Pericol evitat: Transgaz a majorat de la 1 februarie capacitatea de import gaze de la 166 la 307 GWh/zi, suficientă chiar și în cazul unei vremi geroase

Pericol evitat: Transgaz a majorat de la 1 februarie capacitatea de import gaze de la 166 la 307 GWh/zi, suficientă chiar și în cazul unei vremi geroase
scris 12 feb 2020

Pericolul ca importurile de gaze să nu fie suficiente în cazul unei perioade geroase a fost înlăturat, de la 1 februarie Transgaz majorând capacitatea tehnică în punctul virtual Medieșul Aurit-Isaccea de la 62,4 GWh/zi la 203 GWh/zi, întreaga capacitate a conductei 1 de tranzit a gazelor rusești prin Dobrogea de pe fostul coridor transbalcanic.

Astfel, dacă până pe 31 ianuarie România, potrivit datelor Transgaz și ENTSOG, putea importa doar aproximativ 166 GWh/zi, cu 30 GWh/zi sub necesarul de import în cazul unei vremi geroase, de la 1 februarie, potrivit noilor date Transgaz, România poate importa peste 307 GWh/zi: 203 GWh/zi prin Isaccea 1 (cu rezerva că include și capacitate de tranzit), 77 GWh/zi prin Csanadpalota (pe granița cu Ungaria) și 27 GWh/zi prin conducta Ruse-Giurgiu (pe granița cu Bulgaria).

Urmărește-ne și pe Google News

Cu toate acestea, nimeni nu poate ști (nu există niciun document public, nici al Transgaz, nici al ANRE referitor la acest lucru), cât din capacitatea tehnică nou creată în punctul Isaccea 1 poate fi utilizat pentru import și cât pentru tranzit.

Într-un răspuns adresat Profit.ro referitor la capacitățile de import de pe conducta de tranzit 1 a fostului coridor transbalcanic, Transgaz confirmă noua capacitate din punctul Isaccea 1.

"Rezervarea de capacitate lunară zilnică pentru luna februarie 2020, în Pl lsaccea 1/Orlovka 1, pe direcția intrare Ucraina-România, se va face pe platforma GMOIS, în punctul virtual VPM05 Medieșu Aurit - lsaccea, atât în scopul importului în România, cât și în scopul transportului pe direcția Ucraina-România-Bulgaria. Conform celor de mai sus, capacitatea punctului de interconectare lsaccea 1/Orlovka 1 este liber alocabilă și se acordă după principiul primul venit-primul servit, în punctul VPM05 Medieșu Aurit - lsaccea (la nivelul de 203.112,506178 MWh/zi) atât în scopul importului în România, cât și în scopul transportului pe direcția Ucraina-România-Bulgaria”, precizează Transgaz.

Majorarea capacității tehnice de import pe relația cu Ucraina este confirmată și de datele asociației operatorilor de transport gaze din UE (ENTSOG). Potrivit ENTSOG, nu numai capacitatea tehnică a fost majorată, ci și cea rezervată ferm. Astfel, în prima săptămână a lunii februarie, aceasta a crescut de la 62,4 GWh/zi (100% din vechea capacitate tehnică) la 86,3 GWh/zi (42,5% din noua capacitate tehnică), pentru ca apoi să scadă la 77,6 GWh/zi (38,2% din noua capacitate tehnică).

Folosirea de către Transgaz a rutei de tranzit Isaccea-Negru Vodă 1 pentru importuri afectează veniturile companiei din transportul internațional CITEȘTE ȘI Folosirea de către Transgaz a rutei de tranzit Isaccea-Negru Vodă 1 pentru importuri afectează veniturile companiei din transportul internațional

Vremea extrem de prietenoasă a făcut însă ca, în pofida capacității ferme rezervate, fluxul fizic de gaze prin Isaccea să se reducă, de la 62,4 GWh/zi în ianuarie la 44 GWh/zi, în ultimele trei zile.

Până în prezent, Transgaz a negat că ar fi existat vreo problemă legată de alimentarea cu gaze de import, adunând în cadrul capacităților de import disponibile și capacitățile de tranzit și neoferind nici o explicație pentru care capacitatea tehnică de import în punctul virtual Isaccea era doar de 64,2 GWh/zi.

Interesant este că, în prima săptămână a lunii februarie, și Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a redactat un proiect de ordin prin care a efectuat modificări în ceea ce privește punctele relevante ale Sistemului național de transport al gazelor naturale.

În nota de prezentare a proiectului, ANRE confirmă informațiile publicate în luna ianuarie de Profit.ro: “Transgaz S.A. a fost informat de societatea Gazprom Export LLC că livrarea de gaze naturale către clienții din România, realizată prin punctele fizice Medieșu Aurit Import, Isaccea Import și o parte a punctului de interconectare Isaccea 1 (toate fiind componente ale punctului virtual VPM05 Medieșu Aurit-Isaccea), nu mai poate fi realizată, începând cu 01.01.2020, decât prin punctul de interconectare Isaccea 1, datorită lipsei Acordurilor de Interconectare încheiate cu operatorul ucrainean Ukrtransgaz, pentru punctele Medieșu Aurit Import și Isaccea Import. Pentru punctul de interconectare Isaccea 1, S.N.T.G.N. Transgaz S.A. a încheiat, la sfârșitul lunii decembrie 2019, acordul pentru modificarea Acordului de Interconectare între cei doi operatori de transport și de sistem, și transferul drepturilor și obligațiilor din Acordul de Interconectare pentru punctul Isaccea1/Orlovka1, care a intrat în vigoare începând cu data de 01.01.2020, astfel încât până la încheierea Acordurilor de Interconectare pentru punctele fizice Medieșu Aurit Import și Isaccea Import, importul gazelor naturale pe direcția Ucraina-România se va realiza pe Punctul de Interconectare Isaccea 1”.

