Acționarii companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, au aprobat, într-o AGA extraordinară, declanșarea procedurii de recrutare și selecție a membrilor Consiliului de Supraveghere al societății, în conformitate cu normele privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, în condițiile în care mandatele celor 7 membri actuali ai Consiliului expiră în februarie anul viitor.
Ministerul Energiei controlează Hidroelectrica cu 80% din capital, restul titlurilor fiind în posesia Fondului Proprietatea, care intenționează să-și vândă deținerea, listarea la bursă fiind opțiunea principală, dar nu singura.
″Procedura de selecție va fi derulată de către Ministerul Energiei în calitatea sa de autoritate tutelară, cu sprijinul și asistența de specialitate a expertului independent specializat în recrutarea resurselor umane″, au decis acționarii, în unanimitate.
Actualii administratori ai Hidroelectrica sunt în funcții din februarie 2019. Aceștia sunt Ioana Andreea Lambru (președintele Consiliului de Supraveghere), Daniel Naftali (din partea Fondului Proprietatea), Mihai Mihalache, Karoly Borbely, Cătălin Popescu, Carmen Radu și Cristian Stoina.
În AGA a mai fost aprobată realizarea obiectivului de investiții ″Centrală Electrică Fotovoltaică Tudor Vladimirescu″, prezentat în premieră de Profit.ro în urmă cu peste un an.
Totodată, au fost aprobați indicatori tehnico-economici noi pentru proiecte de hidrocentrale de pe Olt (sector Cornetu-Avrig), Cerna-Belareca, Siret (Cosmești-Movileni), Jiu (Livezeni-Bumbești) și Cerna-Motru-Tismana, precum și pentru amenajării hidroenergetice Pașcani.
CITEȘTE ȘI FOTO Casa actorului Constantin I. Nottara a fost vândutăFP, acționarul minoritar al Hidroelectrica, și-a revizuit în scădere, pentru prima dată după mult timp, evaluarea deținerii sale, de aproape 20%, la cel mai mare producător de energie electrică din România. Astfel, la 30 septembrie 2022, FP estimează valoarea participației sale la Hidroelectrica la 12,115 miliarde lei, în scădere cu 444,3 milioane lei (circa 3,5%) față evaluarea făcută pentru data de 30 iunie 2022 (12,559 miliarde lei).
Fondul nu explică cauzele reevaluării, însă, cel mai probabil, printre ele se numără temperarea ritmului de creștere a profitului Hidroelectrica, pe fondul scăderii ample a producției determinată de secetă, înăsprirea reglementărilor privind supraimpozitarea producătorilor, creșterea numărului de clienți casnici pe segmentul de furnizare, dar și obligațiile de vânzare către mari furnizori cu clienți finali, operatori de rețea și mari consumatori industriali din România, precum și către furnizori/traderi din Republica Moldova, introduse în legislație.