Alicuș, ANRE: Ar fi bine ca legea să le permită distribuitorilor de energie să aibă acces la instalațiile prosumatorilor, cu acordul acestora, pentru echilibrarea rețelelor

Alicuș, ANRE: Ar fi bine ca legea să le permită distribuitorilor de energie să aibă acces la instalațiile prosumatorilor, cu acordul acestora, pentru echilibrarea rețelelor
scris 28 nov 2023

Ar fi bine ca operatorilor de distribuție a energiei electrice să li se dea posibilitatea prin lege să acceseze instalațiile prosumatorilor, cu acordul acestora, pentru echilibrarea rețelelor, a declarat directorul Direcției Generale de Eficiență Energetică, Resurse Regenerabile, Cogenerare și Energie Termică din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Viorel Alicuș.

El a făcut această declarație în contextul unei discuții mai largi, despre anumite practici incorecte întâlnite la unii prosumatori.

Urmărește-ne și pe Google News
BCE: Inteligența artificială amenință salariile, nu locurile de muncă! CITEȘTE ȘI BCE: Inteligența artificială amenință salariile, nu locurile de muncă!

Anterior, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spusese că, din câte a înțeles, ″există prosumatori care intervin asupra anumitor echipamente și descarcă în rețea mai multă energie decât ar trebui să descarce, ceea ce este în detrimentul prosumatorilor care se comportă într-un mod corect, și aici cred că ANRE-ul are pârghii″.

Oficialul ANRE a explicat că, în principiu, aceste intervenții asupra echipamentelor nu sunt permise. Este vorba în principal de invertoare, dispozitivele electronice care convertesc curentul continuu produs de panourile fotovoltaice în curent alternativ.

România nu intră în Schengen nici în acest an. Tema este pe agenda Consiliului JAI din 4 decembrie, dar nu se va supune la vot - surse CITEȘTE ȘI România nu intră în Schengen nici în acest an. Tema este pe agenda Consiliului JAI din 4 decembrie, dar nu se va supune la vot - surse

″Sunt multe localități în care numărul prosumatorilor este destul de mare, de câteva zeci, din care 4-5, dacă nu chiar 10, pe același ax de joasă tensiune. Efectul este, bineînțeles, creșterea tensiunii, care e foarte greu de gestionat. Unii prosumatori intervin în instalații. În principiu, acest lucru nu este permis. Politica celor care produc invertoarele este să nu dea acces la ele decât celor care au realizat instalațiile fotovoltaice (instalatorilor – n.r.). Dumneavoastră, ca beneficiar, nu aveți acces la modificarea datelor la acel invertor. Din păcate, unii dintre instalatorii autorizați lasă parolele online de acces la beneficiari, care fac modificări. Iar aceste modificări, pe lângă că pot duce la defectarea invertorului, comportă și alte riscuri″, a arătat Viorel Alicuș, la un eveniment organizat de EFdeN.

Potrivit lui, cea mai frecventă este modificarea pragului de tensiune.

Volkswagen reduce numărul de angajați la marca VW. Program de economii de 10 miliarde de euro CITEȘTE ȘI Volkswagen reduce numărul de angajați la marca VW. Program de economii de 10 miliarde de euro

Conform reglementărilor emise de ANRE, în principiu, invertorul lucrează până la 253 de volți, după care, când vede că s-a atins această tensiune, începe să reducă puterea. Acest lucru ar trebui să fie automat. Însă dacă cineva modifică pragul de tensiune în invertor și pune 263 de volți, în afară de faptul că își poate afecta instalațiile electrice din propria curte, generează tensiune mai mare în rețea și poate conduce chiar la deconectarea postului de transformare. Din păcate, astea sunt situații în care nu se respectă legea și nici măcar confidențialitatea la faza de instalare a echipamentelor″, a spus directorul general din ANRE.

Pornind de la asta, el a exprimat opinia că ar fi bine ca distribuitorii să aibă acces la invertoare.

VIDEO Cum arată cel mai nou nod rutier între 2 autostrăzi, de pe Autostrada Bucureștiului. Când va fi deschis CITEȘTE ȘI VIDEO Cum arată cel mai nou nod rutier între 2 autostrăzi, de pe Autostrada Bucureștiului. Când va fi deschis

Cred că n-ar fi cea mai rea idee aceea de a oferi posibilitatea, prin lege, operatorilor de distribuție să acceseze aceste invertoare, să facă această verificare, pentru că ei o fac atunci când se face punerea în funcțiune, dar n-o mai fac ulterior, mai ales dacă cei care dețin invertoarele schimbă parolele de acces. Ar fi util ca distribuitorii să aibă acces în aceste invertoare și posibilitatea utilizării invertoarelor efectiv ca mijloc de echilibrare a rețelei. Asta în prezent nu se întâmplă, însă trebuie să fie scris în lege și evident trebuie să fie cu acordul și acceptul beneficiarilor (prosumatorilor – n.r.) pentru utilizarea invertoarelor în acest sens, pentru că permite să se realizeze producții de energie activă mai mari. Asta trebuie însă complementat și cu măsuri pe partea de energie reactivă″, a punctat Viorel Alicuș.

După cum a relatat Profit.ro, unii distribuitori se gândesc deja să implementeze sisteme de tip Virtual Power Plant (VPP - centrală electrică virtuală) la nivelul rețelelor administrate, de monitorizare și control în mod agregat pentru micii producători de energie.

Coaliția de guvernare a Germaniei a prezentat un buget suplimentar care va ridica temporar plafonul autoimpus al împrumuturilor CITEȘTE ȘI Coaliția de guvernare a Germaniei a prezentat un buget suplimentar care va ridica temporar plafonul autoimpus al împrumuturilor

Pe marginea discuției cu privire la prosumatorii care își instalează capacități de producție semnificativ mai mari decât consumul lor propriu, oficialul ANRE a declarat că puterea instalată deținută de persoanele juridice a depășit-o pe cea a persoanelor fizice.

″Prosumatorii persoane juridice, ca număr, sunt de 10 ori mai puțini decât cei persoane fizice, însă ca putere instalată, o depășesc pe cea a prosumatorilor persoane fizice. În cifre statistice, puterea instalată medie la prosumatorii persoane fizice e undeva la 5,6 kW pe loc de consum, în timp ce la persoane juridice e undeva la 55-56 kW pe loc de consum. (...) Problema dezechilibrelor e destul de accentuată. Dezechilibrele au început să aibă valori destul de mari atât din punct de vedere al cantității, cât și al valorii, motiv pentru care furnizorii nu se simt foarte confortabil, pentru că aceste dezechilibre intră în portofoliul lor″, a spus Alicuș.

viewscnt
Afla mai multe despre
prosumatori putere instalata
prosumatori invertoare
prosumatori anre
prosumatori operatori distribuție energie