Numai că se pare că, până la 1 februarie, fie lucrările de conectare a fostei conducte de tranzit 1 la sistemul național nu erau finalizate, fie alte aspecte tehnico-juridice nu erau puse la punct, neputând fi utilizată întreaga capacitate tehnică, de 203 GWh/zi, ci numai una de 62,4 GWh/zi.

Astfel, prin ordinul ANRE 165/2019 au fost create temporar 2 puncte fizice VPA0278A1 - Isaccea Bulgaria import și VPA0278A0 - Isaccea 1 import. Prin primul se realiza alimentarea a câteva localități din Dobrogea (printre care și Mangalia) care și în trecut erau alimentate din conducta 1 de tranzit.

Prin cel de-al doilea punct fizic se efectuau în ianuarie importurile de gaze rusești de 62,4 GWh/zi, aceasta fiind și capacitatea tehnică a punctului fizic temporar creat prin ordinul ANRE.

EXCLUSIV Surse: Guvernul ia în calcul renunțarea la încasarea redevențelor offshore în bani în favoarea plății în natură CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Surse: Guvernul ia în calcul renunțarea la încasarea redevențelor offshore în bani în favoarea plății în natură

Pe 31 ianuarie, Profit.ro a trimis o solicitare Transgaz prin care cerea operatorului de sistem să precizeze capacitățile tehnice ale celor două puncte temporar create prin ordinul ANRE, la care Transgaz a oferit răspunsul de mai sus.

A doua zi, pe 1 februarie, Transgaz a majorat capacitatea din punctul virtual Medieșul Aurit-Isaccea (care cuprinde vechile puncte fizice de import Medieșul Aurit și Isaccea, cu capacitate tehnică de 0 GWh/zi, ca urmare a nesemnării acordului de interconectare cu Ucraina, și nou creatul punct VPA0278A0 - Isaccea 1 import), de la 62,4 GWh/zi la 203 GWh/zi, respectiv cu capacitatea suplimentară alocată tranzitului în punctul Isaccea 1.

Până pe 31 ianuarie, capacitățile pe fosta conductă de tranzit 1 erau de 62,4 GWh/zi - import și 140 GWh/zi - tranzit. De la 1 ianuarie, noua capacitate rezultată prin unirea celor două puncte (de import și tranzit) este de 203 GWh/zi, ceea ce sugerează că Transgaz a finalizat toate aspectele tehnico-juridice privind conectarea în totalitate, și nu doar parțial, a fostei conducte de tranzit 1 la sistemul național de transport.

Capacitățile tehnice de import (Medieșul Aurit-Isaccea, Giurgiu-Ruse și Csanadpalota), de tranzit (Isaccea 1, 2, 3, Negru Vodă 1), de extragere din depozite (Romgaz extras, Mureș extras) și din perimetrele de producție pe 31 ianuarie (Sursa: Transgaz)

Capacitățile tehnice de import (Medieșul Aurit-Isaccea, Giurgiu-Ruse și Csanadpalota), de tranzit (Isaccea 1, 2, 3, Negru Vodă 1), de extragere din depozite (Romgaz extras, Mureș extras) și din perimetrele de producție pe 31 ianuarie (Sursa: Transgaz)

Capacitățile tehnice de import (Medieșul Aurit-Isaccea, Giurgiu-Ruse și Csanadpalota), de tranzit (Isaccea 1, 2, 3, Negru Vodă 1), de extragere din depozite (Romgaz extras, Mureș extras) și din perimetrele de producție pe 1 februarie (Sursa: Transgaz)

Capacitățile tehnice de import (Medieșul Aurit-Isaccea, Giurgiu-Ruse și Csanadpalota), de tranzit (Isaccea 1, 2, 3, Negru Vodă 1), de extragere din depozite (Romgaz extras, Mureș extras) și din perimetrele de producție pe 1 februarie (Sursa: Transgaz)

Același lucru este sugerat și de proiectul de ordin publicat de ANRE pe site în prima săptămână a lunii februarie. Astfel sunt eliminate cele două puncte create temporar prin precedentul ordin, dar și sintagma ,,IMPORT” pentru Medieșu Aurit și Isaccea.

Totodată, eliminarea sintagmei “import” pentru Medieșul Aurit și Isaccea ar putea semnifica faptul că Transgaz ar dori să realizeze o inversare a fluxului în cel puțin unul din cele două puncte fizice (Isaccea), care să permită exportul de gaze în Ucraina!

viewscnt
Afla mai multe despre
import
gaze
capacitati
isaccea
ucraina
transgaz
anre