi o rectificare / S-a eliminat din textul inițial sintagma "transport rutier”, păstrând "transport”

În schimb, costul de distribuție este cu totul fix și are o pondere de peste 20% în prețul de furnizare către consumatori, a doua după cea a gazului ca marfă. Astfel, după dispariția prețurilor reglementate, ca și în prezent, clienții casnici vor fi limitați în demersurile lor de a-și reduce factura la gaze chiar de localitatea în care locuiesc, mai precis de tariful de distribuție practicat de operatorul rețelei din localitatea respectivă.

Cei mai mulți operatori de distribuție practică tarife reglementate, aprobate de ANRE, cifrate între 30 și 40 lei/MWh, însă există și extreme. De exemplu, la Zimnicea, unde este o situație specială, tariful de distribuție al Premier Energy este de numai 0,1 lei/MWh, în timp ce, în comunele Ghercești (Dolj) și Stejari (Gorj), operatorul de distribuție Romgaz percepe un tarif de peste 52 lei/MWh.

În consecință, și prețurile pentru consumatorii din aceste localități sunt pe măsură. La Zimnicea, prețul reglementat este de 102,90 lei/MWh, iar cea mai bună ofertă concurențială – de 100,92 lei/MWh. În schimb, la Ghercești și Stejari, prețul reglementat este de 139,24 lei/MWh, cel mai bun preț concurențial propus fiind de 153,69 lei/MWh.

Economia Marii Britanii a înregistrat anul trecut o performanță peste așteptări CITEȘTE ȘI Economia Marii Britanii a înregistrat anul trecut o performanță peste așteptări

După primele 9 luni ale anului trecut, numărul consumatorilor casnici de gaze care renunțaseră la a fi alimentați în regim reglementat, cu prețuri finale aprobate de ANRE, și trecuseră la furnizarea în regim concurențial, cu prețuri și condiții contractuale negociate direct cu furnizorii, se ridica la 261.237 (aproape 7% din totalul de peste 3,74 milioane), față de aproape 220.000 (6% dintr-un total de 3,66 milioane) în dcembrie 2018.

Consumatorii casnici care, din lipsă de informare sau din dezinteres, nu-și vor căuta un furnizor concurențial până la finalul lunii iunie, când urmează a fi liberalizată piața, nu vor rămâne fără gaze, ci vor beneficia de o perioadă de tranziție de un an, plătind însă nu un preț reglementat, ca în prezent, ci prețul din oferta concurențială trimisă de actualul furnizor, prevede un proiect recent de ordin al ANRE.

Interesant este că, în aceeași zi în care ANRE publica proiectul de ordin respectiv, Senatul a respins prima ordonanță de urgență emisă anul acesta de Guvernul Orban, prin care erau abrogate o serie de prevederi ale OUG 114 și care liberaliza piața gazelor de la 1 iulie 2020 și pe cea a energiei electrice de la 1 ianuarie 2021. Guvernul și-a angajat, la finele anului trecut, răspunderea în Parlament pe toate aceste modificări, dar cum PSD a sesizat proiectul la Curtea Constituțională, iar modificările nu au putut intra în vigoare, Executivul a emis prevederile care schimbau OUG 114 prin ordonanță. Camera decizională este însă Camera Deputaților.

EXCLUSIV Prima fabrică Pepsi devine cartier rezidențial. Dezvoltarea - asigurată de un grup din care face parte unul dintre pionierii internetului românesc CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Prima fabrică Pepsi devine cartier rezidențial. Dezvoltarea - asigurată de un grup din care face parte unul dintre pionierii internetului românesc

Potrivit ANRE, perioada de tranziție va fi 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021, iar în această perioadă “clienților casnici care, până la data 30 iunie 2020, nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate și nu au încheiat un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurențial, li se asigură furnizarea gazelor în baza contractelor de furnizare a gazelor naturale în vigoare la această dată, cu excepția prevederilor privind prețul final reglementat, iar prețul facturat acestora va fi prețul din oferta propusă de furnizor până la data încheierii unui contract aferent furnizării în regim concurențial, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2021”, se precizează în nota de fundamentare a ordinului.

Prețul de furnizare trebuie să fie “transparent și rezonabil”, iar, pentru a fi comparabil cu prețul de furnizare reglementat ANRE până la data de 30 iunie 2020, acesta trebuie să fie exprimat în lei/MWh și să cuprindă toate costurile aferente furnizării gazelor naturale în regim concurențial, cu servicii reglementate incluse.

“În cazul în care furnizorul de gaze naturale și-a rezervat dreptul de a ajusta, în perioada 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021, prețul de furnizare aferent ofertei comunicate clientului casnic, trebuie să se indice în mod transparent motivele care pot conduce la variația prețului și trebuie descrisă în mod explicit metoda prin care prețul respectiv variază”, arată ANRE.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret gaze
scumpire gaze
liberalizare preturi gaze
preturi gaze piata concurentiala
pret reglementat gaze
factura gaze